2006. július 30.

A kisfiam PDA-zik

Páran már rágták a fülem a PDAMániás haverok közül, hogy jó lenne, ha készítenék képeket Andris fiamról, miközben PDA-zik. Komoly szakértő már a geocaching-ben, mert 11 hetesen már 3 ládát levadászott velünk (lásd). A mostani Aeromap-es, Royaltek Empus betanításáról sikerült Nyolc képet összevágnom egy összeállításba. Kattints a képre, és nézd meg Andris beszámolóját!

2006. július 29.

Pocket Loox Tényócharminc

Ma szerkesztő társam kezéből kirángattam egy Pocket Loox T830 gépet. Ez PDA, GPS, WiFi, kézre álló kisgombos billentyűzet, SD (nem mini, nem micro), jó fogás, szép ház, fényképez, tarkóra tetovál. Szóval mindent tud. Egyetlenegy bajom van vele: 240x240. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! :-/

A blog videó szöveg nélkül itten alant látható. Azért vettem le a hangot, mert éppen egy magánbeszélgetés is belehallatszik, és a szerkesztő társ magánéletéhez másnak semmi köze. :) Helyette egy zeném szól.

Elsőnek a tetején elmozgattam egy kamera fedelet, ami balról jobbra elcsúszik, így nyitja ki a webcam nyílást. Ezután mutatom az oldalán az SD lyukat. Majd jól meglóbálom, mert a másik kezemben van a felvételt rögzítő gép. Ezután megnyomom a Start menüt előhívó gombot, de a nagyon világos (és szép) skinezés miatt ez nem látszik igazán. Megfordítom a hátára, és a végén a csomagjára svenkelek.

Nna, majd jól leteszteli, mert én aztán ezután ettem egy salátát, és ittam két ásványvizet. Szóval rövid randi után egy hosszabb után lehet nyilatkozni a minden tudó jólkinéző kockafejű Tényócharmincról. Várom szeretettel. Hejj!


Kattints a lejátszás gombra!

Az eredeti

2006. július 25.

Égipóráz

Július 20-án a Kossuth Rádióban ismét olyan témáról hallottam, mely a gyengén látók navigációját segíti. A korábbi megtalálásom itt olvasható. A mostani is egy riport, melyben arról volt szó, hogyan tudják diszpécserek segíteni azokat, akik nem tudnak eligazodni a városban, vagy eltévedtek. "Égipóráznak" nevezték el az eszközt. Nincs másról szó, mint egy tenyérben elférő, hordható GPS-ről van szó, mely felhívható. Van rajta egy fejhallgató kimenet is. Az aktuális pozíciót elküldi SMS-ben. A "látó oldal" nyomon tudja követni a "vakon" a készülékkel sétálót. Van rajta egy pánik gomb is, amit ha megnyom, arról értesül a túloldal. A cucc 120e nettó. Azonban itt nincsen vége, hiszen a látó oldalra egy diszpécser szolgálat kell, akkor lesz egész a rendszer. Mert ugye képzeljük csak el: papa elkóborol a HÉV-től hazafelé, mama megkapja az SMS-t, hogy N47°35,1725' E19°2,6300' és akkor mit kezd ezzel? Szóval azért van még min dolgozni, főleg azon, hogy ez nem legyen egy drága szolgáltatás. Hiszen nem csak csúcsidőben lehet rá szükség minden hétfőn.

Az ügyesek Google-lel meglelik a neten a képen látott kereskedelmi modellt.

2006. július 14.

Aeromap BaráTali Békáson

Bevett szokás, hogy PDA-sok, a kütyü buzik találkoznak. Az Aeromap Party is bevett szokás. Ennek a kettőnek az egyik ötvözete az Aeromap Bartáti kör találkozó. Most ma éjjel volt egy ilyen. A fórumban jól leszerveztük. Az Aeromap BaráTali eseményen ott voltak emlékezetem szerinti érkezésben: Sanciman, Sancho, HKB, Kryx, Gergőke, Dezmo, Egér Fogó, Zone. Amúgy itt voltunk.

Sanciman bemutatja a bicajos akku táskáját.
Megy rajta az Aeromap!

HBK még világosban ment, azonban jót dumáltunk Vele is. Beavatott minket a Croatia térképek rejtelmeibe. Zone a PDAMánia tulajdonosa a vége felé eljött, és pont akkor, mikor mindenki a nick történetét mesélte el Sanciman kezdeményezésére. Így aztán lett belőle egy kis számítógép oldies is, meg fórum történelem. Megtudtuk, mit takar egy moderátor élete; Egér Fogó megsúgta. Dezmo üzbégiából jött majdnem egyenesen. Jól kiveséztük azt is, hogy Sanciman akkuja mennyire állat. Meg azt is, hogy a Don Pepe melyik térképen van rajta. A Szentendrein lévő útkizárást többen dicsérték (nincs az a szoftver, ami ezt kizárja jól ezen a nyáron). Körbe adtam egy Royal teszkógazdaságos GPS PDA-t. Vicc, de a Sirf II-je előbb felvette a holdat, mint Sanciman Sirf III-ma. Több féle PDA ceruzát is megnéztünk, nem beszélve a hűtőmágnesekről! Gergőke! Köszönjük a csajos poháralátétekkel együtt! Az iránytűs zseblámpás öngyújtót nem tudtam lefényképezni, hihetetlen! Egyetlen éles kép lett csak a sokból. Kryx külső szerverről működtetett szuperállat titkos banner tervét megcsodáltuk. (Nemsokára közzé lesz téve.) Az Aeromap-ről is beszélgettünk. Meg az iGo-ról is. Meg a TomTom-ról is. Meg a Garmin cuccokról is. Meer' mi nyitott csávók vagyunk, vagy mi. :)


A teszkógazdaságos egy extra cerkával...

A pincérek tegnap kezdhettek, vagy nem tudom, mi volt. Hihetetlen kezdő volt a kissrác. Amúgy itt Békáson az épületben van Wi-Fi, kint ahol űltünk, nem. Ja, volt még más is. Volt egy dolog, ami többször is szóba került. Esetleg lesz majd róla szavazás...

Egy dolgot elfelejtettem megkérdezni Sancimantól a végén: Belefér a bicajos táskába még három üveg beksz, két korsó sztella, és egy csirke húsos cézársaláta?

Nna, vannak képek is! Nézz be a fotóalbumomba a kapcsolódó linken! Csak HBK maradt le róla. A képeket lehet kommentálni a fórumban, és a fényképalbumban is!

Az eredeti

2006. július 12.

Videó anyag: IX. Geocaching Fesztivál

Még nem voltam soha geoládás találkozón. Pedig illene elmenni, ha már annyi örömet lelek ebben a hi-tech sportban, mint a Geocaching. Van a geoládásoknak egy versenye is. Most volt a IX. Geocaching Fesztivál és Verseny eseménye nem rég, májusban. Készült is az eredményhirdetésről egy videó anyag (lásd kapcsolódó link). Nézhető Interneten át frankón. Kicsit hosszúra sikeredett, és nem lehet beletekerni a 123MB-os anyagba. Azért teljesen élvezetes azoknak, akik lapozgatják a "gécéponthu" oldalait. Ismerős nevek arcokkal párosulnak. Egy halom ajándékot is kapnak mindig, amit szétosztogatnak minden féle poénos címen.

Mert ugye mindenki nyer, aki játszik.

2006. július 10.

A zájgósok a már vendégszobában vannak!

GPS függő vagyok. Persze, hogy olvasom rendszeresen a témába eső dolgokat. Így ketten is beírták az iGo topikba, hogy a NaviGate-eses fijúk ott voltak az origo.hu hírportál Vendégszoba rovatában. Ez egy olyan celebrity chat riport szoba, ahol az olvasók kérdeznek a sztároktól. Így az ájgós fijúk sztárokká avanzsáltak. :-)

Azért jó dolgokról nyilatkoznak. Tetszik, hogy vannak dinamikusan fejlődő hazai termékek, melyek a tömeg piacnak szólnak, életképesek, és magyar kézben vannak, és kitörnek a nemzetközi piacra is. Az meg pláne tetszik, hogy állítólag jogi lépéseket tesznek azok ellen, akik hekkelik a szoftvert, meg pláne pénzért árulják. Az is tetszik, hogy amúgy meg itt ólálkodnak a fórumon a fejlesztők közöttünk... már a spájzban vannak! Hajrá Sui! ;-)

Bárcsak látnám, hogy Ge-vel készül egy ilyen riportféle Aeromap 2006 ügyben. :)

Gólya, gólya, gilice, GPS-szes a lábad...

Ez állati! A gépéesmagazinra tévedve találtam egy cikket, amiben azt taglalja az író, hogy a www.golya.mme.hu webhelyen fent van egy halom gólyafészek POI-ban. Azaz rögzítik a gólyafészkek fontos pontjait, melyet mellékesen Google-nek a műholdas térképén is meg lehet bámulni. Pl. Tolnán ezer éve ismerek 1 fészket, ami be is van jegyezve, de képet nem leltem róla. Pedig nosztalgiáztam volna egy kicsit.

Tetszik a kezdeményezés! Bár biztos vannak olyanok, akik akép' vélekednek, hogy minden természetes dolgot tüntessünk el az emberi szemek elől, nehogy letapossa vagy lelője a sok állat. A www.turistautak.hu térképész fórumában olvastam egy hasonlóról, mikor valaki kívülálló nagyon zöld megkérte az egyik rajzolót (nem hivatalosan persze), hogy ne rajzolja be azokat az utakat, melyek tiltott helyek, és csak engedélyjel lehet bemenni. A logika egyszerű: ne menjenek be a pl. GPS-szel rendelkező quad-osok széttúrni a terepet.

A globalizáció átka és előnye egyszerre. Brrr... Ha bele gondolok, hogy azért vettem meg a GPS-t, mert egyik éjszaka egy sötétben elnézett út miatt átmentem egy másik megyébe, akkor áldom a GPS-t. Áldom akkor is, mikor 1 évben több helyre megyek el a geocaching mozgalom miatt valóban érdekes helyekre, mint korábban 10 év alatt. Pontosabban felfedezem ugyanazokon a helyeken az érdekes dolgokat, mert fel "kell" fedeznem.

Azonban én sem örülök annak, mikor mondjuk valaki quad-dal, motorral az erdőben roncsolja a terepet, rémíti meg az erőd vadjait. Meg annak sem, mikor rá kell szólnom egy sok gyerekes családanyára a Hármashatárhegyen, hogy ugyanmá', ne tessék a szemetet eldobni. Mert ugye ennek a nőnek egyik gyereke a statisztika alapján GPS bolond lesz, és elmegy a csajával szemetelni az erdőbe a hi-tech és a csaj felavatására. Mert ugye a navi progi kiírja neki legalább telepítéskor, hogy autóvezetés közben az utat nézd. De nem írja ki GC vadászat közben, hogy ne lépj a védett növényre.

Nna, azért jó, hogy van ez a gólya POI, mert nyomon követhető, hogy vannak még madarak, melyek a babát hozzák a csőrükben. Vagy a madár influenzát?

2006. július 6.

Gyengénlátók navigációs rendszere jó lehet bárkinek?

A Kossuth Rádiót hallgattam az autóban ülve ma, és egy érdekes riport volt a mesterséges intelligenciáról. A sok téma között arról is szó volt, hogy hogyan segítheti egy helymeghatározó rendszer és egy vele egybe épített beszélőgép a gyengén látókat.

A mesterséges intelligencia fejlesztése az utóbbi években inkább elment a kis problémamegoldásba. Korábban az volt a jellemző, hogy ez a tudományág a tökéletes gépet akarta megalkotni. Most inkább terveznek, fejlesztenek fület vagy beszéd felismerést külön-külön. Így vált lehetővé, hogy hazánkban is már foglalkoznak gyengén látóknak kifejlesztett olyan navigációs eszközzel, melynek működése a következő.

A gyengén látó kap egy fejhallgatót, és egy kütyüt. A cucc érzékeli a környéken elhelyezett mini rádióadók jeleit, és bemondja, hogy most itt és itt jár. Például "Úgy 50 métere jobbra előre egy OTP bank automatát találsz...". Gondolom, azért nem GPS-szel oldották meg, mert a lakóházak között nem igazán hatékony, meg amúgy is mozgás közben akár 50m feletti is lehet pontatlanság. Valaki jól megfinanszírozza majd nekik, akkor buszra, metróra, épületre, mindenre lehet ilyen kis rádióadót tenni.

Mellesleg megjegyzem, ezt bárki tudná használni. Pl. megy a mamika az utcában, és bemondja neki a kütyü, hogy "Csirke farhát akció a kisboltban. Megéri a járókerettel oda menni!"

Az említett rádióműsor műsorvezetője amúgy nem túl magas szinten próbálta megközelíteni a témát. Így a meghívott vendég elég laikus szinten magyaráz. A berohangáló telefonos kisasszonyok sem voltak nagyon a toppon a bejövő kérdésekkel. Na mindegy. Azért élveztem. Ezért szeretjük a Kossuth rádiót!

A műsort itt lehet meghallgatni Real Media formátumban a rádió hivatalos és kötelező ORTT archívumából.

Amúgy részben ide tartozó téma, hogy mikor itt volt George Bush, és lezárták fél Budapestet, akkor a mentősök útkizárásos GPS-szes navigációs rendszert használtak. Ha valaki tudja, hogy mi volt ez, írja már be ide a fórumba, mert biztos nem csak engem érdekel. :) Nem emlékszem, melyik rádióban hallottam. Infó Rádió?

Ui.: Látom, többen bedőltek a Tesco gazdaságos GPS navigáció c. blog bejegyzésemnek. :)

Az eredeti

2006. július 5.

Tesco gazdaságos GPS navigáció

A Tesco üzletlánc bejelentette, hogy a nyár végén megkezdi Tesco gazdaságos GPS navigációs eszközeik forgalmazását. A fehér alapon piros és kék mintás tenyérgépek célközönsége várhatóan az iskolába járó és a kisnyugdíjas vásárló réteg lesz. A 240MHz-es Samsung processzorra épített modell a kifutóban lévő, és így alacsony gyártási költséggel bíró Sirf II chipset-re épülő GPS vevőt kap majd. A tesztelési fázisban egyelőre a hazai gyártmányú Aeromap 2006 verzió alpha verziójával próbálták ki. Az eredmények biztatóak. A készülék kialakításáról még nincsen képünk.
A saját POI adatbázist kiegészítik a nyílt POI forráskód miatt saját Tesco akciókkal is. Ezek tartalmát Internetes kapcsolaton lehet majd mindig a legaktuálisabb Tesco katalógus árakra lefrissíteni. A kedvencek között bent lesznek az áruházlánc benzinkútjai is. A konkurens áruházak pedig alapbeállításban kizárt útvonalpontként lesznek megadva. A tervek szerint a szinkronizálást úgy is meg lehet majd oldani, hogy amíg a vásárló bemegy a vásárló térbe, addig leadja a Tesco navigációs készüléket a dokkolóba, ahol egy 100 Ft-os ellenében szinkronizálja az automata addig az aktuális adatbázisra, és szoftverfrissítésekre. A várhatóan ősszel megjelenő készüléken ajándék Tesco zenék is lesznek mp3 formátumban. Mint lapunk arról értesült, a készülék gyártója a Hoax Navigation.