2009. november 11.

Google Latitude nyomkövetés - hasznos vagy veszélyes?

A Google Maps segítségével útvonal elszámolást készíthetünk, követhetjük családtagjainkat vagy automatikusan értesíthetjük ismerősünket, ha közelébe kerültünk. Parázzunk, vagy használjuk a Google Latitude helyelőzmény és helyfigyelő funkcióit?



A Google Latitude megjelenésével egy időben a Google Maps mobil változatában megjelent az a funkció, mely segítségével megoszthatjuk pozíciónkat barátainkkal, de még a weboldalunkra is kitehetünk egy widget-et, melyen látható pozíciónk. Ráadásul a Google Maps még GPS-t sem kell használjon, elegendő a GSM pozicionálás ahhoz, hogy saccperkábé belőjük, merre tartózkodunk. Ekkor azonnal sikítottak páran, hogy A Google Tudja Merre Megyünk, És Ki Tudja Mit Kezd Személyes Adatainkkal. A felhasználási feltételek elfogadásával valóban gyűjtött a gyártó adatokat, de anonim tette, tökre nem érdekli, hogy Kiss János mit művel. Az érdekli, hogyan készíthet még jobb térképet, és ehhez gyűjtött adatokat. Azt, hogy a nevünkhöz, azaz Google felhasználói fiókunkhoz kötve kerüljenek rögzítésre a koordinátáink, külön be kell kapcsolni a most megjelent Google Helyelőzmények menüben. A Google History funkció elindítását követően megjelennek azok a koordináták egy általunk listázható, és térképen követhető oldalon. A pontok idősűrűsége nem azonos egy Garmin GPS által rögzített tracklog-gal. A GSM pozicionálás esetén például nem gyakoribb a pozíciónk Google felé küldése, mint 20-60 perc.



Pár fontos dolog azzal kapcsolatban, hogy ki látja rögzített pozíciólistánkat:
  • Az előzmények nem lesznek láthatók nyilvánosan és a Google Koordináták-ismerősök számára.
  • Bármikor törölheted a hely összes előzményét vagy annak egy részét.
  • A szolgáltatás letiltásával nem távolítja el a tárolt előzményeket. Ezek törléséhez az Előzmények kezelése részhez kell bemenned.
A lista tökéletesen alkalmas arra, hogy megnézzük, adott időpontban vagy időintervallumban merre jártunk. A pontokat KML-be elmentve utólag feldolgozhatjuk, akár útvonalat is tervezhetünk rá, mely egyben az útvonal elszámolást is segíti. A Google térképén az időpontok egymás után lejátszhatóak, így látható az elnagyolt mozgásunk, amennyiben hosszabb távoz jártunk be az adott időszakban.



Tovább fokozhatjuk az élvezetet, ha bekapcsoljuk a Google Helyfigyelő szolgáltatást. A Google Alert funkció értesítheti a megadott személyeket arról, ha egy adott pont közelébe érkezel:
  • Te vagy barátod szokatlan helyen vagytok a megszokott helyek, az otthon és a munkahely kiszűrését követően.
  • Te vagy az barátod egy megszokott helyen vagytok, de az időpont szokatlan.
Igen, a Google figyeli, és statisztikai adatok alapján rájön egy idő után, hogy melyek az általad rendszeresen látogatott helyek az adott időszakban. Így például ha van egy barátod a munkahelyen, akivel megosztjátok a pozícióitokat egymással, és a helyfigyelő is engedélyezett egymás felé, nem kaptok e-mail és/vagy SMS-t, ha melózni mentetek. De megy az alert, ha azonos helyre mentek szórakozni, vagy ha mindketten melóztok szombaton, de nem szoktatok hétvégén bemenni.

Hajrá, tessék kipróbálni! :o) Használatához szükséged lesz egy Google account-ra és javaslom, hogy állítsd át a Google menüit magyar nyelvűre. Szerintem nem veszélyes, de azért vigyázz személyes adataidra!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése