2009. december 31.

2009. december 27.

Rhodium_AF főzött ROM a HTC Touch Pro2 PDA-hoz

A TP2 szerintem legjobb főzött ROM-ja jelent meg ma. Fektetett módban is jól működik, mindent és egy picivel többet is tud, mint a HTC HD2 (Leo) PDA telefonra készült gyári ROM változat. Az Xda-Developers fórumán és a HTCpedia oldalain egyszerre élő Ark készítette, a ROM neve Rhodium_AF.





Ark ROM-jában a Leo 2.xx szoftverváltozat került telepítésre a Windows Mobile 6.5 rendszeren. Így a HTC Manila felülete már a Sense 2.5 legújabb alverziójában fut, van benne a 2.1-hez képest Twitter Tab, Documents Tab, Footprints Tab és Manila TV Player is. Továbbá a korábbi Sense-hez képest ebben már fektetett módban is megy minden Tab, azonban 1-2 esetében lehetnek kisebb megjelenítési problémák. A fektetett móddal azért van baja, mert a HD2 eredetileg csak álló módra készült, míg a Touch Pro2 a kinyitható QWERTY billentyűzet miatt szereti a fektetett képernyőelrendezést. A mostani változatban már a Twitter Tab is megy fektetve, csak kilóg az alja, és nem használja még ki a teljes képernyőszélességet. A Music Tab és a Photos & Videos Tab is a gép elforgatásával látványos animációval albumnézetet vált. Továbbá Ark szép ikonokat tett a ROM-ba, de figyelt arra, hogy lehetőleg az eredeti Leo koncepció megmaradjon. Azaz nincsen szétcsicsázva, de szét-hack-elve. Mivel a TP2-ben nincsen elektronikus iránytű, ezért a Compass nem forog. Mivel a speciális HTC autós dokkoló is a HD2-höz készült, ezért a NavPanel kisebb átalakításon esett át, de jól működik. Találunk még a ROM-ban előtelepítve számos hasznos kis alkalmazást, mint például a Total Commender CE.





A Rhodium_AF ROM legfrissebb változatának letöltése (regisztráció szükséges):



Megjegyzések

Mire ezt a bejegyzést többen olvasni fogják, lehetséges, hogy a jelenleginél újabb változata került fel a netre. Ark ugyanis havonta minimum egy új változatot kiad belőle. A ROM letötéséhez regisztrációra van szükség, nincsen mirror site belőle. A ROM frissítés menete kockázattal jár, nem javaslom senkinek, aki még nem hajtott végre ilyet! Vannak olyan szervizek, melyek a nem gyári ROM-t tartalmazó PDA-t garanciavesztettnek tekintik attól függetlenül, hogy esetleg hardver gondja van a PDA-nak.

A főzött ROM-ok telepítéséhez előzetesen telepíteni kell egyetlen egy alkalommal a HardSPL nevű alkalmazást. Arról van szó, hogy egy úgynevezett Hard-SPL futtatásával a készülékre "bármilyen" ROM-t fel lehet rá tenni, amit addig "Vendor ID error" üzenettel nem engedett volna a gép.

A Hard-SPL használatát senkinek nem javaslom, féltéglát csinálhatsz a gépedből, veszélyes mutatvány, garanciavesztéssel jár a gép elrontása. Számos szervizben nem veszik észre, de ahol kiszúrják, igen csak haragosak lesznek rád. Szóval mindenki saját felelősségére járjon csak el az alábbiak szerint. Én nem tenném az én helyemben, ha nem lenne sok éves PDA piaci tapasztalat a hátam mögött. Segíteni senkinek nem vagyok hajlandó se levélben, se telefonon, se fórumon! Szándékosan nem írom le, mi a használatának, telepítésének módja.

A Hard-SPL teljes leírása erre található, mely csak a HTC Touch Pro2 modellekhez jó:
A Hard-SPL úgy megy fel a gépre, mint egy ROM frissítés. Egyszer kell lefuttatni, de vissza is állítható, melyről az előbbi link ír bővebben angol nyelven. Korábban egy gári ROM kapcsán, mely nem a mi lokációnkhoz készült, írtam már a HardSPL-ről és a ROM telepítéséről kicsit bővebben:

2009. december 23.

Ünnepi tech-bejegyzés



Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden kedves olvasómnak!

2009. december 21.

Miii vaaan? Jön az iGO Windows Mobile-ra is!

A Nav N Go egyik promó weboldalán megjelent információk szerint nemsokára elérhető lesz az iGO My Way a Windows Mobile készülékekre is. Igen, lesz, jön. Pedig van, de mégsem, de majd lesz. Eközben iPhone és az Android változat már van. Hogy is van ez?



Az iGO navigációs szoftver annak idején első körben SD kártyán jelent meg Pocket PC készülékekre, mely ma is kapható úgynevezett dobozos változatban. Megjelent még Windows CE alapú PNA modelleken és pár PDA-n is úgynevezett OEM változatban, ahol egy gyártó brand-jére előre telepítve lehetett megvásárolni a vassal együtt, akár egy Windows XP operációs rendszert a notebookra telepítve. Az Apple iPhone 3.0 operációs rendszer megjelenésével lehetősége nyílt a fejlesztőknek, hogy az iTunes AppStore segítségével eladhassák navigációs szoftverüket a készüléktulajdonosoknak. Az Android modellekhez is létezik egy ilyen webes bolt, azonban első körben egy Samsung Pannon okostelefonra gyúrta rá a Nav N Go a korábbi OEM modellhez hasonlóan. De vélhetően az Android Store-on át eladás a cél. A microSD kártyás PDA-s értékesítés bukta, könnyen feltörhető a szoftver, önmagában kevesen veszik meg, ez már akkor látszott tendenciózusan, mikor megjelent az 1 GB változat. Már ekkor az OEM PNA piac volt a fő fókusz a Nav N Go számára.

A Windows Mobile, pontosabban Windows Phone modelleken megjelent Microsoft Marketplace azonban lehetőséget biztosít a Nav N Go számára, hogy újból teret nyerjen a PDA piac azon felén, ahol fizetni lennének hajlandóak a navigációs szoftveréért. Nem kell nagyon okosnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, a dobozos PDA változat megszűnik, a támogatása vélhetően tovább él a Naviextras.com oldalon át, azonban átterelik a vevőket a közeli jövőben a Marketplace-re. Ez csökkenti a fajlagos költségeket, és megkönnyíti a piaci terjeszkedést. Azért is célszerű lehet ezt az utat meglépni a jelenleg megtorpant és lassan csökkenő piaci részesedéssel bíró Windows Mobile piacon, mert így különösebb marketingtevékenység és kiépített viszonteladói hálózat nélkül el lehet jutni az összes olyan piacra, ahol 1.) létezik a Windows Mobile piaca, 2.) van térképe a Nav N Go-nak az iGO My Way szoftver alá. Mivel a Marketplace-ben még a Microsoft korábbi törekvései ellenére nagyon kevés, 500 alatti darabszámmal bíró szoftver van, és a többi navigációs szoftvergyártó még nem lépett a Marketplace felé, még talán helyzeti előnybe is kerülhet a hazai navigációs innovátor, a Nav N Go.

Persze, az is lehetséges, hogy az egész store-os történet csak egy fikció, és nem jut el odáig a gyártó, hogy meglépje.

Hogy legyen valami kézzel fogható apropója írásomnak:
"Az iGO My way 2009 iPhone-ra kifejlesztett navigációs megoldás vadonatúj Kelet-Európa kiadásai letölthetők az Apple App Store-ból. A 20 és a 6 országos csomag is tartalmazza Magyarország részletes térképét."



Kapcsolódó linkek:

2009. december 20.

Jön az új HD Leo 2.01 ROM

A HTC HD2-ből kinyert ROM-t előszeretettel főzik meg az Xda ügyes kezű programozói. Én is használom az Ark féle változatot a HTC Touch Pro2 készülékemen. Már próbálgatják a Leo 2.01 változat újdonságait, amit Ark ígérete szerint még Karácsony előtt rátolhatunk mi is a PDA-ra. Az izgalom azért nagy, mert valódi újdonságok lesznek a HTC Sense felületben. Ez a ROM változat egyébként az USA területén forgalmazott HTC HD2-kre készült eredetileg, ebből vették ki az ügyes kezek.





A HTC Leo 2.01 (Manila 2.5.1921) felület várható újdonságai:
  • Manila_Core_2_5_19214010 motor
  • Documents Tab - dokumentum keresés és előnézet, fektetett módban is
  • Music Library sub-listing - jobb zenelista megjelenítés sok zene esetén
  • album\youtube\mp4 fix - nem tiszta, hogy mit jelent
  • Speed boast - elvileg még gyorsabb lesz, mint az előző
  • Peep Twitter v2
Ha a fele igaz, és működik, tényleg szép Karácsonyi ajándék azoknak, akik szeretik cserélgetni a ROM-t a PDA-jukon. :o)

Az általam használt HTC Touch Pro2 ROM:

2009. december 16.

Milyen GPS kéne? - segítsd a kutatást!



Az alábbi kérdőívet egy végzős egyetemi hallgató készítette, és azt szeretné megtudni, milyen GPS-t kíván a nép. Számos helyen publikálja könnyen és gyorsan kivégezhető kérdéseit, én is nekiestem. Javaslom, segíts neki! Nem lesz önzetlen a 5 perc munkád (nem, nem 10 perc, nekem 5 perc se volt talán), ugyanis a kutatás eredményeit közzé fogja tenni, én is publikálni szeretném a blogomban. A kérdőív elkészítésében segített számos hazai szaktekintély, így nem véletlen a szakszerű látásmód, mely kérdésekkel világít rá arra, mire is van szükségünk igazán. Már csak ezért is megéri kitölteni, mert közben végigjátsszuk magunkban, hogy milyen GPS-re van szükségünk. Szükségünk van rá egyáltalán? :o)
A kutatást végző hallgató rövid bemutatkozása:
"Tárkányi László vagyok, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzős hallgatója. Kérdőíves felmérésem célja a navigációs rendszert használók használati szokásainak és preferenciáinak felmérése. Jelen kérdőív kitöltésével nagymértékben hozzájárulna ahhoz, hogy az elemzés eredményes legyen és egy értékes diplomamunka születhessen belőle. Előre is köszönöm segítségét, a kérdőív kitöltésére szánt idejét. A kérdőív 2 lapon 30 egyszerűen kitölthető kérdést tartalmaz, kitöltése 5-10 percet vesz igénye. Kitöltése önkéntes és természetesen anonim. Kérem, Ön is segítse munkámat az alábbi kérdések megválaszolásával!"
 A kutatás eredményeit itt a blogomban, és a Techember Klubban is publikálni fogom.

Az első hazai kattintás a neten a Google Phone-nal


A twitterre kidobtak egy Google telefonnal készült fotót. Lelesőztem. :) Az EXIF adatokban látható, hogy ezt a LEGO helikopteres képet egy HTC Nexus One készítette. Igen, ez már bizonyos, a HTC gyártja a Google Phone-t. Az is bizonyos, hogy hazánkban van a készülék legalább egy példánya.



A helikoptert @sarruken készítette, míg a fotót pedig [kérésre törölve] tolta fel a twitterre. Köszönjük! : )

2009. december 10.

Ingyenes lett az Aeromap szoftver

A hazai navigációs piac egykor szebb napokat megélt szoftvere, az Aeromap immár ingyenes. Ez azt jelenti, hogy bárki saját használatra letöltheti, telepítheti a GPS navigációra alkalmas szoftvert, legyen szó a PDA-s vagy PC- változatról.

Nem tudni, hogy a döntés mögött mi lehet. Régóta nagy a hallgatás a Navisys háza táján. Lehetséges, hogy jön az új vátozat, amit 2006 óta várunk? Vagy befejezte a fejlesztést a Lukács Gellért, és a GIS Russa szoftverhez hasonlóan freeware-ként kidobta a közösbe az Aeromap szoftvert? Az utolsó életjel egyébként akkor volt, mikor elsőként került bele a Megyeri-híd a térképállományába. Az igazi nagy szenzáció pedig akkor történt az Aeromap életében, mikor elsőként jelent meg valódi 3D objektumokkal a mai napig használható VR3 változat.



Az Aeromap szoftver különböző változatai innen tölthetőek le:
    A legutolsó térképfrissítés erre található:
      Ha nem PC-ről telepíted, hanem PDA-n direkt, akkor a VR3SETUP14.zip-ben lévő aeromap_arm300.cab installációja után a \map és a \varosterkep könyvtár tartalmát az \Aeromap VR3\map könyvtárba másold be. A 3D objektumok a \vr3 könyvtárban vannak, egy az egyben másold a \Aeromap VR3\vr3 helyre. SD-re is telepítheted az egészet, vagy csak a térképeket a \Storage Card\map helyre. Bár az egész mindössze 14 MB, így a mai PDA-kon simán elfut. Támogatja a WVGA felbontást is, és fektetett módban is megy, bár vicces ezen a felbontáson és ebben az orientációban 1-2 grafikus elem.

      Bővebb infó a fejlesztőtől a témában:
      Az általam írt Aeromap blogbejegyzések, tippek, trükkök, skin módosítások, segédprogramok:

      2009. december 9.

      Újdonságok a Garmin Oregon GPS szoftverében

      A legújabb béta főleg a geocaching technikai sport kedvelőinek szól. Karácsonyi ajándékként megbolondították a műszerfalat, személyre szabhatóbbá és még kezelhetőbbé tették azt, de még a megteendő magasságot is előre jelzi. A bejegyzésem megírásakor aktuális szoftver változatok innen érhetőek el a Garmin Oregon 300/400 (v3.41) és Oregon 550 (v2.71) szabadidős, érintőképernyős GPS modellekhez.

      A főbb újdonságok:
      • Magasságadatok előzetes(!) megjelenítése grafikonnal menet közben (kék görbe) DEM adatok alapján.
      • Öt új megjelenítés a műszerfalon (Compass, Stopwatch, Active Geocache és Elevation Plot).
      • Az iránytű és térképoldalakon bevezetett műszerfal opciók.
      • Track navigációs újdonságok (hosszan ír róla a Garmin).
      A GPSfix.net blogban megjelent, és a hivatalos közleményben lévő képernyőmentések magukért beszélnek, de persze azért kommentálom.


      Bemész az Iránytű menübe, és a jobb alsó sarokban az álló téglalapra katintasz. Feljön a menü, melyben kiválaszthatod, milyen nézetet mutasson az iránytű műszerfala. Itt öt új menüt látsz, ezek közül a fenti középső a Geocaching - Active névre hallgat. Ebben a módban a felső sorra kattintasz (ha előtte a kijelölt cél a GC vagy GG láda neve), akkor az extra leírás nyílik meg a ládáról. A GC ikon a láda egyéb tulajdonságait engedi megnézni, így pl. a kommenteket külön nézegetheted, átállíthatod a láda státuszát, stb... Egyébként nem csak az iránytű menüben hívható ugyanez elő, hanem a fentiek szerint a térképnézetben (Beállítás - Térkép - Adatmezők mutatása - Dashboard - Geocaching active) és a Műszerfal menüben is. Így mindenhol látható az iránytű működés közben. A fenti képeken az Oregon 550-ben lévő 3D iránytű látható, a 2D-s iránytű csak egy egyszerűbb piros csík. A jobbszélső ablak Stopwatch, azaz a stopper kinézet, és azt tudja, ami a dolga. Ugyan butább, mint a főmenüben lévő másik stopper, azonban a navigációval együtt használható mondjuk a részidő egyszerűbb mérésére.


      A másik nagy újdonság a magasság előrejelzése. A grafikon zöld része mutatja az eddig megtett, tracklog-ban is rögzített magasságadatokat. A kék grafikon azt mutatja meg, hogy várhatóan a megtervezett útvonalon mennyit kell még emelkednünk vagy süllyednünk. Ezt nem jósolja, hanem saccolja, és nem másból, mint az egyes modellekre előretelepített DEM digitális térképmodell alapján (a TopoGuide Magyarország térkép is tartalmaz DEM-t).


      Az Oregon 550 userek kiváltsága, hogy az útvonalpont listában szép ikonok jelennek meg a fok adatok és a távolságadatok, valamint a név adat mellett balra. Ezzel könnyebb a közelben lévő érdekes pontokat beazonosítani. Sőt, kifejezett újdonság a nagyobb tereptárgyakat az útvonal mentén. Nekem még nem világos, hogy ez utóbbi csak az 550-ben van benne, vagy a 300/400 modellek is tudják-e, a 400t-men nem hoztam (még?) elő.

      Mivel ez egy béta szoftver változat még csak, előfordulnak lefagyások (nekem elszállt 1-2 alkalommal, ahogy GPS-jel nélkül, demó módban nyúztam). Így aki ráér, nem siet az új feature-ökkel a hideg erdőbe ládázni, várhat a végleges változatra is, mely pár napon vagy 1-2 héten belül megjelenik, ahogy az lenni szokott Garminéknál. :o) További hiányosság a track fordított mentésének eltűnése, bár én ezt még egyszer sem használtam.

      A bétás frissítések letöltése:
      Egyéb infó:

      2009. december 3.

      Garmin Connect már kirándulós GPS-ekhez is




      A Garmin outdoor kategóriás GPS-eit is támogatja már a gyártó webes szolgáltatása. A korábban csak sportóráknak készült tracklog kiértékelő közösségi weboldal már megeszi a Foretrex, a Dakota, az Oregon, a Colorado és a motoros Zumo modellek által rögzített csiganyálakat is. Természetesen a Garmin Forerunner pulzusmérős adatait továbbra is kezeli az oldal. Továbbá a régebbi modellek .GPX fájlait, vagy a Mapsource térképszoftverrel felszeletelt útjainkat is feltölthetjük. A connect.garmin.com weboldal egyébként a magyar nyelvet is ismeri.



      A webes szolgáltatás ingyenes. Mindössze egy böngésző plug-in kell hozzá, ami támogatja a FireFox, Internet Explorer mellett még a Chrome-t is. Továbbá szükséges még egy regisztráció. A böngésző plug-in felismeri a GPS-ünket, és segít benyalni a gépről a tracklog-okat. Ha már lementettük PC-re, akkor a .GPX fájlok manuálisan is rátölthetőek. Mire jó mindez?



      A kifejezetten sportoláshoz, túrázáshoz készített weboldal látványosan megjeleníti, és egy Google térképre feszíti a csiganyálunkat. A rögzített adatok alapján kiértékelhetjük teljesítményünket. A személyes adataink megadása után fitnesz információkat is kapunk, mennyire ég a zsír. Célkitűzéseket, edzéstervet is készíthetünk. A motorosok helyett inkább a kerékpárosok azok, akik szintén nekieshetnek az izommunka megolvasásának. A tracklog-ok visszaküldhetőek a GPS-re, vagy akár Google Föld formátumba konvertálhatjuk. Finomságként RSS feed-et is készíthetünk mozgásunkról, és megadhatjuk, hogy mely útvonalainkat osztjuk meg másokkal, és mi marad titok. Ha mások megosztásait nézegetjük, megtudhatjuk, mennyire nehéz az a terep; így több információhoz jutunk, mintha csak a térképet és a szintvonalakat nézegetjük. Lejjebb egy videót is találsz a Garmin Connect működéséről angol nyelven.



      Az oldal lehetőséget ad még arra is, hogy a connect.garmin.com/photos lapon át a Panoramio képmegosztóra feltoljuk a geotag-gel fotóinkat. Ennek főleg a Garmin Oregon 550 tulajdonosok örülhetnek, nem kell más képmegosztóra regisztrálni a készülékkel készített, GPS koordinátás képeket.



      Tudom, számos ilyen weboldal létezik már, mint amire a Garmin Connect képes. Azonban akinek Garmin GPS van a kezében, miért menne fel más oldalra, mint a gyártó által fejlesztettre? :)

      2009. december 2.

      Opera Mobile 10 Beta 2 - kétszer jobb, mint valaha!


      Óriási fejlesztésen esett át az Opera Mobile Beta 2. Az Opera Mini 4-hez hasonlóan ezt is szinkronizálhatjuk az Opera Link szolgáltatással, és jobban gazdálkodik a memóriával is. Mindemellett kijavítottak benne pár kisebb bosszantó hibát is, ami ráfért, mert korainak tűnt az OM 10 Beta 1.



      Az Opera Link-t azért szerettem meg a Mini változatban, mert minden egyes gép újratelepítés vagy PDA csere után a webes kedvenceim ott voltak a böngészőben. Az Opera Mini 5 és az Opera Mobile 10 szinte ugyanúgy néz ki. Azonban a Link még váratott magára, ami most belekerült a Beta 2 változatba. Sőt, mi több, a háromszor hármas indítóképernyőre rakja ki, és egyben frissíti be azonnal a thumbnail-eket a drága.

      Olyan újdonságok vannak benne, mint
      • letöltéskezelő
      • még jobban ujjbarát felület
      • kereső mező menedzselési lehetőség
      • megjegyzi a zoom helyet, nem ugrál össze-vissza
      • jobb memóriakezelés
      • mobil nézet fagyás javítva
      • indítás fagyás javítva
      • a startképernyő elérése touch menüből
      • cache törlés lehetőség
      • shortcut támogatás
      • alapértelmezett böngésző beállítás
      • kisebb hibajavítások
      • és a már említett Opera Link támogatás


      Ismert hibák és hiányosságok (azaz dolgoznak rajta a végleges változatig)
      • a nem érintőképernyős eszközök még nem támogatottak
      • még nincsen flash plug-in támogatás
      • nem jól működik némely hardveres billentyű (mint IME)
      • egyes képernyő elforgatásokra elszáll
      Egyéb fájdalmam, hogy az Opera Link ugyan látja az IE Favorites könyvtárat, de nem látja az Opera Mobile 9.7 kedvenceit a HTC Touch Pro2-mön, üres az általa látott Opera kedvencek könyvtár (persze, mert máshol van a régebbi változaté). Ez azért is gáz, mert a Microsoft MyPhone szinkronizáló pedig azt látja, és azt szinkronizálja. Csak összehozzák majd, hogy mindenki lásson mindenkit. :)


       
      A WinMo és a S60-as modell hiányosságai hasonlóak, nem részletezném. Akit érdekel, itt megnézheti angol nyelven:

      2009. december 1.

      SmartRssTouch Google Reader Edition for Windows Mobile

      A BeetzStream fejlesztette Windows Mobile platformra az alábbi fizetős RSS olvasót. Hála az égnek, nem RSS feed-eket kell importálgatni belé, hanem a Google Reader belépésünkre van csak szüksége, és máris dőlnek a hírek iPhone stílusban. A SmartRss néven régóta fejlesztett szoftver akkor még bénácska felülete nagyon barátságos és könnyen kezelhető lett.



      Amit tud a SmartRssTouch:
      • Gyors működés és ujjbarát kezelőfelület.
      • Valósidejű Google Reader szinkronizáció.
      • Hírforrások megtekintése hírenként, vagy hírfolyamban egymás után, vagy címkékre bontva.
      • Csak olvasatlan hírek olvasása.
      • Összes hír olvasása.
      • Működik a megosztás, csillagozás, olvasatlanul hagyás és a minden elolvasva funkció is.
      • Letölti a podcast anyagokat offline meghallgatásra.
      • Betölti az RSS-be ágyazott képeket.
      • Képernyőre formáz.
      • Fektetett módban is fut.
      • Támogatja a keresést.
      • Támogatja az új RSS felvételét a GReader felé.
      • Teljes tartalmat a PDA böngészőben nyitja meg.
      • Elérhető demó változatban is, az ára egyébként 9,99 USD.
      A jelenlegi változat ritkán, de lefagyott, elszállt. Szerencsére mivel valósidejű a Google Reader szinkronizáció, így megjegyzi az utolsó műveletünket. Két kisebb dolog zavart. Az egyik a listanézetben a fekete hátterén a mélyszürke feliratok (a hír maga már fehér hátteres). A másik pedig a néha kicsit nehezen eltalálható hírcsatorna/címke megnyitás. Egy WVGA kijelzős PDA-n teszteltem, nagyon jól működött az eddigi RSS olvasókhoz képest.

      Az alábbi videóban látható a szoftver működése:



      Kipróbáláskor figyelj arra, hogy nem a sima Smart Rss, és nem is a Smart RssTouch, hanem a SmartRssTouch Google Reader Edition szoftver az, amiről írtam! Akik paráznak megadni egy saját Gmail account-t egy internet eléréssel dolgozó szoftvernek, teszteljék le egy másik Google hozzáféréssel! A demó változatot innen töltheted le: