2010. május 30.

Windows Phone 7 prototípus a gyereknek

Naná, a fiamnak is lesz egy, még ma este! :)

Update
Elkészült a proto... :)

Letöltés

2010. május 29.

Garmin Connect és a szakaszok kezelése

A túrák, futások, kerékpározások útvonalainak feldolgozására tökéletesen alkalmas a gyártó Garmin Connect webes szolgáltatása. Böngészőből futtatható, és a GPS készülék USB csatlakozása után könnyen feltölthető az edzés vagy kirándulás útvonala. Jelenleg hiányzik belőle a szakaszolás, ami arra lenne jó, hogy levágjuk a felesleges részt a túra elejéből, mikor még autóval mentünk oda, és az sem lehetséges, hogy két túranapot szétvágjunk. Ha a GPS-en archiváljuk  nyomvonalat, ezzel az egyszerű feltöltés lehetőségét veszítjük el. Van azonban egy megoldás, amivel minden egyszerű marad.

A Garmin Oregon 550 szabadidős GPS-em rendszeresen bekapcsolom, ha túrázni, vagy kerékpározni megyek. A melóba tekeréseket is felveszem, hogy lássam, hogyan alakul  a napi kétszer 10 kilométer napról napra. Beépített feature a nyomvonalkezelés menüben a szakasz mentése, mely nem archiválja a tracklogot, hanem szakaszolja azt. Ezzel hazafelé látom a reggeli csiganyálat a térképen, de este otthon a PC-re feltöltve két külön szakaszként kezeli a Garmin Connect a rögzítéseket.

Az első képen látható, hogy két tracklog fekszik fel egymásra. A szakasz végeztével az Útvonalkezelő menüben a Jelenlegi nyomvonal menüt kell kiválasztani:

Ezt követően azonban nem a Nyomvonal mentése, hanem a Rész mentése menübe kell belépni. Ezután először a szakasz kezdetét kell megadni, majd a végét két egymást követő képernyőn. A szakasz eleje az utolsó sor lesz. Így a Garmin Connect már képes kezelni és felismerni az adott szakaszt külön.

A végén még egy nevet kell neki adni, mely alapállapotban a mentés dátuma nn-HHH-éé óó:pp:mm formátumban. Ez átírható tetszés szerint, ha nagyon ráérünk.

Ha ezután mégis a Nyomvonal mentése menüt választanád, a Garmin Connect nem fogja kapásból felismerni a fájlt, a szakaszt sem értelmezi, és manuálisan kell kiválasztani a .gpx fájlt a \Garmin\GPX\ mappából, ami macerás. Ha azonban jól mentünk szakaszt, akkor a Garmin Connect alatt a Betöltés listából menüt választva egymás alatt megjelennek az amúgy egyetlen .gpx fájlban lévő szakaszok.

Esetünkben négy szakasz látható egy feltöltés alatt. Nem kell megijedni, nem fogja engedni a Garmin Connect, hogy többször ugyanazt feltöltsd, figyelmeztet rá, hogy az adott szakasz már megvan a szerveren, már létezik. Ezt egyébként akkor is leellenőrzi, ha nem automatikusan töltöd fel, hanem manuálisan .gpx fájlból.

A szakasz elemzésekor a bal oszlop alján pedig látható lesz a készülék típusa is, és még csak darabolnunk sem kellett a tracklogot plusz szoftver bevetésével.

Kapcsolódó linkek

2010. május 25.

HP iPAQ H3900 Android port - működik

Már az első Android port változatok megjelenése óta kutatok az után, hogy vajon fut-e az Android az olyan régi PDA-kon is, mint a HP iPAQ H3970-es modellem? Egyik este ismét rákerestem, és egy eldugott levelezőlista webes kimenetén leltem rá egy szabadságharcos kínai srácra, aki majd egy éve már ezzel foglalatoskodott. Több se kellett, ráküldtem egy e-mailt mink365-re, és azonnal válaszolt. Küldött pár linket; az egyik a Google nyílt forráskódú fejlesztések általa kezelt topikjaira visz, a másik pedig a blogjára. Ez utóbbiban találtam a fotókat, mely alapján elhihető, hogy vannak eredmények.


Mi értelme van egy SD-ről futtatott, net-függő Android operációs rendszernek egy olyan PDA-n, amin csak USB kábellel vagy Bluetooth porton át van net? Hát nem sok; de ha már ott hever a dokkolóban a sarokban a PDA, akkor jobb érzés, ha a pontos időt nem a Pocket PC 2003 SE operációs rendszer mutatja rajta, hanem egy olyan, amiről beszélni is érdemes baráti társaságban. :o) Ha lesz időm, nekivágok a projektnek én is.


mink365 oldalai:

Garmin GPSMAP 62 - első fotók (update)

A 2010.05.24. napi post óta újabb kép került fel a netre a készülékről:
Új adatok a GPSMAP 62 sorozatról:
  • A legdrágább modell is 500 USD alatt lesz.
  • A kijelző felbontása 160x240 px.
  • A belső memória 1 GB méretű.
  • A régi modellhez hasonlóan erre is dugható külső GPS antenna.
  • A belső adatok (poi, wpt, ...) átküldhetőek wireless másik Garmin készülékre.
  • Két darab AA akkuról elüzemel 18 órát is.

- - - 2010.05.24. - - -
A legendás csix szabadidős GPS modell utódja, a Garmin GPSMAP 62 első fotója megjelent. Sajnos, elég gyenge, mert egy prospektusban hever díszítésként, de azért látható, hogy kipofozták a korábbi készülékházat.


A gombok megmaradtak, de kipofozták kicsit őket. A 2,6"-os, 65k színű kijelző szép színes lett, mint ahogy az látható, támogatja a Custom Map-t is, azaz műholdfotót is be tudunk tölteni. Vízálló sorozat lesz három modellel: GPSMAP 62 ($350 CA), GPSMAP 62 S ($450 CA), GPSMAP 62 STC ($550 CA) - persze, ezek nem magyar árak, érdemes rászámolni a Ft váltásra az ÁFÁt is. A térképek a belső 500MB memóriába, vagy microSD kártyára kerülnek. Támogatja a papírmentes geoládázást, azaz a geocaching pontok teljes leírással rátehetők. Az elektronikus iránytű 3D, és van barométer is, de csak az S és ST modellekbe kerül bele. Valamint előretelepített 100k felbontású topográfia térkép van az ST és STC modelleken.
Kapcsolódó anyagok:

2010. május 24.

Pénteken eláztam hazafelé

...a bicaj és a ketyerék azonban mind vízálló. :)


2010. május 20.

Így mutat bicajon a Garmin Oregon GPS - képek

A Garmin Colorado, Oregon és Dakota készülékekhez szinte ugyanaz a hátlap dukál, így ugyanaz a kerékpáros tartójuk is. Ezt két gyors pánttal lehet felszíjazni. Mivel az adapter alja gumis, jól meghúzva masszívan fogja a kormányhoz magát. Azonban a vázra is felszerelhető, mert nem csak keresztbe, hanem hosszába is van egy vájat rajta, és a gyors szorítók is átfűzhetőek merőlegesen is. Készítettem Sanciman barátom kérésére pár fotót, hogy is néz ki a bringámon az Oregon 550 GPS-em. Hát tessék, lássék! :)

















A hazai képviselet weboldalán itt található meg a szóban forgó adapter:

2010. május 18.

Garmin Oregon Bicycle Wallpapers

Ha már úgy is viharos idő van, felkészítem a bicajom, pontosabban a GPS-em kerékpár profilját is. Közzé teszek négy háttérképet, melyek a Garmin Oregon és Colorado kijelzők 240x400 pixeles felbontásához készültek. Mellé teszem, hogyan néz ki "élőben" is.

Tessék választani! :o) ... aztán rámásolni a vasra, és kiválasztani háttérképnek.
Garmin Team 1
Garmin Team 2
 Kisfiú és naplemente
 Bicaj váltó

További 240x400 pixeles Garmin háttérképek: 123, 4, 5.