2008. január 31.

Garmin nüvifone fotók

Ma déli híreinkben már írtunk a Garmin nüvifone-ról. Lássunk róla élő fotókat is! Összelapátoltam egybe, amit az engadget.com munkatársainak eddig sikerült lencsevégre kapniuk. Nem dumálok:





2008. január 25.

Flash teszt fájl PDA-ra!

Ha valaki tesztelni szeretné az Adobe Flash Lite 2.1-t a PDA-ján, itt van egy jó fájl hozzá: http://www.thecleverest.com/countdown.swf

A legjobb mérési eredményt nyilvános helyen szerezhetünk vele, érdemes étteremben, orvosi rendelőben, metrón, és repülőn is kipróbálni! Egy screenshot a működéséről:


2008. január 23.

BlackBerry szolgáltatás Windows Mobile felületen

Sikerült kipróbálnom munkáltatóm jóvoltából a RIM által kitalált és licenszelt BlackBerry PushMail szolgáltatást a T-Mobile vonalán. A Windows Mobile platformot a jelenlegi HTC Kaiser PDA telefonom adta. A RIM számos készüléke vállalati környezetre termett, és a készülékek is igen csak jól kihasználják a BlackBerry online szolgáltatásait.

BlackBerry Connect 4.0 Windows Mobile kliens

A PushMail szolgáltatás használata, és a vállalati Exchange címjegyzék elérése más módon is lehetséges természetesen, nem is ez érdekelt. Arra voltam kíváncsi, alkalmassá tehető-e már végre egy Windows-os telefon arra, hogy ugyanúgy tudja mindazt, amit a BlackBerry készülékek tudnak.

Telepítés

Első körben természetesen szükség van egy aktív BlackBerry (ezentúl BB) szolgáltatásra az adott telefontársaságnál. Ezt a rendszergazdák megoldották. Mivel a HTC Kaiser-en Windows Mobile 6 Pro fut, ezért a kapcsolódó oldalról a 4.0.0.91 verziójú BlackBerry Connect (ezentúl BBC) szoftvert tettem fel: http://www.sems.org/entry.asp?ENTRY_ID=276

A szoftver teljes mértékben igyekezett beépülni az op.rendszer alá. Így saját böngészőt tett fel, saját internet profilt hozott létre, és igyekezett állandóan futni. Ez érthető, hiszen a PushMail szolgáltatás lényege az, hogy a megérkező email-ről azonnal értesüljön a felhasználó, ne kelljen megvárni, míg a készülék a beállított időközönként próbálja meg magát frissíteni.

Elég könnyen konfigurálható, minden módosítható.

A Programs könyvtárba, és a jobb alsó task bar-ra is beűl, hogy érzed, mindenhol ott van.

Szerencsére konfigurálható utólag is a BBC, így eldönthető, hogy a naptár, címjegyzék, feladatok, és feljegyzések kinek a fennhatósága alá kell, hogy kerüljenek. Azonban itt kezdődik a kavarás. Ha túl sokat akar a szarka, nem bírja a farka...

Fut az összes szerviz, és nincsen beállítva még egyik szolgáltatás se.

Sajnos, hiába adtam meg aláírást, a leveleimbe nem került bele.
Irodán kívül azonban lehettem.

Használhatóság, kényelmetlenség hegyek

A BBC egyértelműen a saját internet profilját használja. Így hiába van egy HSDPA sávszélességre alkalmas PDA telefonom, a BB neten át hajlandó csak működni a rendszer. Nem tudom, hogy szolgáltatói oldalon ez módosítható-e, de mindössze GPRS ~56kbps sebességet sikerült csak elérnem, bár 3G-t jelzett a profil a popup ablakban. Így az internetezés lassan megy, és ami a legnagyobb őrület, nem ment egyik POP3 és IMAP email fiókom sem.

Elvileg 3G-vel kéne mennie a saját internet profilnak...

...de csak éppen, hogy lentről verte az 56kbps-t.

Mindössze az Exchange levelezésemet tudtam kezelni a BB segítségével. A többi email fiókom csak akkor ment, ha leállítottam a BBC által kapcsolódó BB netet, és a saját T-Mobile mobil internet csomagommal kapcsolódtam. Azaz pont a PushMail vesztette el jelentőségét. A BB neten át jövő levelek esetén tényleg gyorsan jönnek az email-ek, azonban eltart egy ideig, míg lejönnek a fejléc után a levelek is. A címjegyzék nem veszi át az Outlook képeimet, miközben az Exchange képes erre.

A BB levelezés sárga, míg az eredeti fehér levelekkel megy.

További tapasztalatom volt, hogy a készüléket hihetetlen módon megfogta minden egyes szinkronizálás alkalmával a BBC. Mintha egy 10MB-os Word fájlt nyitnék meg, és nem tudnám görgetni.

Szeretnék megosztani screenshot-okat is, melyek mellett még található pár kifogás, ami miatt nem jött be a WM kliens. Előtte azonban lássuk, mire jó is ez?

Összegzés

A BB készülékekkel ellentétben Windows Mobile alatt a BBC borzalmasan működik. Ha szolgáltató oldali beállítás volt is a kis sávszélesség oka, a BBC 4.0 nagyon megterheli a PDA telefont. Azoknak jó, akik nem gyorsan és sokat dolgoznak a PDA telefonjukkal, HSDPA sincsen a gépben, mindössze Windows Mobile alatt szeretnék az esetleg munkakörileg kötelezően előírt BB szolgáltatást használni. Ebben az esetben azonban javaslom egy RIM BlackBerry 8800 választását. Az új modellek közül ez a legalkalmasabb vállalati környezetbe a jó öreg szürkéskék, fél tégla 7000-esek óta.

További képek

Az email könyvtár szinkron, és az üzenet szűrő beállítható

Balra: kicsit el van dugva a céges címjegyzék keresője.
Jobbra: éppen aktiválás alatt a BB kapcsolat.

BB_16.PNG
Balra: beállítható, hogy az email mindig csak annyira jön le, amennyire "kinyitottuk".
Jobbra: a vállalati BB kapcsolat aktív.