2008. augusztus 30.

Elindult a TMC.lap.hu!

Minden, amit a forgalmi információs csatorna, azaz a TMC működéséről tudni kell, mától egy helyen! Az elméleti alapoktól a híreken át a gyártókig, a hazai forgalmazókig itt minden megtalálható. Valami kimaradt? A többi lap.hu oldalhoz hasonlóan szívesen fogadjuk a bővítési, módosítási javaslatokat.
Az oldal tartalmilag teljesen független bármilyen kiadványtól, gyártótól. A linkajánló objektív szűréssel kerül kialakításra. Elérése: http://tmc.lap.hu

Ingyenes frissítés a Nav N Go iGO 8-ra!

Végre! Megjelent a Nav N Go iGO 8 frissítése! Indítsd el a Content Manager-t, és leszed egy 8 MB-os frissítést. A telepítése után a CM azt írja, hogy 46 MB-nyi adat online frissíthető.

A Content Manager szokás szerint a my.navngo.com oldalról szedhető el. Továbbra iskárytaolvasóba kell dugni az iGO 8-as kártyát, nem megy ActiveSync-en át a frissítés! A patch csak az SD-kártyás PDA verzióhoz jó.

Hogy mi frissült? Lásd a fenti képen!

Az új Nav N Go iGO 8 verziószáma 8.0.0.49545, 2008. július 30-i dátummal. A hazai térkép változatlan. Nem a térkép, hanem a program került javításra. Így például megy végre a HTC Kaiser TyTN II gépen is Windows Mobile 6.1-gyel a HTC Home működése mellett. :) Az időzóna elállítási hibát is javították.

Szerk.: Közben kikerült róla egy hír a gyártó weboldalára: http://navngo.com/pages/global/hun/igo_8_faq

Az eredeti

2008. augusztus 27.

Kezdőoldalak: a Netvibes, jobb mint az iGoogle!

Kinek mi a kezdőoldala? Nekem sokáig az iGoogle volt, sok kollégámnak szakmai elkötelezettségből a Startlap, aki meg nem ért az internethez, éppen az, amit egy aktuális oldal bement erőszakosan.Mostantól azonban egy darabig biztosan Netvibes-mániás leszek!

A böngészők megnyitásakor, ha csak nem köti az embert az erőszakos vállalati poliszi, és nem egy a HR által üzemeltetett intranet fut, valami mindig megnyílik legtöbbünknél. Ez vagy egy egyszerű Google-sor (emiatt vannak, akik azt hiszik, az internet böngésző beviteli sora a Google), vagy akár egy komoly linktár. ELtekintve egy sima, házilag készített html oldaltól vannak tényleg hasznos megoldások.

iGoogle.com

Mióta magyarul egyre többet beszél a Google, az iGoogle egy nagyon praktikus megoldás arra, hogy kipakoljunk magunknak RSS Feed-eket (értsd hírdobozok), aktuális vagy/és előrejelzett időjárást, Gmail vagy egyéb POP3 levelezőértesítő dobozt,netes játékokat, linkgyükteményeket, Picasa és Flickr fotóalbum lapozót, a NASA kedvenc képeit, speciális keresődobozokat (Google képkereső, YouTube, Flickr, stb...), és ki tudja mit. Sajátokat is gyárthatunk, ha jártasak vagyunk a HTML és az XML nyelvekben, melyhez a Google nagy segítséget ad.

A szenzációs az egészben az, hogy bárhol vagyunk, belépünk a Google-be saját loginunkkal, és máris a megszokott asztal fogad minket. Sőt, ugyanezt viszonylag tűrhetően mobilról, akár egy Opera Mini alól is elérhetjük.

A kinézetét is kipofozhatjuk, így nem csak a csúnya fehér lapot látjuk majd. Bár nekem nagyon szépet nem sikerült kihozni belőle, olyan kezdő HTML-oldal érzésem volt tőle. Továbbá nem találtam hozzá igazán jó link-tárt, amit könnyű szerkeszteni. Így akadtam a következőre. Mindenesetre ajánlom azoknak, akiknek legalább egy Google-hozzáférésük már van. :)

Netvibes.com

Elsőre látásra szép, második érzésre lassúnak tűnik. Bár rá lehet lassulni. :) Valamivel nagyobb a processzorigénye, cserébe sokkal könnyebb dobozokat kipakolni, szerkeszteni. Ami nehézkes és csúnya az iGoogle-ben, az egyszerű és szép a Netvibes-ban. Itt már eleve gyárilag készen van a saját linkeket gyűjtő modul, van flash ablak, sőt sima HTML ablak is. A modulok közötti tallózás sokkal könnyebb. Cserébe a Google-doboz nem ismeri a magyar lokációt, így nem elsősorban a hazai netet preferálja a keresésnél sajnos. De ide is lehet fejleszteni házilag. Talán könnyebb a modulmegosztás a nagyvilággal.

Amiért a Netvibes-ot kerestem, az a könyvjelzők doboza. A FireFox linkeket könnyen beimportáltam, feltettem rájuk tag-eket, így könnyen kattinthatóak, szűrhetőek, de sajnos a sorrendjük nem variálható még. A Gmail-nek természetesen itt is van doboza. Itt is lehet sok fület feltenni, és akár komplett weboldalakat, kedvenc fórumokat is kitehetünk külön felsőfülek alá.

Ami pedig kiverte nálam a biztosítékot, az a mobile verzió! Az m.netvibes.com alatt egyszerűsített, AJAX és WEB2.0 mentesen érhetjük el akár egy Java böngészőn át mobilról a link-tárunkat, és szinte mindent. Így egy vacak mobilon át lekattintható a Gmail, látjuk az időjárás előrejelzést, és elérjük kedvenc fórum-linkjeinket is. A Netvibes kötelező a webfejlesztőknek!

Startlap.hu

Folyamatosan fejlődő Best Practice a Startlap kezdőoldala. Nekem keveset nyújt, de ez betudható a hardcore felhasználói igényeimnek. Azonban van pár feature, ami nagyon tetszik. Itt is importálhatunk saját linkeket, sőt akár több száz linkünk elérhető így bárhol, melyek között könnyen kereshetünk. A kezdőlapról beléphetünk egy halom ismert szolgáltatásba, és kiválaszthatjuk, melyek ezek. Így a Hotdogtól kezdve az iWiW-en át a Gmail-ig minden van. A keresés ugyanígy bővített, még a Wikipédia is lehetőség. Sajnos, a dobozokat nem lehet kézzel áthuzogatni.

Annak ellenére, hogy sok rajta a reklám, szerintem gyors a motorja, még a Netvibes is elbújhat mellette, pedig itt is van aztán animáció bucsus csicsamicsa. A hazai készítők elmondták, még van benne tartalék, és szeretnék mégjobban kezdőoldallá tenni. Annak a felhasználói körnek ajánlom a Startlapot, akik kezdők, nem szeretnek programozni, és teljesen magyar tartalomra vágynak. A használatához nem kell regisztráció, de a testreszabásához igen. Ja, és olvashattunk róla, hogy iPhone-kompatibilis. :)

2008. augusztus 25.

A kis gamer korán kezdi

Melyik szülő nem parázik attól, hogy gyermeke valamitől függeni fog? Pláne ha az egy műszaki tárgy, számítógép, tévé, stb. Sajnos, úgy néz ki, két és fél éves fiam korán kezdi, annak ellenére, hogy a tévé nálunk nagyon keveset megy. Ugyanis rákapott az érintőképernyőre, és úgy hisztizik érte, mintha a világ most érne véget. Az egész ott kezdődött, hogy új helyen volt, nehezen aludt el, hát betettem neki a YouTube-ról leszedett Kisvakondot. Aztán folytatódott azzal, hogy a Garmin GPSMap 60CSx-t majd később a Garmin Colorado 300-t nyomkodhatta. Nagy kárt nem okozott bennük, felvett pár új útvonalpontot. A helyzet akkor vált kritikussá, mikor a Garmin Oregon 300 tesztelése alatt nejem kezébe nyomtam az érintőképernyős GPS-t, és pár perc múlva annak ellenére oktatni kezdte a kütyü használatát fiamnak, hogy nem igazán kedveli az ilyen műszaki cuccokat. A Garmin az oka mindennek! - gondoltam, és reméltem, hogy ezzel most egy időre letudva a dolog.

Áh, dehogy! A kis franc odafeküdt mellém a szőnyegre, mikor egy skin-módosítást próbálgattam a HP iPAQ 316-osomon. Kijelentette a saját kis mikkamakka nyelvén, hogy ő mit kér (mp3, hallgasd meg!), és én buta hagytam! Eljutottunk a Játékok menübe. A 3D-s repcsis alagutas Flux Challenge-étől akkorákat kacagott, hogy csuklani kezdett. Mivel nem kínoztam tovább, átléptem a családban csak "puttyogósnak" hívott gyémántpárosítós Jewel Master nevű játékba. Ez volt a vég! Azon kaptam magam, hogy a kiskrapek 12-es szintig jutott benne egy huzatra. Mondjuk, még nem nagyon vágja, hogy a párosítás a lényeg, de azt levette, hogy a gyémántok nyomkodása a cél. Ezt láthatjuk a képen. :) Vége! A gyerek elrontva egy életre! Úgy hogy a Nav N Go PDAmill csapata a másik oka!

Az eredeti

2008. augusztus 23.

HP iPAQ 316 WiFi bővítése és Opera futtatása

A korábbi bejegyzéshez találtam egy fontos kiegészítést. Eddig nem volt megoldott, hogy a HP iPAQ 316-ba dugott, kompatibilis WLAN SD kártyák kezeljék a titkosított WiFi-elérést. A GpsPasSion egyik fórumozója megosztotta a WEP és WPA titkosítással kapcsolatos megoldását.
Aerial képernyőmentése a titkosított WiFi-elérésről

Egy Spectec SDW-820 SD WiFi kártyával sikerült a Wireless Zero Configuration WZC és egy pár DLL fájl segítségével a képen is látható beállítást elérni. Nem jártam utána pontosan, mit is kell tenni, mert nincsen WLAN SD kártyám, de egy kis angol tudással össze lehet szedni Aerial fórumozó kérdései és az arra kapott válaszok alapján a metodikát ebből a topikból. Így azt sem tudom, a lenti Pretec kártyával menne-e a patch, de várhatóan igen.

Az eredeti

2008. augusztus 21.

A nagy Garmin Nüvi-határozó

A Garmin.hu kiadta a legfrissebb autós GPS-katalógusát. A szokásos módon jól áttekinthető PDF most egy halom szimbólummal segíti az eligazodást a modellek között. Két oldal az egész, megéri lekattintani azoknak, akik szeretik a gyártó termékeit, vagy a legnagyobbtól akarnak választani. Természetesen csak az aktuális modellek vannak benne, a kifutó-széria nincs. A magyar PDF letöltéséhez kattints a képre.

2008. augusztus 20.

Samsung Omnia SHG-i900 kicsomagolás

Így is ki lehet csomagolni egy Samsung Omnia SGH-i900 telefonos tenyérgépet. A videót köszönöm Babosmikinek!

Ügyes humoros videó! :) A végén még arra is figyeltek, hogy a kormot letörölje a srác, és a keze is olyan legyen. Üt! :)

Az eredeti

240x400 pixeles Garmin háttérképek

A Garmin Colorado és Oregon képernyője 240x400 pixeles. A Samsung Omnia SGH-i900 ugyancsak. A két Garmin-modell gyári háttérképeit és egy sajátot teszek elérhetővé azoknak, akiknek valamelyik nincsen meg, de erre vágyna. A teljes csomag letöltéséhez kattints a képre!

A Garmin tanult a Coloradóból, mert az Oregon képei már vidámabbak, élénkebbek, világosabbak, mely láthatóbbá teszi a menüket. A kifejezetten geocachingre készült háttérképet a www.geocaching.hu rajongóinak szántam. :)

Az eredeti

2008. augusztus 18.

HTC Touch Pro vs Kaiser TyTN II

Mi az első benyomásom a HTC Touch Pro-ról? Gondoltam, megér egy blogbejegyzést. Elárulom az elején, nem látom okát annak, hogy lecseréljem a HTC Kaiser-emet. Hangsúlyozom, a véleményem annak tükrében szól, hogy lecserélném-e a meglévőt, nem arra, hogy megvenném-e!

Amiért cserélnék

  • Gyorsan működik a masina, a képernyőforgatás is kiváló, szóval az első ROM már frankó (nem úgy, mint a Diamond esetén).
  • Szép a kijelző a nagy felbontás miatt.
  • A giroszenzor átprogramozható segédprogrammal (SKKV GSen).
  • Van villan a fényképezőhöz, és nem takar egy opálos műanyaglap a lencse elé.
  • A microSD van (a Diamondban nincs) és cserélhető (az Omniában nem), igaz a hátlap levétele után, de nem kell az akkut kivenni.

Amiért nem teszem meg

  • Túl kicsi a gép, ehhez képest azonban túl vastag. Dundi és nehéz.
  • A méretéhez képest kicsi a kijelző mérete.
  • Hiába van több gomb a QWERTY-en, a jelenlegi ROM nem tudja az ékezetes bevitelt a gombokról a szokásos Fn+Space gombokkal.
  • A Nav N Go iGO 8 jelenleg nem fut rajta (today kikapcs és soft reset módszere kipróbálva). Ez lehet a mi rossz bolygóállásunk miatt is.
  • A készüléket kinyitva egy fémes csörgés hallatszik a mechanikából, mintha egy rugó visszarúgna. Ciki.
  • Eláll az egyik szélén a gép teteje az aljától.
  • Nincsen külön fotógomb.
  • Nincsen külön soft key gomb pár.
  • A Diamondhoz hasonlóan ezen sem tetszik a 4 irányú gomb.
  • Nem kihajtható, mint a Kaiser.
  • Borzalmasan gagyi a bucsus bazárból szalasztott telefontok.

Továbbá viccesnek találtam, hogy a reset gomb fölé matricáztak egy fülhallgató ikont. Pedig az egy reset gomb... :)

Megvárom a Sony Ericsson Xperia X1-t, és utána döntök, érdemes-e váltani. :)

2008. augusztus 11.

Ködös videó az Androidos HTC Dreamről

Az alábbi videóban a HTC Dream látható, mely Android operációs rendszert futtat. Sajnos, nagyon ócska felvétel került fel a YouTube-ra. A Dream a T-Mobile kínálatában az utolsó negyedévben kerül be a TmoNews.com szerint. A halk szuszogásért én kérek elnézést...

Az eredeti

2008. augusztus 8.

Megújult a HTC support oldala


A HTC úgy döntött, hogy nem kell az e-Club regisztráció, úgy is letöltheted a ROM-ot a gépedhez. Az c-Club alatt pedig csengőhangokat kínál a felhasználóknak letöltésre.

A megújult HTC support oldal pár napja sokkal informatívabb lett. Így sorra látjuk a megjelenő frissítéseket, nem kell mindig belépni, és egy csomót klikkelni hozzá. Egyes frissítések letöltéséhez azért bekérik a készülékek akkumulátorai alatt található széria számot, de ki az, aki azért szedne le egy ROM-frissítést, hogy azt ne a egy kompatibilis gépre tegye fel?

HTC-support-1.jpg

Az új support információk a Support / készülék / Software Download menük alatt érhetőek el. Mondjuk, nem teljesen világos, hogy mit keres a Cruise ROM-ja vagy a Diamond Sprite Backup a TyTN II menüje alatt, vagy miért kell modellt váltani, ha közben egyben mutatja a listát. Éppen ezért nem árt jól elolvasni (csak angol nyelven sajnos), hogy mit akarunk a HTC-nkre szuszakolni. :) Ezután tovább szűrhetünk, hogy csak az adott kategóriába tartozó frissítéseket lássuk. Sajnos, minden 2008. augusztus 4. dátummal került fel, így most vakarózhatok, hogy mi az, ami nem új, és mi az ami esetleg titokban éppen most kikerült. Hajrá!

Az eredeti

2008. augusztus 7.

Rázd meg a gyémántot!

A MoDaCo oldalán bukkantam egy érdekes videóra, melyben egy HTC Touch Diamondot ráz a tulajdonosa. A tevékenység hatására váltanak a menük annak függvényében, hogy éppen merre billen a gép. Így az oldalrabillentés vált a 3D TouchFLO menükben, míg az előrerántás lapoz a képek között például. A minőségért én kérek elnézést! A szoftver még készül, és elérhető lesz HTC Touch Diamond, Touch Pro, TyTN & TyTN II gépekre is. Ez utóbbi kettőt nem értem, mert azokban nincsen mozgásérzékelő, de lehet, hogy a TouchXperience Interface menni fog azokon is, csak nem rázni kell, hanem nyomni. További részletek és sok-sok videó a feature-ről és a TouchXperience Interface névre keresztelt felületről a http://www.touchxperience.com weboldalon olvashatóak. Lássuk a videót!

Rázzunk még! Shake Baby Shake!

2008. augusztus 1.

Bill Gates kocsmája: The Progress Bar

Az öreg Gates ide jár inni:

Rossz hír: Garmin Mobile XT vs TMC

Akik Garmin Mobile XT vagy PC szoftvert használnak, nem tudják igénybe venni a hazai TMC-adást. A hazai képviselettől kaptam egy nem túl jó hírt erre vonatkozólag:

A Garmin Mobile XT kizárólag Garmin Online-ból tudja kiszedni a TMC infót, ami ugye nem használható itthon, mivel a TMC szolgáltató nem ad ilyen adatot a Garmin felé - tudtuk meg a hazai képviselettől. Egyelőre a Mobile XT biztosan nem fog működni, külső vevőket a rendszer nem támogat.

Sorry... :(

Az eredeti