2009. december 21.

Miii vaaan? Jön az iGO Windows Mobile-ra is!

A Nav N Go egyik promó weboldalán megjelent információk szerint nemsokára elérhető lesz az iGO My Way a Windows Mobile készülékekre is. Igen, lesz, jön. Pedig van, de mégsem, de majd lesz. Eközben iPhone és az Android változat már van. Hogy is van ez?



Az iGO navigációs szoftver annak idején első körben SD kártyán jelent meg Pocket PC készülékekre, mely ma is kapható úgynevezett dobozos változatban. Megjelent még Windows CE alapú PNA modelleken és pár PDA-n is úgynevezett OEM változatban, ahol egy gyártó brand-jére előre telepítve lehetett megvásárolni a vassal együtt, akár egy Windows XP operációs rendszert a notebookra telepítve. Az Apple iPhone 3.0 operációs rendszer megjelenésével lehetősége nyílt a fejlesztőknek, hogy az iTunes AppStore segítségével eladhassák navigációs szoftverüket a készüléktulajdonosoknak. Az Android modellekhez is létezik egy ilyen webes bolt, azonban első körben egy Samsung Pannon okostelefonra gyúrta rá a Nav N Go a korábbi OEM modellhez hasonlóan. De vélhetően az Android Store-on át eladás a cél. A microSD kártyás PDA-s értékesítés bukta, könnyen feltörhető a szoftver, önmagában kevesen veszik meg, ez már akkor látszott tendenciózusan, mikor megjelent az 1 GB változat. Már ekkor az OEM PNA piac volt a fő fókusz a Nav N Go számára.

A Windows Mobile, pontosabban Windows Phone modelleken megjelent Microsoft Marketplace azonban lehetőséget biztosít a Nav N Go számára, hogy újból teret nyerjen a PDA piac azon felén, ahol fizetni lennének hajlandóak a navigációs szoftveréért. Nem kell nagyon okosnak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, a dobozos PDA változat megszűnik, a támogatása vélhetően tovább él a Naviextras.com oldalon át, azonban átterelik a vevőket a közeli jövőben a Marketplace-re. Ez csökkenti a fajlagos költségeket, és megkönnyíti a piaci terjeszkedést. Azért is célszerű lehet ezt az utat meglépni a jelenleg megtorpant és lassan csökkenő piaci részesedéssel bíró Windows Mobile piacon, mert így különösebb marketingtevékenység és kiépített viszonteladói hálózat nélkül el lehet jutni az összes olyan piacra, ahol 1.) létezik a Windows Mobile piaca, 2.) van térképe a Nav N Go-nak az iGO My Way szoftver alá. Mivel a Marketplace-ben még a Microsoft korábbi törekvései ellenére nagyon kevés, 500 alatti darabszámmal bíró szoftver van, és a többi navigációs szoftvergyártó még nem lépett a Marketplace felé, még talán helyzeti előnybe is kerülhet a hazai navigációs innovátor, a Nav N Go.

Persze, az is lehetséges, hogy az egész store-os történet csak egy fikció, és nem jut el odáig a gyártó, hogy meglépje.

Hogy legyen valami kézzel fogható apropója írásomnak:
"Az iGO My way 2009 iPhone-ra kifejlesztett navigációs megoldás vadonatúj Kelet-Európa kiadásai letölthetők az Apple App Store-ból. A 20 és a 6 országos csomag is tartalmazza Magyarország részletes térképét."



Kapcsolódó linkek:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése