2010. január 17.

Az okostelefon, mint HSDPA WLAN router (net megosztása több eszközzel)

Az újabb és okosabb mobil készülékek már támogatják az úgynevezett thetering módot. Ebben az üzemmódban USB vagy Bluetooth porton át meg tudjuk osztani a 3G illetve HSDPA internetet számítógépünkkel. Egyes modellek, mint például a HTC Touch Pro2 vagy a HD2 is, WLAN routerként is működnek. Azonban egyszerre egy számítógép csatlakozhat csak hozzá.



Hogyan osztható meg több géppel is a thetering WLAN elérés?

Sikerült összehoznom azt, hogy a PDA WLAN portjáról jövõ HSDPA netet az otthoni Netgear Wi-Fi router simán átvegye, és broadcast-olja kifelé minden számítógépnek. Sõt, ennél többet is sikerült.

A PDA a 192.168.0.1 címet kell, hogy megkapja a Wi-Fi Router programjától, és csak egyszer kellett vele megértetnem, hogy a WEP titkostást alkalmazza a router-emre. Beállítottam a Netgear router-t fix IP címre, megkapta a 192.168.0.99 címet, és kikapcsoltam benne a DHCP-t. Természetesen azt is beállítottam a router-nek, hogy ismerje a PDA-m Mac Address-szét, növelve a titkosítást  A Netgear router érzékeli a PDA-mat, ha aktiválom rajta a Wi-Fi Router üzemmódot.



Mi van akkor, ha nem megy a PDA-ról a net megosztása, és nem Ethernet kábelen jön a net?

Az otthoni asztali számítógépemre egy Vodafone USB "pogácsáról" jön a mobil internet. Ennek megfelelően a Netgear router felé ezt is meg kell osztani. Nálam a Netgear router és a PC sima UTP kábellel van összekötve. A PC szintén a 192.168.0.1 IP címet kapja meg. A VMCLite (Vodafone által létrehozott csatlakozás) meg van osztva, így a PC adja a netet.

Ha nem megy a PC, akkor is tudok Wi-Fi netet létrehozni más gépnek, pl. notinak. Azaz ha nem megy az asztali számítógép, a PDA-n megosztom a Wi-Fi Router szoftverrel a netet, a Netgear router pedig tovább osztja akár több notebook felé is. Ha az asztali számítógépet kapcsolom be elsőnek, akkor az fogja szétosztani a netet Wi-Fi porton át a Netgear router segítségével. Értelem szerűen, ha már fut a PDA-n át megosztott mobil net, semmi gond nincsen, ha az asztali gépet is elindítom, mert a Netgear már "megkapta" a 192.168.0.1 IP címet átjárónak a PDA-ról WLAN-n át. Ha a PDA lekapcsol, akkor a Netgear észreveszi, hogy a PC felől "jön" a 192.168.0.1 IP cím, és átvált a Vodafone féle mobil internetre.

Az egész fenti műveletsor felesleges, ha van UTP kábeles internet elérésed, amit meg lehet osztani WLAN router segítségével. A fenti megoldás nem erről az esetről szó. A fentieket még 2008-ban hoztam össze (a volt PDAMánia fórumban, ami ma Technet fórum), azonban most lapátoltam be a blogomba, mert éppen újra össze kellett hoznom magamnak a bekötést, és a rosseb sem emlékezett már rá, hogy is volt. Pedig egyszerű. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése