2008. május 25.

HP iPAQ 316 térképszínek cseréje

Ügyes kezek megtalálták, mit kell "visszaállítani" ahhoz, hogy a HP iPAQ 316-ban is lehessen térképszíneket váltani, ahogy az eredeti iGO-ban. Már vannak színsémák is, így nem indulunk üres kézzel.

Első körben módosítani kell a data.zip fájlt annak érdekében, hogy megjelenjen a "Scheme" gomb a menüben. Ez két fájl módosítását, kiegészítés jelenti pár helyen. A módosítás mentéshez ne használj WinZIP-t, mert az iGO nem szereti a tömörítését. Használd inkább az XP beépített ZIP kezelését.

  • Keresd meg a gépen a "\ResidentFlash\IPAQ\NAV\data.zip" fájlt, és készíts róla biztonsági mentést. Ezt fogod módosítani.
  • A data.zip fájlban keresd a "\ui_hp_sagan\common\ui\setting.ui" fájt, és cseréld ki erre: setting.ui (jobb egérgombbal mentsd).
  • A data.zip fájlban keresd a "\ui_hp_sagan\800_480\ui\setting_800_480.ui" fájlt, és cseréld ki erre: setting_800_480.ui (jobb egérgombbal mentsd).
  • A HP-n hozd létre a "\ResidentFlash\IPAQ\NAV\content\scheme\" könyvtárat.
  • A fájlcseréket türelemmel várd meg, mert elszöszölhet vele a gép.
  • Töltsd le ezt a fájlt és tömörítsd ki: Scheme.zip
  • A benne lévő összes .zip fájlt kitömörítésük nélkül másold be a létrehozott "\scheme" könvytárba a gépen.
  • Indítsd újra a gépet.
  • A navigáción belül keresd a "Beállítások > Megjelenítés > Térképbeállítások > Scheme" gombot. Válassz új nappali és éjszakai színsémát.

Akit a kód is érdekel, megtalálja erre: klikk ide.

Figyelem! Csak teljes rendszermentés után javaslom a módosításokat, és csak hozzáértők kezdjenek bele saját felelősségre!

2008. május 23.

HTC Kaiser TyTN II Windows Mobile 6.1 ROM

Megjelent a HTC Kaiser WinMo 6.1 ROM verziója végre hivatalos formában is! Lásd az alábbi instrukciókat. Feltöltötte, hogy azok is elérjék, akik nem akarnak a HTC-hez regisztrálni.
A ROM-frissítést kezdőknek nem javaslom!

Installation Instructions

Please read the following before starting the upgrade:

ruu.jpgBefore you proceed, please confirm that this software upgrade is a newer version than what is currently installed on your device. If it is the same version and your device is operating normally, there is no need to reinstall the software.

To check what version is installed on your device, click Start > Settings > Device Information > Version tab, and note the ROM version, CPU, and Radio version.

Please see the image on the right.

Warning!

  • This is a generic software update. Any additional software or settings provided by your mobile operator or company will be lost. If you require this customization, please contact your supplier first before upgrading.
  • Please note that this upgrade will erase any data stored on the device.

Please back up your data first before upgrading your device. Before you run the ROM Upgrade Utility (RUU), make sure you check and do the following:

  • The USB sync cable is connected to your device and PC. If your PC is running Windows XP, ActiveSync will run automatically to establish a connection. If your PC is running Windows Vista, then Windows Mobile Device Center will establish the connection between your device and PC.
  • All running applications on the device have been closed.
  • Make sure that the battery level of the device is least 50% (tap Start > Settings > System tab > Power).
  • The update will take up to 30 minutes, DO NOT interrupt the update process, make/receive phone calls, disconnect the device from the PC, or press any buttons until the process has been completed.

Once the RUU is downloaded, launch the application on your PC and follow the instructions.

Downloads

Utolsó hivatalos 6.1 ROM (mirror):

Tényleg óriási képe van: Garmin Nüvi 5000

Sikerült lencsevégre kapnom a Garmin Nüvi 5000 óriásképernyős autós GPS-t. A gyártó nem szórakozott, a 800x480 pixelt kihúzta egy 13 centis képátlóra. A képen látható, hogy egy HTC Kaiser PDA telefon és egy nagynak mondható HP iPAQ 316 navigátor hogyan bújnak el az AV bemenettel is rendelkező GPS mellette. Egyébként az utóbbi képernyője is ugyan ennyi pixelt tartalmaz, csak éppen 4,3"-on. Elakadt a szavam, mert ezt csak nézni lehet! :)

2008. május 19.

AsTray Plus: perverz képernyőfelbontás ASUS Eee PC 701-re

A minap osztottam meg az ASUS Eee PC 701-re egy kicsit bonyolult megoldást arra, hogy akár 1280x1024 pixeles felbontást is meg tudjunk jeleníteni a kicsi 800x480 pixelre (klikk ide). Szerencsére van erre jobb megoldás is, mely kevesebb szöszölést igényel, és ráadásul segít olyan felbontásokat is beállítani, mint például 1000x600 pixel. Lássuk, mit kell ehhez tenni!

AsTray Plus

A szoftver feladata, hogy 1-2 kattintás után az Eee natív felbontásánál nagyobb, veszteségesen növelt vagy ablakos felbontásokat állíthassunk be. A lépések a következőek.

  • Töltsd le az alábbi fájlt, és csomagold ki a tartalmát a "C:\Program Files\AsTray\" könyvtárba:
  • AsTray Plus 1.3.7 http://www.mediafire.com/?2zxawczx2l9
  • Készíts egy parancsikont a "C:\Program Files\AsTray\AsTray.exe" fájlról, és tedd be a "Start - Programok - Indítópult" menü alá.
  • A "Start" menüben a "Futtatás..." parancssorba írd be, hogy "msconfig", és lépj az utolsó "Automatikus indítás" fülre.
  • Szedd ki a pipát a következő fájlok mellől: "igfxpers" és "igfxtray". Én kiszedtem az "AsTray" és az "AsAcpiSvr" mellől is, de ez nem szükséges, csak eltünteti a feleslegessé vált gyári felbontásmódosító Tray Icon-t a pontos idő mellől.
  • Nyomj "OK" gombot, és engedd a gépet újraindítani.
  • Újraindítás után állíthatod szabadon a felbontást a pontos idő mellett az AsTray Plus kis fekete monitor ikonjára kattintva előhívott menü "Quick Switch" menüjében, vagy nyomj "Windows+Z" gombot, és válassz.
  • Ha az AsTray Plus ikon "Settings" menüjében a "Downscaling"pipáját kiszeded, a nagyobb felbontások esetén nem veszteségesen kicsinyít, hanem mindig 800x480 pixelt enged mutatni a gép belőle.

Természetesen a gyári Intel driver kell a futásához, amit a géphez kaptál. Tapasztalatom szerint jobb képet ad, mint a driver cserélős megoldás (klikk ide), és még a ClearType is bekapcsolva hagyható. A szoftver tovább okosítható, az érdeklődők angol nyelven még többet tudhatnak meg a http://wiki.eeeuser.com/astrayplus weboldalról.

Sok sikert, jó szórakozást!

2008. május 18.

1024x768 és 1280x1024 pixel ASUS Eee PC 701 WinXP alatt

Az alábbi bejegyzésben szereplő megoldásnál van jobb is, olvasd el inkább azt:

Az ASUS Eee PC 701 natív képernyőfelbontása mindössze 800x480 pixel. Alap kiépítésben ennél nagyobbra a Windows XP driver csak 800x600 pixelre engedi állítani, és ezt is csak képernyő-eltolással engedi használni. Virtuálisan azonban ennél sokkal nagyobb felbontásokat is beállíthatunk, mint például az 1280x1024 pixel.

Csodát persze ne várjunk, hiszen összemossa a pixeleket, de vész esetén 1-1 speciális alkalmazás futtatása esetén hasznos lehet ez a virtuális felbontás növelés. Lássuk, hogyan kell beállítani!

Képernyőfotók a Windows XP-ről

Felbontások: 800x480 pixel / 1024x768 pixel / 1280x1024 pixel.

Telepítés menete

  • A gyárilag előre telepített Intel képernyőmeghajtónak van egy nem Mobile, hanem normál notebook verziója is. Töltsd le a megfelelő drivert, és csomagold ki mondjuk az SD kártyára (D: meghajtó).
    http://downloads.themodshop.net/data/eeepc/eeepc_vga_scale_drivers.zip
  • Kattints az asztalon a "Sajátgép" ikonra jobb egérgombbal, majd válaszd a "Hardver" fülön az "Eszközkezelő" gombot.
  • A fa menüben nyisd ki a "Videokártyák" menüt, és a két "Mobile Intel..." menüből az elsőre kattints jobb egérgombbal, és válaszd az "Illesztőprogram frissítése..." menüt.
  • A felugró"Hardver frissítése varázsló" ablakon válaszd az "Igen, de csak most" menüt, majd nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon válaszd a "Telepítsen listából vagy adott helyről (haladóknak)" menüt, és nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon válaszd a "Ne legyen keresés." menüt, majd nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon látszik a gyár, aláírt meghajtóprogram, de nekünk nem ez kell, ezért kattints a "Saját lemez..." gombra.
  • A felugró ablakon nyomj "Tallózás" gombot, és a D: meghajtón keresd meg a kicsomagolt meghajtóprogram könyvtárában a "..\IEGD_8_0_Windows\Driver\" könyvtárban az "iegd.inf" fájlt, és nyomj "Megnyitás" gombot, ha kiválasztottad. Visszatérve az előző ablakban nyomj "OK" gombot.
  • Megjelenik egy sokkal hosszabb nevű driver a "Hardver frissítése varázsló" ablakában, ahol nyomd meg a "Tovább" gombot.
  • Felugrik egy figyelmeztetés, hogy a driver nincsen aláírva, itt nyomj "Telepítés folytatása" gombot. Ha nincsen ilyen, akkor még nem állítottad át a "Sajátgép - Tulajdonságok - Hardver - Illesztőprogram aláírása" alatt a megfelelő opció.
  • A telepítés befejezésével nyomj "Befejezés" gombot, majd a felugró ablak kérdése alapján engedd a gép újraindítását az "Igen" gombbal.
  • Még nincsen vége, újraindulás után ugyanezt végezd el a második meghajtóprogrammal is, mivel a külső VGA kimenethez még nem az új Intel, hanem a gyári Mobile Intel driver van fent. Ha ezt hagyod, akkor lefagyhat állítgatásnál a gép. Tehát lépj vissza a letöltést követő első lépéshez, és most ne az első, hanem a második menüt válaszd a "Videokártyák" fa alatt.
  • Ha megtörtént a második újraindítás is, akkor a "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" program segítségével könnyen állítgathatod a felbontást akár 1280x1024 pixelig.

Problémák, korlátok

Sajnos, nem fenékig tejfel az élet, pár problémával, korláttal szembe kell néznünk, ha ezt a virtuális felbontást használjuk az ASUS Eee PC 701-en.

  • A képernyőt lecsukva majd felnyitva és a gépet elindítva nem kel fel a képernyő standby üzemmódból, de a gép fut. Magyarán nem képes ez a driver az Eee-t visszakapcsolni ebből a készenléti üzemmódól.
  • Előfordult, hogy a sima Windows XP logós képernyővédő futása után a képernyő pixeles lett, és csak egy újraindítás segített.
  • Ha a "Képernyő beállítások" menüben felhúzod a felbontást, majd vissza akarod állítani, már nem lehet kiválasztani a 800x480 pixeles felbontást. A "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" segít ezen, vagy a pontosidő mellett lévő kis felnyílómenü "800x480" menüpontja.
  • Ez utóbbi túl sok Tray Icon esetén nem jön elő. A "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" pedig mivel minden indítás után 800x480 pixeles 32 bites beállításon áll, ezért a "800x480" beállítás mellett a "16" bitmélység átállítás segít azon, hogy visszaállj az alap felbontásra.
  • A virtuális felbontás nem képes kezelni a ClearType üzemmódot. Ezért vagy kapcsoljuk le a betűsimítást, vagy csak a "Szabványos" beállítást használd. Ez a beállítás a "Megjelenítés tulajdonságai" ablak "Megjelenés" fül "Hatások..." gombja alatt érhető el. A felugró ablak 2. pipája ez az opció.

Az eredeti driver a fentiek alapján könnyen visszarakható, csak nem kell lemezről betölteni az új drivert, hanem ki kell választani a rövidebb nevű Mobil Intel verziót. A fenti eljárást ezen az oldalon találtam, ahol egy videó is van a beállítás elvégzéséhez, de angol menüs, és elég vacak a felbontás:

Sok sikert, jó szórakozást!

GPRS gyors megszakítása WinMo alatt

Ki gondolná, miért csipog akkor is a piros telefonhívás bontó gomb a PDA telefonon, ha nincsen mit megbontania? A válasz egyszerű; vonalat bont akkor is. Mire jó ez? Például arra, hogy megszakítsuk a már nem szükséges GPRS kapcsolatot. Próbáld ki, a trükk egyszerű! :)
Nem emlékszem, a feature megy-e Windows Mobile 5.0 rendszeren, de a 6.0 biztosan támogatott.

2008. május 16.

Frankó videók a HTC gyémántjáról

Az oroszok már a spájzban vannak, és tesztelik a HTC Touch Diamond PDA telefont. Soha rosszabb videókat róla! Mindegyikben a HTC Manilla kezelőfelület gyönyöreit csodálhatjuk meg. A végén ott egy teljesítmény teszt is, üt a gép. Tessék élvezkedni!
 

2008. május 15.

Airis T482 PDAPhone benchmark

Mikor nálunk járt tesztelésen az Airis T482 PDA telefonja, lefuttattam rajta egy Spb Benchmarkot, mert gyanúsan egyenletesen mentek rajta az iGO 8 3D épületei. Nem véletlen, hiszen a készülék grafikus teljesítménye meglepően jó!
Két géppel vetettem össze. Az egyik az árban versenytárs kifutónak számító Eten X500, és a nagyképernyős HTC Panda P6300 modellek. A kellemes grafikai képesség mellett még kiemelném a nagyméretű fájlok kezelésének jó értékeit. Ezzel a két paraméterrel tényleg jó, hogy nagy a kijelző, nem lesz gond a filmnézéssel sem. Pláne ha figyelembe vesszük a 4-5 órás akkuidőt is. Kár, hogy nem VGA? :)

Lássuk a teljes táblázatot!

2008. május 14.

ASUS Eeelfordítás

Érdekes fordítást találtam a honosított ASUS Eee PC 701 Windows XP változat dobozán. Még van mit tanulnunk... :)
A vip.asus.com oldalra egyébként érdemes beregisztrálni az Eee PC-t vásárlás után. Ugyanis ide kerülnek fel az aktuális driverek, és az is kiderül, hogy egyes alkatrészekre a gyártó 3 éves garanciát vállal. Az utolsó frissítés a fenti XP-s modellhez például 2008/04/30 dátummal került fel.

2008. május 13.

Három HTC Diamond hat akkuval

Az FCC engedélyezésen 3 különböző kiépítésű HTC Diamond vett részt. Ami még kiderült, és igazán fontos, az a 6 különböző fajta akkumulátor kapacitás. Tehát nem csak 900 mAh verzió, hanem 1340 mAh verzió is lesz. A front kamera opcionális, és lesz csak GSM változat is a gyémántból. További tech-részletek az FCC oldalán a kapcsolódó linken olvashatóak (klikk ide).
 


2008. május 8.

T-Mobile logós HTC Touch Diamon Manilla videó

A Google után a YouTube a kedvenc keresőm. Így akadtam egy szerintem hazai T-Mobile munkatárs (abolgar) által készített HTC Touch Flo 3D Manilla videóra. A háttérben magyar nyelven beszélgetnek, és magyar telefonszámok és nevek vannak az animált menüben. Egy napja került fel, annyira friss. A jelek szerint a hazai T-Mobile már látott új HTC Touch Diamon-t bekapcsolva (szolgáltatói neve: MDA Compact IV). :)



Szerk: A PDAPlus.hu blogra is kikerült az anyag, és ott azt állítja a feltöltő, hogy ő készítette.

2008. május 6.

Kézben a HTC Touch Diamond

Az alábbi pár videó nem reklám anyag. Élőben látható a HTC Touch Diamond kezelőfelülete, és annak működési sebessége. A felvételek a mai bemutatón készültek.

A beépített mozgásérzékelő működése

A telepített Opera

Az összes menü




Manilla: képek az új HTC szoftverről

Ma jelenti be a HTC új készülékeit. A ppcreviews.net weboldalon azonban már megszellőztettek pár screenshot-t még április elején, ami érdekes lehet azoknak, akik kíváncsiak a gyártó új szoftverfelületére, melynek kódneve HTC Manilla.
Akinek nem új, bocs. :)

2008. május 5.

A legolcsóbb a papír GPS

Azt hittem, poén, de nem. Tényleg kapható a papír GPS! Még meg is ideologizálja a webshop, mely kemény hat dollár ötven centet kér a hatvan lapos cuccért. Végül is nem rossz, ha az erdőben van nálunk papír, de kérdés, megér-e 1000 forintot... További részletek a kapcsolódó linken.

2008. május 4.

A HTC katonáknak is gyárt?

HTC Census néven fut a képen is látható PDA telefon. Különösebben nem fogott volna meg, ha nem veri ki a szemem a Harris logó. A készülék vélhetően a Harris megrendelésére készül, mely nagyvállalat többek között katonai cuccokat is gyárt, de jelen van a televíziózásban és a nagytávolságú RF átviteli eszközök gyártásában is. A US Army egyik nagy beszállítója temérdek sok vállalatot kebelezett már be, így nem lepődnék meg, ha ez egy próbavásárlás lenne. :) A modell egyébként 3000mAh-s akkuval lett felszerelve, ami igen csak nagy üzemidőre utal.
A készülékről további részletek, így például a HTC FCC engedélyezési kérelme is az fcc.gov weboldalon láthatóak.