2008. szeptember 30.

Aeromap: átadás előtt benne volt a Megyeri híd

Ugyan nem a legrészletesebb GPS-es Magyarország térképpel, de a legfrissebb főbb utakkal bír az Aeromap navigációs szoftver. Tegnap írtam, hogy letölthető, ma sikerült csak megnéznem. Ha valaki GPS-szel szeretne a Megyeri hídon átmenni, akkor tegye vissza a régi szoftvert a masinára. Jól jöhet. :)

Gyakorlatilag ez az egyetlen, amiben benne van, és GPS-re tölthető térkép. A www.turistautak.hu oldalra is tuti kikerül, így a Russa- és a Garmin-tulajdonosok is gondolom holnap már tölthetik, most még nem láttam benne (link):

Az iGO 8-ban mikor lesz? Nem tudom. Késik a frissítés, legutóbb a Terminal.hu interjúja szerint októberben jelenik meg. Ámen! Addig is Aeromap térképfrissítés innen, emly jó a PDA és a Windows XP verzióra is:

A legjobb Google Android programok

Pár millió dollár jutalmat osztott ki a Google olyan fejlesztők között, akik Android alapú alkalmazásait a legjobbnak ítélte. A Linux-alapú mobil operációs rendszerre tízen nyertek 275 000 dollár jutalmat.


Andoidra írt díjnyertes szoftverek

Ahogy elnézem a sok screenshot-ot, számos alkalmazás felületét inspirálta az Apple iPhone design-ja. Számomra külön öröm, hogy nem csak játékok, és online tartalmat kezelő alkalmazások vannak a sorban, hanem a 100 000 dolláros kategóriában egy zenekészítő alkalmazás is feltűnt, melynek neve Rayfarla.


Zenekészítés Androidon

Lesz miből válogatni, mire az Android kézzel fogható lesz a forgalomba kerülő okostelefonokon. A Microsoft Windows Mobile belső és külső fejlesztői és a Nokia tulajdonában lévő Symbian is felkötheti a nadrágot! Hogy mi lesz a Palm OS-sel ezután? Lehet, hogy jobban járnak, ha nyílt forráskódúvá teszik. További részletek a versenyről a kapcsolódó linken.


2008. szeptember 29.

Aeromap térkép frissítés: M0, M6, M7

Nem tudom, sírjak vagy nevessek! Az egykor szebb napokat látott navigációs szoftver, mely sokunk szíve csücske, régóta nem frissült. Azonban elsők között adta ki a NaviSys az új térképet.

A mostani térképfrissítés tartalmazza a mostanában átadott M0, M6 és M7 autópálya szakaszok legújabb trackjeit. A térképek a fejlesztés alatt álló új Aeromap VR3 egységes térkép rendszere alapján készülnek így esetenként az új térképi adatok nem jeleníthetők meg az Aeromap jelenlegi verzióiban, - tudhatdtuk meg a www.aeromap.eu weboldalon. A 09.29 dátummal ellátott frissítés innen tölthető le: http://aeromap.eu/download.php?load=80&listid=1

Szóval frissebb a térkép, de régi a szoftver. Mivel még nem próbáltam ki, nem tudom, máshoz hozzányúlt-e Gellért, de vélhetően nem kerültek bele települések új útjai, egyéb változásai.

2008. szeptember 26.

HDD/SSD adapter az Eee PC 901-ben

Az alábbi videóban kicserélnek egy Eee PC 900-be és 901-be épített SSD-t egy HDD-re. Mindez úgy történik, hogy beépítésre kerül egy HDD/SSD adapter is.



2008. szeptember 24.

A Google Android böngészője

Így néz ki a Google Android operációs rendszeren futó böngésző működése. Ujjal kezelhető a kicsike. Ütős! Engem meggyőzött. Lássuk a Google által megosztott YouTube videót:

Az alábbi videó sem rossz, ezen a kezelői felületet láthatjuk:


Még több a kapcsolódó linken érhető el:

Az eredeti

Minden egy helyen: Garmin.lap.hu

Tegnap elindult a Garmin.lap.hu linkgyűjtő oldalam. Igyekeztem mindent összeszedni a gyártó hazai dolgairól, a térképekről, és a készüléktesztekről. Külön öröm, hogy a Garmin azonnal megadta rá a márkaengedélyt. Külön köszönöm a Garministák nevében! :)

Nem is értem, hogy eddig miért nem készítette el az oldalt valaki? A TomTom.lap.hu már létezett, ha jól látom, egy DiFo-közeli kolléga készíthette. Ha valakinek bármilyen javaslata van a linkek bővíthetőségével kapcsolatban, az oldal link ajánlóján keresztül örömmel fogadom. Klikk ide: Garmin.lap.hu

Egészségünkre! :)

2008. szeptember 23.

www.t-mobileg1.com

Elindult a www.t-mobileg1.com weboldal, rajta egy jó nagy flash-animáció a HTC T-Mobile Dream G1-ről, az Andoid operációs rendszerrel forgalomba kerülő készülékről.

Borzalmasan ronda a Google Android telefonja, a HTC Dream G1

Hivatalos fotók kerültek fel a netre az alternatív operációs rendszert, az Android-ot futtató HTC Dream G1 névre hallgató T-Mobile változatról. Szerintem bűn randa!

Pár feature, mely borzolhatja a kedélyeket itt-ott:
  • Alkalmazások: Google Maps, Gmail, YouTube, Calendar, Google Talk
  • Méret: 4.6 x 2.16 x 0.63 in, 5.6 ounces
  • Kijelző: 65K color screen, HVGA (480×320)
  • Beszélgetési idő: 5 óra
  • Készenlét: 130 óra
  • Memmória bővíthető 8 GB-ig
  • A Bluetooth nem alkalmas sztereó átvitelre
  • Beépített GPS-vevő
  • 3,1 Mpx kamera
Lássuk a többi képet:




2008. szeptember 22.

Zacskós Eee PC a vízben

Úgy 25 másodperc környékén kezd érdekes lenni az áztatás.

2008. szeptember 17.

Élőben a Google Android

A Google élőben bemutatta Android rendszerű készülékét. Hogy mi a vas, azt csak sejteni lehet. Én a HTC egyik új modelljére, a Dream-re tippelek. Lássuk a videót!


3 éves a Netvibes, a kedvenc kezdőoldalam

A kedvenc kezdőoldalam, a Netvibes 3 éves. Az iGoogle után kattantam át/rá a nagyon könnyen kezelhető, deexpert felhasználóknak is kiválóan alkalmas oldal használatára. Egyszerre szép, és gyors. Bár, nem mérhető össze egy blank page betöltési sebességével, a komplexebb tartalmakat aközben szedi össze, mikor a lényegi részek már betöltődtek.

Hazánkban keveset olvasok róla, de azért van hozzá egy halom előre gyárott modul. Mondanom sem kell, hogy csak sajátot használok. Párat meg is osztok belőle: http://www.netvibes.com/sanchomuzax Boldog születésnapot Netvibes! Korábbi írásom a témában: http://sanchoblogja.blogspot.com/2008/08/kezdoldalak-netvibes-jobb-mint-az.html

Add hozzá a Tiédhez:

Add to Netvibes

2008. szeptember 16.

Yahoo! Pipes az RSS királya!

Gyárts magadnak saját hírgyűjtőt! - ez lehetne a Yahoo! Pipes ingyenes webes alkalmazás jelmondata. Összefűzöl egy halom RSS csatornát, és azt hozol ki belőle, amit akarsz. Így kezdheted a reggelt az összes Sólyom Lászlós hazai hírrel, vagy egy listában láthatod kedvenc weboldalaidon megjelenő GPS-es írásokat. Mi kell hozzá? Egy kis türelem, és a http://pipes.yahoo.com oldalon egy ingyenes account.

Gyors RRS motor-összepakolás

Nem is értem, miért nem kér pénzt a médiavállalatok szerkesztősége számára kötelező cuccért a Yahoo!? Bár még a Beta felirat ott virít a Pipes mellett, már most kiverte a biztosítékot nálam. Gyorsan legyártottam vele egy több, mint 20 weboldal tech híreit gyűjtő RSS-halmazra egy olyan kimenetet, egy olyan saját RSS Feed-et, mely csak a TMC-ről szóró híreket hozza.
Karakterkódolás

Egy lokációs problémát azért találtam benne. Számos ékezetes karakter kódolását elrontja a Pipes, és ráadásul valami irdatlan rondán. Sebaj, erre is van modul, hogy a tartalomban csereberéljünk, és összedobtam egy kódolótáblát. A TMC hírek RSS-em itt érhető el: http://pipes.yahoo.com/sancho/gpstmchirek Természetesen kimenetek között szerepel iGoogle, Netvibes, meg minden, bárhová befűzhető. Mondjuk, most éppen három blogbejegyzés jön a Speedshop oldaláról, Gyurci blogjából. Reméljük, írnak mások is... :)

Ez már nem is RSS!

További népszerű Pipe-okat erre találhatunk: http://pipes.yahoo.com/pipes/pipes.popular A legkirályabb az, amikor a legfrissebb képekre kereshetünk rá a Flickr-en, amit aztán a Google Maps-re feszít fel a kód. Ez már több, mint RSS.

2008. szeptember 12.

2008. szeptember 10.

Apple iPod Nano-Chromatic videók

A minap történt Apple-bejelentést követően máris egy halom iPod Nano fogdosós videó került fel a netre. Ezekből lapátoltam össze párat az olvasó-szemüvegtok szerű készülékről.

2008. szeptember 9.

Eee PC 901 SSD Benchmark - nem csak olvasás

A tegnapi SSD-sebességteszt kis kívánnivalót hagyott maga után. Ugyanis a mérés csak olvasásra szól, és nem vizsgáltam írásra a meghajtókat. Miért fontos ez? Aki nem csak lejátszik feltett videóanyagokat, vagy lemásol fájlokat más meghajtóra, azoknak a rámásolás sebessége sem mindegy. Van különbség a 4 GB-os és a 16 GB-os SSD között az ASUS Eee PC 901-ben? Van hát, nem is kicsi!


4 GB SSD: szinte azonos az olvasás sebességével

16 GB SSD: alig a fele az olvasás sebességének

Azaz a 16 GB-os SSD-re telepített operációs rendszer sajnos lassabb lesz minden olyan művelet esetén, ahol fájlokat kell írnia a rendszernek. Azaz nem javasolt Windows XP esetén a swap D: meghajtóra másolása. Ugyanez vonatkozik a kisebb és a nagyobb rendszerfájlokra is.

Kicsit bosszantó a jelenség, mert a 4 GB-os tár éppen hogy elegendő egy alap rendszer használatára. Ha mégis a 16 GB-osra telepítünk bármit, el kell fogadnunk, hogy kicsit tetübb lesz a rendszer futás közben, alkalmazás betöltésekor, vagy működése közben (lásd böngészők cache-helye). Amit lehet, érdemes, tegyük rá a 4 GB-osra, és használjuk az ASUS Eee PC-khez készített OS Cleaner alkalmazását, mely minden boot után törli a felesleges, nem használt átmeneti fájlokat a gépről.

Az írás és olvasás tesztjét a ATTO Disk Benchmark (bench32.exe, link javítva: 2012-02-17) végezte el. Köszönöm a linket Re-D-nek!

2008. szeptember 8.

Eee PC 901 SSD Benchmark

Egyes Eee PC-kben nem egy, hanem kettő SSD van. Az alap 4 GB mellett egy 16 GB méretű foglal helyet az Eee PC 901 típusban. Az ASUS spórolt volna, és lassabbat tesz a második helyre? Gondoltam, megnézem, mert sok a mendemonda, én meg mérnök lévén a számoknak hiszek, ha műszaki dolgokról van szó.

Segítségünkre sietett a HD Tune (www.hdtune.com) sebességmérő program, mely ingyenesen is használható. A két képen látható, hogy a 4 GB és a 16 GB között alig van sebességben különbség, a kisebbik kicsit talán gyorsabb. Mivel a 16 GB-oson már sok adat van, akár a fregmentált adatszerkezetnek is betudható az eltérés. Az elérési idők is szinte azonosak.


4 GB SSD: 28,6 Mbps / 0,5 ms


16 GB SSD: 26,7 Mbps / 0,6 ms

A tesztet két alkalommal is lefuttattam Windows XP Pro alatt, és azonos eredményt adott. A lényeg: a két SSD között gyakorlatilag nincsen sebességkülönbség, mindegy, melyikre telepítjük az operációs rendszert, a swap fájlt, vagy a programokat. Már csak arról kell döntenünk, hogy melyikkel tudunk jobban gazdálkodni. Közben kiderült, hogy az írási sebesség miatt nem javasolt programot futtatni a nagyobbikról:

A teszt csak az olvasási sebességre tér ki, az írásra nem.

Az eredeti

2008. szeptember 3.

Google Chrome a legjobb böngésző!

A Google Chrome a legjobb böngésző, amit eddig láttam. Olyan sebességgel hoz le oldalakat, amit soha nem tapasztaltam. Ráadásul még csak béta, de már magyar menüs. A FireFox 20%-os piaci részesedésének annyi!

Minek még egy új böngésző a többi közé? Éppen itt az ideje, hogy az egyre nagyobb méretű, egyre lassabb monstrumokat leváltsa valami igazán jól kinéző, kedves és aranyos valami. Elsőre látható, hogy a jó felhasználhatóság volt a tervezők elsődleges szempontja. Minden új kezdőoldalon alapértelmezésben az utoljára látogatott oldalak kicsi képe látható. A rendszeren korábban használt alapértelmezett böngésző - nálam a FireFox - minden adatát táveszi, és használja. Bár már találtunk 1-2 nagyon speciális oldalt a kollégákkal, ami nem jön be rajta. De úgy néz ki, hogy ezek vacakul vannak eleve megírva.

Még nem sikerült lefagyasztani, de állítólag ha az egyik ablak lefagyna, a többi életben marad. Szenzációsan kezeli a felugró ablakokat. Megjelennek, de a jobb alsó sarokba teszi őket úgy, hogy csak a tetejük látszik ki. Mondjuk olyan speciális dolgok még nem mennek, mint az ennek a bejegyzésnek a megírásakor használt szerkesztőrendszerben és máshol is szabványos CTRL+K link beszúró ablak előhívás.

Honnan lehet letölteni? Hazai idő szerint tegnap este óta a www.google.hu oldalról a keresőmező alól. Ki nézte már, kinek hogy tetszik vagy sem a cucc? Szerintem ígéretes! Nyúzzuk együtt!

2008. szeptember 2.

Kerékbilincs mindenáron

Gratulálok mindenkinek, aki kivette részét a projektből! :) Ma fotóztam (Montevideo utca, Budapest).

Mobilról is lehet bloggolni

Őrület! Írok egy egyszerű e-mailt, és kikerül a blogomba! Nagyon tetszik ez a blogger-feature. A csatolt fotót a hétvégén készítettem azzal a PDA telefonnal, amiről feltettem/elküldtem ezt a bejegyzést. Király! :) Nna, kiörömködtem magam.

Szerk: Az ékezetek nem jöttek át, és tag-et sem tudtam állítani, és a betűtípus sem volt korrekt, csak ha Gmail-lel küldöm. De ez is valami. A Blogger Mobile súgó részletesen kifejti, hogyan e-mailből bloggolni. Az utószerkesztést már weben tettem meg.

2008. szeptember 1.

Férfi hang a TomTom GPS-ekhez!

Végre! Már nem kell többé Marikát hallgatnunk a TomTom GPS-ekben! A TomTom Home 2.3 felajánlott ma egy Kis Balázs által készített, és Bali néven megosztott férfi navigációs hangot.
Az úr kicsit lassan beszél, hogy a vidéki német turisták is jól értsék. Nem egy Mohabá, de érdemes felpakolni! :) A navigációs hang tökéletesen megy a régebbi 6-os PDA változattal is. Amint az látható, 17-en már minősítették, és majdnem 5-öst kapott. Marika után nem is csodálom! :)

Ingyenes iGO 2006 térképek

Az iGO 8 javítócsomag után megjelent a régi verzióhoz a várva várt térképfrissítés. A korábban is ingyenesen frissíthető Kelet-Európai csomagokhoz letölthető pár olyan térkép, amit az iGO 8-ban már használhattak az arra jogosultak. Idézet a PDAMánia fórumban megjelent gyártói közleményből:

"Megjelent az iGO My way 2006 Plus-hoz számos 2008/04-es térkép a my.navngo.com-on.

A frissítés módja a szokásos:
my.navngo.com, csak regisztrált felhasználóknak, Frissítések / My updates menüpont, aktivációs kód kérése ingyenesen, Content Manager PC-szoftver, Eszközök / Frissítés, ide az aktivációs kód bemásolása, licenszet lekéri, majd letölthető vele a friss térkép a szerverről, majd fel a kártyára.

Csak az ingyenes térképekből adtuk ki a 2008/04-et, azaz a teljes Európa verziót nem. Teljes Európa térkép 2008/07-es lesz (a többi ingyenessel együtt természetesen), talán még szeptemberben."