2009. január 26.

HP iPAQ Voice Messenger teszt

Volt alkalmam tesztelni a HP legújabb okostelefonját, a Windows Mobile Smartphone alapú Voice Messenger készüléket. Bár nagyon tetszik, hogy mégis miért nem venném meg, többek között erről is szól a tesztem a PDAMánia oldalán:

2009. január 22.

Lényeges javítás: Garmin Oregon GPS 2.85 beta

A Garmin kiadta az Oregon szabadidős GPS sorozat legújabb firmware frissítését. A 2.85 beta egy lényeges javítást is tartalmaz.

Eddig bosszantott, hogy a Garmin Oregon 400t GPS-em elemmérője nem lineárisan mér. Most javították, így a NiMH akkumulátorokkal feltöltött Oregon már jól mutatja a töltöttségi szintet.

További újítások is belekerültek a 2.80-hoz képest. Így a Custom POI listában végre első körben nem ömlesztve, hanem első körben kategóriára bontva látjuk a pontokat. Így egy tisztességesen nagy traffipax adatbázis nem kavar be az 1-2 saját pontunk kezelésébe.

Az USB csatlakozásos időzített táplekapcsolás javult még, az NMEA módban van 9600 baud, jobb a térképnagyítás, a raszteres térkép megjelenítés, a térképhúzás sebessége is.

A profilváltás nem volt kellően stabil egyes beállításokra, ezt is kijavították. Egyéb kisebb javítások mellett azonban még érdemes kiemelni, hogy a profilváltáskor végre nem felejti el a nyomvonalrögzítés beállítását, ha a GPS ki volt kapcsolva.

Szóval megéri felpakolni!

A különböző Garmin Oregon modellekhez itt érhetőek el a 2.85 beta frissítések:
Kapcsolódó oldalak:

Elindult a magyar Google blogja

A hazai Google csapat két napja elindította magyar nyelvű blogját. Az adwords-hu.blogspot.com mindenkinek kötelező lesz, aki a nettel dolgozik. Lehet "elsőzni", még senki nem kommentezte szét a két első bejegyzést. :) A második bejegyzésben van egy képtár is, melyben a stábot láthatjuk. egy képet kiszedtem onnan. Vidám hely lehetnek. :)

Felvettem őket a techember.blogspot.com "újságomba" a blog hírek közé. Remélem, megéri.

2009. január 21.

Rossz az autóstöltőd? Mérd meg a PDA-val!

Egyes PDA telefonok nem vagy alig tölthetőek bizonyos autóstöltőkkel. Ez azonban nem derül ki elsőre, pedig világít a töltés lámpa. Egy egyszerű segédprogrammal leellenőrizhetjük, mekkora töltőáramot vagy töltőteljesítményt vesz fel vagy nem a gépünk.
A HomeScreen PlusPlus program többre is alkalmas, mint amire itt szükség lesz, de nekem ez jött be. Ez a today plugin kiírja többek között az akkumulátorról felvett áramot mA-ben, vagy a felvett teljesítményt mW-ban. Amint töltőre dugjuk a PDA-t, a szám előtt megjelenik egy "+" jel, így tudjuk, hogy mennyi megy befelé a gépbe. A QVGA gépeken ez mínusznak látszik, de csak azért, mert rálóg az előtte lévő szám.

Fent autóstöltővel, GPS kikapcsolva,
lent autóstöltővel, GPS bekapcsolva.

Az alábbi képeken jól látható, hogy például iGO futás közben az akkura menő teljesítmény kisebb, hiszen mag a gép azért elszív a bemenőből. Így iGO-val az autóstöltőről az akku 1979 mW-t tud felvenni, míg iGO kikapcsolással, GPS működés nélkül 2186 mW-t.

Fent akkuról, GPS kikapcsolva,
lent akkuról, GPS bekapcsolva.

Amint kihúzom az autóstöltőt, az akkuról felvett teljesítmény 1867 mW, míg iGO nélkül, kikapcsolt GPS-vevővel 634 mW. Szóval töltőn a nagyobb szám a jobb, töltő nélkül a kisebb. Hiszen töltőn a nagyobb érték azt jelenti, hogy rendesen megy bele a delej, míg akkuról ha túl nagy az érték, akkor valami zabál rendesen.

Ne vonjuk ki a töltött és nem töltött értékeket egymásból, mert semmi értelme. Ugyanis a töltő nem áramgenerátoros, és az akku sem ideális akkumulátor, így nem kapjuk meg az iGO és a GPS fogyasztását belőle. Csak azt kapjuk meg, hogy képes-e a PDA tölteni és GPS-t működtetni egyszerre. Ugyanis ha töltés közben a teljesítmény érték előtt nem lesz "+" jel, akkor tuti nem elég a töltés a gépnek. Ha van "+" jel, de mondjuk csak "+ 100 mW", akkor éppen nem merül az akku.

Figyelem! A "mA" beállítás esetén teljesen más értékeket látunk, így ~1000 mW esetén körülbelül ~250 mA lesz kiírva. Mivel 4,2 V-os az akku, azaz U[V]=P[mW]/I[mA] képlettel visszaszámolható, hogy tényleg annyi-e. Azaz ha 3,5 V-t vagy kevesebbet kapunk, akkor vagy nagyon le van merülve az akku, vagy már rossz, vagy nem jól számoltunk valamit.

A HomeScreen PlusPlus programhasználata után ha elkezd fagyni a géped, akkor ne csodálkozz. Néha összeakad például a HTC Home today plugin-nel, vagy mit tudom én mivel. Mindenesetre nekem bejött, kint hagytam, amint láthatod, de nem tuningoltam úgy fel, ahogy azt például ez az Xda-Developers topik megteszi:
Amenyniben elég csak a mérés, nem is kell a képeken látható UI változat, elég a Basic verzió:

2009. január 16.

Lopott iGO-t árultak, lebuktak a boltok

Hamis Nav N Go szoftverek után razziázott a VPOP. Megtévesztő, hamis Nav N Go szoftverek jelentek meg Magyarországon. Lássuk a Nav N Go kapcsolódó sajtóközleményét!

Az elmúlt napokban a Vám – és Pénzügyőrség által szolnoki és veszprémi boltokban tartott ellenőrzések során olyan megtévesztő iGO My way szoftverek kerültek elő, melyeket a fogyasztók könnyen eredetinek gondolhatnak.

Egy veszprémi telefonokkal és GPS-ekkel kereskedő üzletben tört iGO My way szoftverrel ellátott Bluepanther készülékek kerültek elő. A lefoglalt készülékeken futó szoftver bekapcsoláskor a közismert „Logic Gear” brand felirata jelent meg, ám a szoftverek valójában műszaki intézkedéseket kijátszó, ún. tört iGO My way 2006-os verziók voltak. Az előzetes vizsgálatok alapján feltehetően a crackerek nem a Logic Gear verziót törték fel, hanem az interneten elterjedt iGO My way 2006-os tört verziójának változtatták meg a brand jelzéseit. A licenc ellenőrzésekor azonban egyértelműen egy olyan DEMO BETA jelzés jelent meg, amely kereskedelmi forgalomba nem hozható, nem birtokolható, mellyel a szerzői jogok védelmét biztosító műszaki intézkedéseket kijátszották. A hamis navigációs berendezések mellett a VPOP munkatársai számos egyéb – az előzetes felmérés szerint hamis – áruterméket foglaltak le.

A VPOP szolnoki hivatalának munkatársai egy bevásárlóközpont területén lévő boltot ellenőriztek, ahol igen kedvezményezés áron kínáltak Bluepanther készülékeket Nav N Go iGO 8 szoftverekkel. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a szoftverek tört verziók.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete arról tájékoztat, hogy az utóbbi időben egyes kereskedők egyre trükkösebb módszerekkel tévesztik meg a fogyasztókat. Ezért tájékoztatásul az alábbiakra hívja fel a vásárlók és a kereskedők figyelmét:

Fogyasztók számára tesztelhető DEMO verziójú Nav N Go szoftver nem létezik. Az ilyen licenccel rendelkező készülékek esetében biztos lehet benne, hogy a szoftver tört! A felírat a szoftver licence menüpontja alatt olvasható.

Korábban néhány esetben a Nav N Go partneri felhasználásra biztosított időkorlátozásos licenceket is. Ilyen esetben az „About me” oldalon meg kell jelennie a lejárat dátumának is. A megjelent dátumon túl a szoftver nem működhet, ha mégis, akkor egy tört verzió. Külföldi ellenőrzések során már felbukkant olyan verzió, amelynek a licenc száma nem is volt olvasható a menüből, az ilyen szoftverek egyértelműen illegálisak.

PNA készülékek esetében a licencszám felett a készülék brandjének megfelelő feliratnak kell szerepelnie, amely megegyezik a készülék nevével is.
iGO My way vagy Nav N Go iGO 8 „dobozos” szoftver önállóan csak eredeti csomagolásban forgalmazható. Az Nav N Go iGO 8 szoftverek biztonsági matricával vannak ellátva!

A „noname” PNA és PND készüléken egész biztosan nem lehet legális Nav N Go szoftver. Gyanakodjon akkor is, amikor autóba építhető „noname” készülékekhez kínálják a Nav N Go szoftvereit. A legtöbb PNA és PND készülék még nem rendelkezik Nav N Go iGO 8 szoftverrel – tájékozódjon vásárlás előtt. A tájékozódás kifizetődő, hiszen a naviextras.com oldalon elérhető térképfrissítések és tartalmak kizárólag eredeti Nav N Go szoftvertermékekkel együtt használhatók.

Ne vásároljanak felelőtlenül interneten vagy apróhirdetésekben, aukciókban szereplő Nav N Go szoftvereket. Ezek a szoftverek csak igen kevés esetben eredetiek – követelje az eladótól, hogy bizonyítsa a szoftver eredetiségét. Ha kételkedik, a Nav N Go vagy márkavédelmi képviselete örömmel segít.
Érdekes lehet:

2009. január 14.

LEGO játékok kütyümániásoknak

Szereted a LEGO-t és amúgy tele vagy kütyükkel? Egyel több ok, hogy a gyereknek megvedd a játékgyár legújabb termékeit. Egyik kedvenc oldalamon, a lego.blog.hu oldalon olvastam a következő kütyükről. Részletek a kapcsolódó weboldalon:
Jöhet a LEGO PDA és GPS is! : )

2009. január 12.

Russa futtatása WinCE eszközön

Egyes Windows CE alapú PNA eszközök operációs rendszere könnyen elérhető anélkül, hogy módosítani kéne bármit is a készülék ROM-jában, vagy a futó rendszerben. Sőt, olyan modellek is forgalomban vannak, melyekhez nem telepít az importőr előre semmiféle navigációs szoftvert. Ez elég sok illegális szoftvertelepítésre ad okot, holott sokaknak elegendő lenne mindössze egy egyszerű kis navigációs alkalmazás is.
A GIS Russa PNA-kra készült 1.1.28.15 változata gond nélkül futtatható a legtöbb Windows CE eszközön is. A korábbi változat kisebb DLL javításokat kívánt, de ez már copy/paste működik!
Erre alkalmas lehetne a GIS Russa freeware 1.1.28.15 változata, azonban alapban nem hajlandó elindulni, csak Pocket PC és Windows Mobile felületeken. Egy megfelelő DLL hívás-átirányítással mégis elindítható. Ehhez a következőket kell tennünk.
Russa egy 800x480 pixeles Windows CE alapú PNA-n.
Az új PNA változatra egyik fórumozónk hívta fel a figyelmet. Ez úton köszönöm neki! Ráadásul elkészített egy magyarítást is, melyben fekvő módban is jól látható minden felirat.

RussaWinCE telepítése

  • Töltsd le a GIS Russa PNA változatát RussaCE.zip csomagban innen:
    http://sancho.hu/files/blog/download/Russa/RussaCE.zip
    (az eredeti csomag hang és magyarítás, illetve a turistautak.hu skinje nélkül innen érhető el a russa.ru oldalról).
  • Csomagold ki és másold az SD-re a \RussaCE könyvtárba a tartalmát.
  • Amennyiben korábban már volt a PNA-n Russa futtatva, akkor ugyan oda másold be az új fájlokat, ahol a régi volt. Ez azért szükséges, mert egy registry bejegyzés elronthatja a következő kilépést a régi Russa változat törlése után. Amennyiben mégis másik helyre szeretnéd tenni a RussaCE-t, és korábban már futtattad a készüléken az előző változatot, akkor töröld ki a registry-ből az alábbi bejegyzést:
    "\\HKLM\SOFTWARE\Russa\MapCollections\Russa\Path"
  • Dugd az SD-t a PNA-ba, és indítsd el a RussaCE.exe fájlt.
Az, hogy hogyan indíható el adott PNA-naz adott Windows CE alkalmazás, azzal nem kívánok foglalkozni. Ez legyen minden modelltulajnak a maga feladata. ;) HP iPAQ 316 és Navon esetén lásd lejjebb a kiegészítéseket!

RussaCE létrehozása

  • A készüléken lévő, vagy Chan oldaláról is letölthető (klikk ide) egyik a gépeddel kompatibilis AYGSHELL.DLL-t másold be a PNA-ra telepített Russa futtató könyvtárba. Ha Chan-ét használod, a 14-es dir-ben lévő általában jó lesz.
  • Nevezd át AYGSHELP.DLL-re.
  • PC-re másold át a Russa.exe fájlt RussaCE.exe néven.
  • Töltsd le az ingyenes HexEdit.exe hexa-kód szerkesztőt (klikk ide).
  • Nyisd meg vele a RussaCE.exe fájlt.
  • Keresd meg benne az "AYGSHELL" sztringet.
  • Nevezd át "AYGSHELP" szövegre azt.
  • Mentsd el, és másold vissza a PNA-ra a RussaCE.exe fájlt.
  • A HP iPAQ 316 esetén keresd meg a registry-ben ezt a kulcsot:
    "\HKLM\System\Explorer\Shell Folders\My Documents"
  • A HP iPAQ 316 esetén írd át az értékét erre idézőjelek nélkül:
    "\ResidentFlash\My Documents"
  • Indítsd el a RussaCE.exe fájlt, és futni fog jó esetben a Russa.
Ezt követően már csak a megfelelő GPS COM portot kell beállítanod, és az ingyenes Russa térképeket mellémásolnod, és megnyitnod.
A fenti eljárás nem feltöri az amúgy is ingyenes programot, tehát egy még régen pénzbe kerülő Russa esetén sem végez licensz kilövést (nem lenne tőle ingyenes), hanem mindössze arra bírja rá a Russa.exe fájlt, hogy ne a rendszer által használt egyik DLL fájlt hívja meg és keresse, hanem egy WinCE kompatibilis verziót nyisson meg használatra. Tehát, nem teszünk mást, mint átnevezünk egy fájlt, és ezt a Russa.exe-ben tesszük meg.

HP iPAQ 316 esetén

A \My Documents könyvtára registry átírással átkerül a programok által nem írható ROM-ból az írható ResidentFlash belső meghajtóra. Így a Russa is meg tudja nyitni írásra a "\GPS Tracks and Waypoints" könyvtárát, és bele tudja írni a fájlait, és a rögzített tracklogokat.
  • Keresd meg a registry-ben ezt a kulcsot:
    "\HKLM\System\Explorer\Shell Folders\My Documents"
  • Írd át az értékét erre idézőjelek nélkül:
    "\ResidentFlash\My Documents"
A registry átírás nélkül a Russa minden indításnál egy hibaüzenetet ad fel, mely csak Task Manager segítségével lőhető le, és a beállítások sem kerülnek teljesen mentésre. A registry-t vagy Total Commander CE, vagy TRE.exe segítségével lehet könnyen szerkeszteni. Nem emlékszem, hogy a registry átírás után kell-e soft reset, vagy sem, sorry!

Navon esetén

Bizonyos PNA-kon (lásd Navon) a menüből indítható programokat általában valamilyen text file szabályozza, a Navon esetében ez IGOPATH.TXT ill. ADDONS.TXT. Ebben egy ilyesmi leírás lesz (ez most nem Navonos, de ott is hasonló volt):
[modules]
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
Navigate = "", \\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe
Ezt kell kiegészíteni így:
[modules]
Settings = "icons/settings.bmp", "settings", 1
Navigate = "", \\Flash Disk\\myguide\\myguide.exe
Russa = "", "\\SDMMC\\RussaCE\\RussaCE.exe"
Explorer = "", \\Windows\\Explorer.exe"
(Az \\SDMMC vagy \\Flash Disk változhat, gépfüggő. Navon esetében USB módban két disk látszik, a másodikon van az IGO8 is, és ide fér fel a Russa, ez \\SDMMC néven látszik. Érdemes az Explorert először ferakni, ez mindenhol \\Windows\\Explorer.exe, és onnan körülnézve meg lehet állapítani a neveket.)
Az Explorert sajnos fel kell tenni, és fenn is kell hagyni, mert néha a Russa induláskor panaszkodik/panaszkodna, hogy szabálytalanul állt le, és ez az indítómenüből nem működik, ilyenkor elszáll. Ilyen állapotában csak az Explorerből indítható; aztán újra megy a gyorsmenüből is.
---
Az adott PNA eszköz Windows CE felületének előhozásában nem tudok segíteni, nem vagyok jártas benne. Így az adott készülékre a Russa teljes telepítését sem tudom részletezni, hiszen erősen eltérhet.

Kapcsolódó linkek:

2009. január 9.

Karácsonykor nem spammeltük egymást

Kiment a divatból a Karácsonyi üzengetés. Legalábbis erre ad következtetni a webstatisztika. Összehasonlítottam a nagyobb hazai levelezőket és közösségeket összefogó oldalakat.

Forrás: Alexa.com

A két legnagyobb hazai levelező, a Freemail és a Citromail is szépen besüllyedt az ünnepek alatt. Azt gondoltam volna, idén is kapok egy halom levelet azoktól, akik három évnél ritkábban keresnek meg. De úgy néz ki, nem csak engem kíméltek meg mások, hanem globálisan egymást sem bombáztuk. Aztán arra gondoltam, biztos most az iWiWezés a menő. De nem, ott is csak a téli szünet vége felé léptek be az emberek, és nézték meg kicsit többen a szokásosnál, ki spammelt idén. De ez sem egy hatalmas ugrás.

Forrás: Webaudit.com

Bár tudni kell, hogy az Alexa lent látható adatai azért néha csalnak, mert a világ teljes IP forgalmából enged következtetni bármire is (pl. látszólagos visszaesést okozhat az Alexa statban az is, ha a világ netes forgalma megnő, és a mérési hiba folytán a magyarországi arány csökken, de valójában a valós hazai adatok meg nőnek). De az arányokat nézve, és figyelembe véve a Median hitelesebbnek mondható Webaudit adatait sem látni, hogy őrült nagy egymásnak esés lett volna e-mailek tekintetébe idén.

Bár saját bevallásom szerint én magam is csak tényleg a szűkebb körnek küldtem idén, és már talán tavaly is. Sőt, az SMS-ekkel kifejezetten csínján bánok. Te hogy vagy ezzel? Téged szétspammeltek a haverok, ismerősök a jókívánságokkal az év végén?

2009. január 8.

Általános grafikus driver a HP iPAQ 316-hoz: GAPI for HPC's

A Windows CE készülékek egyik rákfenéje, hogy sok alkalmazás a más jellegű grafikai képességek miatt nem futtatható. Azonban egy ügyes srác évekkel ezelőtt nekiállt a GAPI for HPC's szoftver fejlesztésnek. Ezzel szinte minden futtatható főleg a régebbi Windows CE 4.2 alapú masinákon.

A HP iPAQ 310 család 800x480 nagy felbontása miatt bizonyos alkalmazások nem, vagy nehezen futtathatóak. Sőt, a GAPI for HPC's sem támogatta a működését. Írtam Franknek, aki 10 EUR-ért cserébe elkészítette a szükséges GX.DLL fájlt, és elküldte. Elvileg a következő GAPI for HPC's változatban benne lesz, addig is a 4.03 változathoz megosztom a kapott verziót.

A GAPI elsődleges célja, hogy más felbontásokhoz szokott, más képernyő drivert igénylő, például Pocket PC alkalmazások, játékok is el tudjanak indulni az adott Windows CE felületen. Előre bocsátom, nem feltétlenül tudok abban segíteni, hogy konkrétan "ez és ez" a program miért nem fut a HP iPAQ 316 féle Windows CE 5.0 Core felületen. Az angol nyelvet ismerők az alábbi oldalon tudhatnak meg többet a GAPI for HPC's-ről:
GAPI for HPC's telepítése HP iPAQ 316-ra
  • Töltsd le a HP iPAQ 31x kompatibilis GX.DLL fájlt innen (legális, az elkészítését kifizettem, használata ingyenes):

    http://sancho.hu/files/blog/download/HP_iPAQ_316/GAPI_GX.zip
  • Töltsd le az aktuális GAPI for HPC's v4.03 telepítőt innen:

    http://www.wincesoft.de/GAPI_for_HPCs_v403_with_Apps.CAB
  • Telepítsd a CabInstl segítségével a .CAB fájlt a PNA-ra az alábbi mappába:
    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs"
  • Másold be és írd felül a PNA-n a "\Windows" mappában a GX.DLL fájlt a fentire.
  • Indítsd el a "GAPISetup.exe" programot, és az utolsó fülön lévő teszt alkalmazásokat futtasd le. Ha sikeres volt a telepítés, akkor szinte mindegyik jól lefut. Az utolsó kettő esetén lehetnek kisebb működési gondok, néha a HP iPAQ 316 a nagy felbontása miatt nem engedi jól meghívni a GX.DLL-t.
  • Az elforgatós menük nem működnek, mert maga a vas nem engedi meg ezt. Így az Orientation és a Rotation menük módosítása nem változtat semmit, csak lehetetlenné teszi a GAPI-t igénylő alkalmazások futtatását. Csak az alap fektetett módban fut a gép, a GAPI-ban ezt nem kell beállítani.
  • Ne nyomj soft resetet, mert elvesznek az alábbi fájlok, melyek manuális visszamásolása szükséges, ha újból, telepítés nélkül akarod futtatni a GAPI-t:
    "\Windows\GX.DLL"
    "\Windows\WinCESoft GAPI for HPCs.unload"
    "\Windows\AppMgr\WinCESoft GAPI for HPCs.DAT"
    "\Windows\GX_HPC.ini" (Bár ennek helye a GAPI első menüjében átállítható a \ResidentFlash meghajtóra)
Telepítés állandósítása
  • Mivel soft reset után elveszne a GAPI telepítés, ezért az alábbiak szükségesek az állandósításhoz.. Amennyiben ezt még nem végezted el, ezt hajtsd végre:

    hp-ipaq-316-s-programtelepts-alapjai.html
  • Ha mindez megvan, akkor Notepad segítségével készíts egy "GAPI.mscr" szövegfájlt, és másold bele ezt a script sort:
    xcopy("\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys\*.*","\",true,true )
  • A fájlt másold be a "..\GAPI for HPCs" könyvtárba a GAPI szoftver mellé.
  • Készíts egy "sys" könyvtárat a "..\GAPI for HPCs" könyvtárba így:
    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys"
  • Másold be a fent felsorolt négy fájlt így:

    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys\Windows\GX.DLL"
    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys\Windows\GX_HPC.ini"
    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys\Windows\WinCESoft GAPI for HPCs.unload"
    "\ResidendtFlash\Program Files\GAPI for HPCs\sys\Windows\AppMgr\WinCESoft GAPI for HPCs.DAT
    "
  • Készíts egy parancsikont a "GAPI.mscr" fájlról a "StartUp" könyvtáradba. Így minden soft reset után lefut a script, és bemásolja a hiányzó négy fájlt a reset során mindig törlésre kerülő rendszer mappákba. Amennyiben az általam közölt eljárás szerint módosítottad az alap Windows indító könyvtárat, akkor ide kell betenned a parancsikont:
    "\ResidentFlash\IPAQ\OS\WINDOWS\StartUp"
Ezután ha soft resetet nyomsz, és WinCE módban indítod a HP iPAQ 316-t, akkor boot során megjelenik egy zöld GAPI logó. Ez azt jelenti, hogy sikeres volt a telepítés. Minden alkalommal, mikor egy alkalmazás GAPI-t használna, az automatikusan betöltődik, amit a szokásos zöld logó jelez.


Amivel néztem már a GAPI-t
  • TCPMP: Megjelenik a video driverek között a GAPI is. A GDI-hez hasonló képességeket biztosít, 1-2%-kal rosszabb a benchmark sebességmérés eredménye. Felesleges használni vele, de tudj róla, hogy ott van. A szoftver benne van a Mexx csomagban.
  • MilkyTracker: A legendás zeneszerkesztő, tracker szoftver. A szoftver saját beállításaiban beállítható a dupla pixel nagyság, így teljes képernyős változatban ügyesen fut a cucc a GAPI-val.
  • Atomic Cannon: A PC-n futtatható PPC-s telepítőből kimásoltam a "C:\Program Files\Microsoft ActiveSync\Atimoc Cannon\" mappából a .cab fájlt, és azt telepítettem a PNA-ra. Teljes képernyős módban elindult, de nem nagyon játszottam vele.
Még új a történet, így nem nagyon tudok beszámolni hirtelen más szoftverekről, de várom a vállalkozó kedvű teszterek tapasztalatait!

Extra: DeviceInfo2

Azok, akik ROM-t fejlesztenek, örömüket lelhetik ebben a bekezdésben. Frank, a GAPI fejlesztője első körben elküldött egy speciális DeviceInfo szoftvert, ami az alábbi logot adta ki. Akinek kell a "DeviceInfo2_ATLAS.exe", innen letöltheti:

DeviceInfo2, v2.4, Nov 28 2008, 21:08:18
Platform: [Centrality Titan]
Version: 5.0, Build 0
OEM: [HP iPAQ 316 Travel Companion]
Devicetype: 0000h
Other Info: []
PlatformName: [Microsoft Windows CE Hardware Reference Platform]
Manufacturer: []
ProductID: 00000000
Platform ID: 00005048 19bf5000
CPU: a11h, Lev.4h, Rev.2h
CPUId: 4117b362h
Display: 800x480x16
Orientation: 0
FB v:3fef0000, p:00000000, size: 3072000
GX v:b4ff0000, p:3fef0000, res: 800x480, BPP: 16, Format: 160, Stride: 1600
Mem: 00000000
Memory: RAM:28476/67492, OS:6186/45496


Display Settings ###############


[Drivers\Display\AT_LCD1]
"PanelType"=dword:00000000
"RefreshRate"=dword:00000000
"regOSDPalMix3"=dword:00000004
"regOSDPalMix2"=dword:00000004
"regOSDPalMix1"=dword:00000004
"regOSDPalMix0"=dword:00000004
"regOSDPalRGB3"=dword:00ffffff
"regOSDPalRGB2"=dword:00000000
"regOSDPalRGB1"=dword:00ffffff
"regOSDPalRGB0"=dword:00000000
"regOSD3_FIFO"=dword:00204060
"regOSD2_CLRKEYS"=dword:00008008
"regOSD2_CLRKEYB"=dword:00008008
"regOSD2_SKIP"=dword:00000010
"regOSD2_FIFO_SUPPRESS"=dword:00000000
"regOSD2_FIFO"=dword:00204060
"regOSD2_VEND"=dword:00000028
"regOSD2_HEND"=dword:0000003b
"regOSD2_VSTART"=dword:00000008
"regOSD2_HSTART"=dword:0000001c
"regOSD_CLRKEYS"=dword:00008008
"regOSD_CLRKEYB"=dword:00008008
"regOSD_SKIP"=dword:00000010
"regOSD_FIFO_SUPPRESS"=dword:00000000
"regOSD_FIFO"=dword:00204060
"regOSD_VEND"=dword:00000000
"regOSD_HEND"=dword:00000000
"regOSD_VSTART"=dword:00000008
"regOSD_HSTART"=dword:0000001c
"regSCN_SKIP"=dword:00000010
"regSCN_FIFO_SUPPRESS"=dword:00000000
"regSCN_FIFO"=dword:00204060
"cpm_switch"=dword:00000003
"colorDepth"=dword:00000010
"bitMaskRed"=dword:0000f800
"bitMaskGreen"=dword:000007e0
"bitMaskBlue"=dword:0000001f
"CxScreen"=dword:00000320
"CyScreen"=dword:000001e0
"regHPSYNC"=dword:0000041f
"regHWSYNC"=dword:00000000
"regVPSYNC"=dword:0000020c
"regVWSYNC"=dword:00000800
"regTIMCTRL"=dword:000000f6
"regDispMode"=dword:00000068
"regSCN_HSTART"=dword:000000cf
"regSCN_VSTART"=dword:00000023
"regSCN_HEND"=dword:000003ee
"regSCN_VEND"=dword:00000202
"sizeVideoMemory"=dword:00600000
"VGA"=dword:00000000
"NTSC"=dword:00000000
"LCD"=dword:00000001
"HW2DSize"=dword:00000000
"CursorOn"=dword:00000000
"2DPower"=dword:00000001
"2DPowerCheckTime"=dword:000003e8
"IClass"="{EB91C7C9-8BF6-4a2d-9AB8-69724EED97D1}"
"FillPath"=dword:00000001
"HW2D"=dword:00000001




GWE Settings ###################


[System\GDI\Rotation]


[System\GDI\SYSFNT]
"Ht"=dword:fffffff4
"Nm"="Tahoma"
"It"=dword:00000000
"Wt"=dword:00000190
"CS"=dword:00000000


[System\GDI\Drivers]
"MainDisplay"="DDI.DLL"
"DisplayPowerClass"="{EB91C7C9-8BF6-4a2d-9AB8-69724EED97D1}"


[System\GDI\Gamma]
"Gamma Value"=dword:000005dc
Kapcsolódó anyagom:

2009. január 7.

iGO telepítése PNA-ra

Tilos! - kezdhetném így is. Egy nagyon hasznos blog bejegyzést olvastam HBK-tól iGO telepítés témában. Folyamatos probléma a fórumokban, hogy legálisan szeretnék megoldani a PDA-hoz megvásárolható iGO My Way navigációs szoftver PNA-ra történő telepítését. Ez azonban csak illegálisan lehetséges.

iGO fut ezen is?

Az említett blog bejegyzés itt olvasható: http://pdaplus.hu/content/view/3184/72/

Annyit fűznék még HBK soraihoz, hogy megkérdeztem az egyik Nav N Go munkatársat, tervezik-e a PNA-kon futtatható iGO.exe PDA-s SD kártyára történő telepítését, és azt a határozott választ kaptam, hogy NEM.

Hogy miért nincsen jogunk PDA-s iGO-t PNA-ra hegyezni, és azon futtatni, ez a pár sor foglalja jól össze, amit HBK is kiemelt a blogjában:
"A Felhasználónak nem áll jogában ... módosítani, bővíteni vagy átalakítani a szoftverterméket (vagy annak egy részét), azt részekre bontani, más termékkel kombinálni, más termékbe telepíteni, más termékben hasznosítani, még más készülékkel való interoperabilitás érdekében sem."
Sokan hangoztatják a fórumokon, hogy 1.) de hiszen a warez verziók milyen jól futnak a PNA-kon, 2.) üzletileg érdeke lehetne a NNG-nak a PNA-s .exe PDA-s verzió mellé telepítése. Ez kívülről így látszik. Azonban support oldalon nehezebb a történet. Míg egy kis Sygic Drive szoftvert fejlesztő cég bevállalja, hogy támogatást ad a Windows CE alapú PNA-kon is elindítható szoftverére, addig egy jóval nagyobb érdeklődéssel körülvett termék esetén ez veszélyes. Ráadásul az iGO felépítése komplexebb, mint egy Sygic Drive esetén. Megjegyzem, a Garmin-féle Mobile XT sem támogatja a WinCE gépeket. Ha pedig utána olvasunk az említett warez verzióknak, láthatjuk a fórumokban, hogy azért elég sokat szívnak az adott szutyok kínai PNA-ra történő iGO-varázsolással. Ha ezt hivatalos támogatás megléte mellett lehetne megtenni, akkor már nem szép varázsolás, hanem gányolás lenne. Ugyanis ami feltört, az izgalmas, amiért pénzt ad ki valaki, azzal szemben már jogai és elvárásai vannak a felhasználónak, és dühösen veri az asztalt, ha nem megy elsőre a cucc.

HBK által jól összefoglalt írás tükrében továbbra sem támogatom a warez iGO telepítést PNA-kra. Még akkor sem, ha az adott iGO-szutyok támogatását a brand-elő cég megszüntette, és nem adta át a jogokat a támogatásra a NNG-nak a Naviextras.com oldalra.

Érdekes lehet:

2009. január 6.

Google hírek magyar nyelven - kellett ez nekünk?

Elindult a Google News magyar változata. A leginkább Hírstart.hu oldalhoz hasonlítható szolgáltatás körülbelül 200 hazai híroldal anyagaiból táplálkozik. Annyira azért nem nyűgözött le.

A Google Hírek kezdőoldala - hagyományos "kéklinkes aláhúzós"

A Google Híreknek elsőre nagyon megörültem, mert a Kereső Óriás jó dolgokat szokott kihozni webtechnológia terén. A honosítás pedig kifejezetten nagy örömet okozott. Aztán arra lettem figyelmes, hogy a belekerülő hírek nem frissülnek kellő gyorsasággal, jelentős lemaradásban vannak egyéb hazai hírgyűjtőkkel szemben. Sőt, az általam általában kedvelt Tudomány/technológia rovat kifejezetten unalmas. Origó, Index és a körülöttük legyeskedő 1-2 oldal tartalmait találtam csak benne. A jelenlegi vezető hír a "techtud" rovatban a "A rózsaszín leguán meglepetés lett volna Darwinnak" címet kapta. Mondanom sem kell, szétvetett az izgalom tőle. A "Az Internet Explorer 2008 vesztes böngészője" is már egy hetes hír, és ugyan ebben a rovatban ez a 2. fő anyag. Hát nem tudom...

A Hírstart.hu kezdőoldala - megújult nemrég

A Hírstart.hu megújításkor került be az az ügyes Google News feature, mely természetesen a Google Hírekből sem maradhatott el, ami a hasonló híreket szűri ki. Azaz kiemel egyet az adott témában, és jelzi, ha több másik oldal ugyanezt megírta csak más szavakkal. A Hírstart.hu jól koppintott, a címek alatt megjelenő "3 hír a témában" egész jól szűr már. A Google Hírek esetén ugyan erről van szó, a "mind a(z) 10 cikk »" kattintható link esetén.

Hírkereső.hu - kissé elavult

Ami tetszik a Google Hírekben, az az, hogy nem spóroltak a képekkel az alrovatokban sem. Azonban a linkek aláhúzását csak nem hagyták el. Az érdekesség az, hogy a kirakott kép nem feltétlenül a kiemelt cikkből jön, hanem valamelyik hasonló témájú írásból.

A hírgyűjtőkre gyúró oldalaknak ezentúl nem csak a Hírstart.hu és a Hírkereső.hu oldalakra kell frankón címet gyúrni, hanem érdemes fogyelniük a Google Hírekre is. Már ha bekerül lapjuk oda. Hogy mi alapján történik a bekerülés, nem tudom. A másik kettő esetében tudom, hogy be lehet jelentkezni, és egy minőségi elbíráslá után az adott rovatba bekerül az adott helyre valaki. A Hírkereső.hu előszeretettel adja el az első helyeket, a Hírstart.hu pedig előszeretettel emel ki Sanomás lapokat, bár inkább csak a rovatokban, így igyekezve megtartani a kellő objektivitást. Mindegyiken van toplista, sőt a Hírstart.hu oldalon a megújulás után bevezették - a rovatokban vélhetően a kellő mennyiségű szavazat miatt még nem, de a főoldalon már működő - értékelés alapján működő toplistát. (Elképzelem, amint a szerkesztőség tagjai ott űlnek, és szavaznak a saját írásaikra.)

A Google Hírek esetén egy szupertitkos eljárás alapján az adott 200 hazai forrásból nyálaz össze egy kínálatot a motor. Szóval valamelyes relevánsak a tartalmak. Csak nekem nem elég gyorsak. Meg mintha rovat szinten ez a teljes 200 forrás már igen csak kevés lenne. Bár a Hírtstart.hu jelenleg 110 körül mozog, és nagyobb hírmozgást érzékelek. Ami annak is köszönhető, hogy oda minden bekerül az adott forrásokból, akár csak a Hírkereső.hu oldalra. Azonban a Google Hírek csak a fontosnak tűnő híreket teszi ki, ami meg ugye kattintás alapú mérés alapján jöhet létre, és ehhez idő kell, ergo pár órás, vagy akár 1-2 napos késés is lehet egy egy érdekes hírnél.

A kereső természetesen itt is működik, visszamenőleg turkálhatunk már megjelent anyagokban. Így a HTC ezt adja ki (mindegyik az utolsó 30 nap beállítással lekérve):
Csak azt nem értem, miért nem láttam én a HTC hírek egyikét sem a Google Hírekben? Az érdekesség az, hogy 4. helyen éppen most a PDAMánia webáruházának egyik ajánlata fut. Szóval ez mindent bevesz, ha hír, ha csak annak látszó anyag:

Szóval, van még mit finomhangolni rajta...

Ami miatt nem leszek rendszeres olvasó - hírfaló létem ellenére - a Google Hírek oldalon, az a jelenleg rétegtelensége, hiába testre szabható. Mindenkinek szóló overground anyagok vannak rajta, ami mindenhol elolvasható, és nincsenek olyan szűk rovatok, mint a Hírstart.hu esetén az Infotech rovat. Azonban ebben meg nincsen RSS feed, nem tudom befűzni a Netvibes oldalamba. Engem kifejezetten a réteg tech hírek érdekelnek.

Techember hírek - magamnak

Ezért is készítettem magamnak el a techember.blogspot.com automatikusan létrejövő hírmotort, benne 15 kifejezetten magyar nyelvű blog és 25 hazai híroldal anyagaival. Szóval ez negyven magyar tartalom, mely kifejezetten csak nekem szól. A többi meg beesik minden más módon úgy is a böngésző ablakon, ha kell, ha nem.

2009. január 4.

Külső Bluetooth TMC-vevő szinte bármihez

A PDA telefonomhoz kerestem megfelelő TMC-vevőt, mivel az iGO 8 hivatalos változata már támogatja a hazai forgalmi információs csatorna adását. Azonban a kütyüm nem támogatja a TMC-t. Sajnos, a HTC Kaiser nincsen felkészítve RDS-TMC antenna fogadására, így az USB-s bedugós megoldások kiestek. Egy Bluetooth TMC-vevő azonban segített!
A Speedshop a GNS gyártó széles választékát importálja, és mivel még a Mio is tőlük veszi a GPS-eihez a TMC opciókat, és kvázi szabványnak tekinthető, kézenfekvő volt a választás. Olyan megoldást kerestem, mely jó lesz a későbbiekben is, ha esetleg más modellhez szeretném használni. Nagyon megörültem annak a modellnek, mely fixen beépíthető az autórádió és annak antennája közé. Ugyanis nem kell egy újabb kütyüt magammal cipelem. Ebből még akkor elegem lett, mikor a régi PDA-mhoz külső GPS-vevőt használtam. Persze elsőre nem beépítve teszteltem le, hogy mit tud, hanem a lakásban egy teszt darabon. Ekkor döntöttem el, hogy "Nna ez nekem tutira kell!"

A megoldás: Bluetooth TMC-vevő
A GNS TrafficBoxPlus FM9 BT-Y egy általános, univerzális TMC-vevő. ISO vagy FAKRA szabványú, autókban használatos csatlakozási felületen dugható rá az autórádió és az antenna közé. Bluetooth porton keresztül küldi az RDS-TMC jeleket. A PDA-val párosítva nagyon gyorsan kapcsolódik, hideg-start esetén szinte azonnal él. Így nyugodtan köthető a legtöbb autórádió által biztosított gyújtás utáni tápra. A +12 V-ról működő kis mütyür az antennáról és egy plusz piros vezetéken is kaphatja a "delejt". Sajnos, nem olcsó, 17 000 forint körüli ára miatt nem egy beugrófelszerelés.

Az autóm ISO csatlakozós, ezt megmondja a webáruház a legtöbb autómárka alapján. Úgy döntöttem, elviszem a vevőt a szokásos autószervizembe, azonban ott jelezték, ők nem mernek ilyent beszerelni, de szemben egy villamossági igen. Aztán ott éppen nem értek rá, majd jöttek az ünnepek, szóval elmaradt. A PDAMánia webáruház GPS és PDA beszállítója a Speedshop üzlete mellett van egy erre szakosodott szerviz, már láttak ilyet, tudják mi ez, nem fogják azt mondani, "de ezt be kell kötni". Azonban zárva voltak akkor, mikor kézhez vettem a GNC TMC-vevőt.

Kitérő
Azonban szabi alatt egy hosszabb utazás előtt egy vacak kínai autós szivargyújtó-elosztó levágta a biztosítót, és véletlen az autórádió biztijét vettem ki. Uff, így zene nélkül utaztunk. Ugyanis a rádiónak nem tudtam a SAFE kódját, és a kocsi vásárlásakor sem kaptam meg, így kénytelen voltam kiszedni amúgy is a rádiót, és mögé nézni a szériaszámért. A szerviz biztos megmondta volna a rádió árának feléért. Azonban vannak már a neten mindenféle autórádió szériaszám alapján SAFE kód visszaadók. Miután sikerrel jártam, nekiálltam beszerelni a TMC-vevőm, ha már így esett.

Szerelés közben frászt kaptam. Ugyanis úgy három hónapja kértem meg a szervizt, szerelje ki az előző gépkocsi tulajdonos által betetetett Nokia telefonkihangosítót, had' ne én vagdossak ott. Ki is szerelték, egy szatyorban megkaptam a cuccot. Most látom csak, hogy az ember fogta, elvágta a vezetékeket, leszigszalagozta, és benyomta az egészet az autórádió mögé. Ezt persze lehet szépen is csinálni, de még egy ideiglenes bekötést is nagyobb odafigyeléssel oldok meg. Igaz, semmi sem volt zárlatveszélyben. Azonban ide a rozsdás bökőt, hogy egy újabb kihangosító beszerelésekor emberünk nem tudta volna, mit hová kössön. Egy relé is ott maradt, amit szépen betekert egy zacskóval és egy halom szigszalaggal. Szóval olyan "kenjük be sárral" volt az egész. Sebaj, nulla fokban szeretek mások után kábelezést rendbe rakni.

Beszerelés A GNS TrafficBoxPlus FM9 BT-Y ISO beszerelése elég gyorsan ment. Lehúztam az autórádió antennáját, rádugtam a felszabadult végekre az ISO csatlakozók papa és mama végét. Ekkor még nem ment a cucc, mert az antennán nem kapott +12 V-ot az autórádióról a vevő. Leszedtem a piros vezetékről a gyári védőszigetelést, leblankoltam a végét egy oldalcsípőfogóval, és kerestem egy +12 V-os kimenetet a fent már taglalt "kenjük be sárral" halmazban. Leltem is, rátekertem gyorsan a szabad vezetékvéget, és megkerestettem a PDA-val a Bluetooth vevőt. A párosítás hamar ment, amihez a kód a magyar nyelvű "zsurnálban" benne van.

Ezt követően a PDA-n egy szabad soros portot rendeltem a TMC-vevő Bluetooth portjához. HTC Kaiseren nem használt például a COM6. Az iGO 8 indítás következett, beállításokban GNS, COM6 és 57600 beállítás jött, és automatikus keresés gomb. Kis várakozás után megtalálta a TMC-vevőt az iGO. A megfelelő TMC képernyőn láttam is, hogyan nyalja be az éppen aktuálisan sugárzott forgalmi eseményeket a szoftver.

Kikapcsoltam az egészet, és kerestem egy gyújtás-függő +12 V-os tápellátást. Az autórádió fenekén az egyik láb pont ez volt, így nem kellett sokat kajtatnom utána. Persze, ez nem magától értetődő, hogy ott van, de aki jártas az autórádiókra nyomtatott, sok tüskés csatlakozó bekötési ábrájának értelmezésében, mérőműszer nélkül is megleli. A korábban már említett kósza káosz-vezetékeket szépen elrendeztem, leszigeteltem, amit kellett, és két helyen odafogtam az egész GNS cuccot az autórádió fenekéhez. Visszatoltam és -csavaroztam a rádiót, még egyszer ellenőriztem a rendszer működését. Eddigre az autó is felfűtött. Ugyanis a szerelések ideje alatt leállítottam az autót, nehogy feleslegesen zárlatot csináljak, így kellemes volt a nulla fok a nagykabátban.
Az iGO magától megleli a GNS-vevőt, ha már fut a közelben (4-5 méretes körzetben) a TMC-vevő, és a PDA-n aktív volt a Bluetooth. Ha nem, akkor az iGO beállításaiban gyorsan GNS, COM6, 57600-ra váltok, és az automatikus keresés azonnal megleli. Biztosan lehet valahogy ezt is automatizálni, még majd rájövök. De most megyek vacsizni a meleg lakásba...

Inkább másra bízd!
Ha mással végezteted a beszerelést - ezt javaslom mindenkinek, aki nem értette a felét sem a fentieknek - legyél ott a beszerelésénél, és párosítsd a vevőt a PDA-dal. Ugyanis ha elfelejti a lúzer szervizes bekötni a +12 V tápot, akkor megszívtad, mehetsz vissza, újabb szervizóra. Az is baj lehet, ha a gyújtástól függetlenül fixen köti be a +12 V-ra a cuccot, és leszívja este az akkudat. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy az iGO-ban figyeled a TMC beállítás ablakát, amint elvész a TMC jeled, miután levetted a gyújtást az autóról.

Megjegyzem, egy elég jó kis magyar leírás jár a fenti Bluetooth TMC-vevő mellé, amiből kiderül, hogy táp kell neki, és az is, hogy gyújtás utáni, és hogy párosítani kell. Szóval azt vidd magaddal, és nyomd az autószerelő kezébe!

Kérdések és válaszok
  • Mi lesz, ha eladom az autót?
    Ez nem ártényező, ha kell majd, kiszerelem. Bár előbb cserélek kütyüt, mint autót, így az is lehet, hogy majd eladom a HTC Kaiser-rel együtt, ha a következő PDA-hoz nem kell külső TMC-vevő. Ez hasonló kérdés, mint hogy egy fix autós kihangosítót kiszerel-e az ember-e vagy sem.
  • Nem túl drága ez?
    Dehogynem, ha nincsen rá szükséged. Akár csak egy iGO 8, és egy HTC Kaiser sem kis befektetés, ha nincsen rá szükséged. Megtévesztő az árát nézve az, hogy sokan a TMC-antenna árával vetik össze, ami az ötöde ennek.
  • Csak iGO-val megy és HTC Kaiserrel?
    Nem. A GNS egy általános Bluetooth TMC-vevő már elég elterjedt. Sok szoftver felismeri és minden Bluetooth eszközzel működik, ahol van értelme TMC vételről beszélni. Egy régi HP iPAQ H3970 Pocket PC 2003 alapú PDA is felismerte, és használni tudta.
  • Nem akad össze más Bluetooth eszközzel?
    Ilyesmit nem tapasztaltam. Simán működött a Bluetooth headset mellette. Sőt, egy Bluetooth GPS-vevő is lazán működött a fenti Bluetooth TMC-vevővel egy PDA-n.