2009. március 16.

Videón az Internet Explorer 8 webszeletelője

Túl sokat nem várok a Microsoft Internet Explorer 8 verziótól, azonban egy featúra kibökte a szemem. Az úgynevezett Web Slices (~webszeletelő) az oldal adott tartalmi részét képes figyelni nekünk, amiből egy widget-t gyárt az IE8 a felső menüsorába. A videóban ez látható, hogyan működik, és hogyan készíthetünk ilyen webszeletelőt.



Amint az várható, a FireFox plug-inek között rövidesen biztosan feltűnik az Dapper oldalhoz hasonlóan működő oldalelemző, tartalomkivágó szolgáltatás. De azon sem csodálkoznék, ha a Google Reader is "befenyegetné" az internetezőket egy ilyen feature-rel. A Dapper esetén azonban tapasztaltam már, hogy csodák nincsenek; egy weboldalnak vagy van egy jó RSS Feed-je, vagy olyan szar az oldal kódja, hogy nem lehet hatékony Web Slice jellegű dobozt létrehozni. A Yahoo Pipes is alkalmas hasonló dolgokra, azonban ott ugyanaz a gond, ha az oldal kódjában nem elkülöníthető, nem egyértelmű a felépítés, tagolás, akkor vagy nem működik a vagdosás, vagy néha elromlik a feed.

Mindenesetre az Internet Explorer 8 eljutott arra a szintre, amit már kezdenek elfelejteni az internet másik felén. De könyörgöm, miért kliens oldalon fut ez, miért nem szerver oldalon, hogy bárhol elérhesse az a szerencsétlen "véglúzer"?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése