2006. március 30.

Ingyenes Aeromap segédletek

Az Aeromap fórumban az egyik olvasónk (GYS) közreadta a térképszoftverhez önmagának és barátainak fejlesztett új segédletét, valamint egy korábbi frissítését. A frissítés a AMTweaker-hez készült. Az új segédlet pedig AMTool névre hallgat. Mindegyik Aeromap V2 és VR3 kompatibilis.

AMTool v1.060.328

Az új segédlet az Aeromap indítási és leállási műveleteit szabályozza, módosítja. Olyan lehetőségeket kap a felhasználó az indításkor, melyek jelenleg hiányoztak a programból. A háttérben történő működése így pótolja ezt a hiányosságot. Annyi a trükk az egészben, hogy a térkép szoftvert az AMTool indítja el, nekünk csak jól kell felparaméterezni az alkalmazást.

A program lényege tehát, hogy az AM indulásakor kívánság és az .ini file-ban történő beállítás szerint végrehajt bizonyos műveleteket, mint:

  • elmenti a precíziós tracklog file-t (GPSDATA.TXT) a gyökér könyvtárból dátummal átnevezve, ha az már elért egy méret limitet
  • beállítja a hangerősséget a kívánt értékre
  • beállítja az Éjszakai üzemmódot, ha éjszaka van
  • bekapcsolja a BlueTooth-t (gépfüggő!)
  • beállítja a Backlight-opciókat (gépfüggő!)
  • majd az AM kilépésekor pedig visszaállítja az értékeket
  • beállítástól függően külön V2 és VR3 is kezelhető egy gépen
  • letöltés

Használata előtt természetesen javasolt elolvasni az AMTool.txt file-t, mert kisebb előkonfigurációt igényel a program, de csak egyszer.

AMTweaker v1.060.329

Az Aeromap-hez készült ingyenes skin és hangkezelő segédlet újdonsága, hogy a hangprofilban az akár egyenként cserélhető navigációs hangokat ABC sorrendbe jeleníti meg. Színprofil backup esetén a grafikákat, azaz a NavBar-t, a HUD ikon sort, és POI ikon sort is elmenti. Két javítás is van benne; egyrészt finomságént az .exe file ikonját jól jeleníti meg kis és nagy ikonban is az operációs rendszer. Valamint azt a hibás is javította, miszerint a Regisztráció visszaállításnál a ";" jellel jelölt részeket is beírta a registry-be. A letöltés után tessék elovasni a leírást, mert ez csak egy upgrade, nem a teljes alkalmazás!

A frissítés letöltése előtt az AMTweaker-ről bővebben itt olvashatunk.

A fejlesztő egyébként várja a további kívánságokat!

Az eredeti

2006. március 21.

Aeromap 2006 party bolondok napján

Örömmel konstatáltam az Aeromap topic-ban a fejlesztőtől, hogy idén már tavasszal, bolondok napján lesz party a regisztrált felhasználóknak. Kivételesen - állítólag - nem egy 2 év múlva elvi síkon boltokba kerülő release-ről lesz szó. Hanem egy idei megjelenésről szól majd a fáma, melyet még az olyan - mások által - bennfentesnek tartott user-ek sem láttak, mint jómagam.

Ha az előhírek igazak, akkor az EU verzió megjelenéséről lesz szó, melyről kiszivárgottakat itt olvashatod el. A lenti zászlók magukért beszélnek...

Szóval 2006. áprlils 1. regisztrációval belépős koktélos meglepetéses menjünk el... Szerintem.

Közben kaptam igy anim gif-t is a fejlesztőtől. Ha már erre ráérnek, akkor nagy baj nem lehet!

Szóval, izgulunk, min' állat, hogy a szokásos kajás koktélos vetkőzős show-n kívül mi a túró vár még ránk idén.

trk2emf - Aeromap precíziós tracklog konverter

Mi van a GPSDATA.TXT* file-ban? Egy lelkes Aeromap felhasználó (atejes) programozási mellékterméke egy olyan konverter, mely a precíziós tracklog (nyomvonal) file-t képes átkonvertálni többféle megtekinthető formátumra. Mire jó is ez azon túl, hogy meglessük, melyik prec.log file-t akartuk elküldeni a fejlesztőknek? Hogyan láthatjuk gyorsan és könnyen akár Google Earth-ben korábbi precíziós útvonalainkat?

* Az Aeromap két féle tracklog file-t tud rögzíteni. A \trk könyvtárba kerülő nyomvonalakon túl a precíziós rögzítés bekapcsolását követően a PDA gyökér könyvtárjába egy GPSDATA.TXT file kerül rögzítésre. Ezt a fejlesztők és ügyes felhasználók tudják csak értelmezni. Alap esetben arra jó, hogy elküld a .trk file-okhoz képest sokkal precízebb és több adatot tartalmazó jó nagy file-t a hibabejelentőre (terkep kukac navsys pont hu), hogy jelezd, hogy abban a file-ban hol van lerögzítve úthiba a térképen.

A trk2emf három féle formátumba képes konvertálni a Trk2Emf.exe könyvtárába rakott GPSDATA.TXT file-t. A "Művelet" menüben EMF, Bitmap, és GPS TrackMaker formátumokat választhatunk. A kiválasztás után felugró ablakkal kell kiválasztani a GPSDATA.TXT file-t. Fontos, hogy a file tényleg legyen a trk2emf saját könyvtárában! Amennyiben EMF vagy Bitmap képformátumot választunk ("Emf" és "Bmp" almenük), meg lehet adni, hány pixel legyen egy szélességi illetve hosszúsági fok. Ahogy növeled az értéket, úgy nő a konvertált kép mérete.

A konverter főablaka
Az EMF és Bitmap formátum esetén a beállító ablak

A "Gtm" almenü GPS TrackMaker ingyenes verzióban is letölthető (a Pro verzió fizetős) térképszerkesztő GPS-ek által támogatott formátumába fog konvertálni. Ide betöltve ha kijelöljük egérrel egy adott nyomvonal szakaszt, akkor Google Earth-ben akár 3D-ben is megnézhetjük a hegyek közötti autókázásunk, túrázásunk eredményét.

GPS TrackMaker GPSDATA.TXT útvonallal feltöltve.
A Google Earth gomb a baloldali gömb,
megnyomásra a kijelölt pontokat megjeleníti.
Klikk a képre!
Piros vonallal a Google Earth-ben a GPSDATA.TXT eredménye,
2005 nyarán Erdélyben jártunk 2400m magasan.
Ugyanez anim gif-ben:

5MB, ezért lehet, hogy lassan tőltődik be!

Hogy mire jó az EMF és Bitmap formátum kimenetnek, ne kérdezd! A GPS TrackMaker formátummal már több mindent kezdhetsz. Például:

  • Hamar kideríthető, melyik GPSDATA.TXT file az, amelyikben az a bejárásod volt, melyről hibabejelentőt szeretnél küldeni a térképet fejlesztőknek.
  • Elveszett, sérült .trk file eredményét előszedheted a tutibiztosan rögzített prec.log file-ból.
  • Megrajzolhatod saját térképedet képes beszámolóval együtt (lásd Google Earth és GPS TrackMaker képes/térképes mentési lehetőségek).
  • Gyönyörködhetsz a műholdképekben úgy, hogy közben látod, merre mentél.

Amúgy az összes korábbi GPSDATA.TXT file-od egybemásolható egy "copy /b GPS*.TXT EGYBE.TXT" művelettel. Kipróbáltam, a trk2emf megeszi az akár 4MB-os prec.log file-t is egy pillanat alatt. Mivel a GPSDATA.TXT kézzel javítható, ezért egy nagyobb GPSDATA.TXT file-ból ügyesen kinyesett darabot külön is megnézhetsz. Pl. csak egy kis részt akarsz elküldeni a fejlesztőknek belőle, mert a többi út titkos, mert Te titkosügynök vagy valójában, és csak jófejségből küldesz javításokat a térképet fejlesztő részére.

Ha tetszik a konverter vagy nem, akkor is kommentáld a fórumban!

Az eredeti

2006. március 17.

uBook: az összes geoláda és POI leírás a PDA-n

Milyen jó lenne egy útikönyv a PDA-n? Milyen jó lenne az összes geoláda leírás a PDA-n? Amíg gusty megfejti, hogyan lehet könnyen offline hordozgatni egy baromi nagy adatbázist magunkkal, amit mindig be kell frissíteni, addig is közreadom a másoktól lesett jelenlegi megoldást az összes geoláda bejegyzés, leírás cipelhetőségének, könnyű olvashatóságának módszeréről. A lenti bejegyzést még tavaly írtam, most ide is átmásolom.

A megoldás

2005 év végén szembesültem egy tök' hasznos dologgal. A www.geocaching.hu oldalról 1db html file-ba le lehet tölteni a POI listát tartalom jegyzékkel és teljes megjegyzés leírással. Text formátumban is lejön, csak akkor nincsen tartalom. (Megjegyzés: azokra a POI-kra gondolok, melyeket innen tölthetsz le.)

A geoláda (GC) html file 5MB, elég nagy. Felmerül a kérdés, hogyan olvasható el ez PDA-n? Az uBook Reader (link lejjebb) képes olvasni akár .zip file-ból is elég gyorsan ezt a hatalmas adat tömeget. Beállítás után leveszi a formázásokat is, és használja a tartalomjegyzékéből a POI leírásra ugrás html linkjét is szövegen belül. Amíg nem megoldott az Aeromap-ben az automatikus sortörés a POI "megjegyzés" fülén, ez az uBook lehet jó megoldás szerintem részletes POI adatok kezelésére AZOKNAK IS, akik nem geoládáznak. Amúgy sem lenne egészséges, ha az Aeromap POI file azért óriási, mert sok-sok adat terheli, és ezért akadnak ki esetleg a program.Külön file-ba leszedhető a geoláda adatbázis és a POI adatbázis is. Tehát külön nézegetheted csak a geoláda leírásokat, és külön a fontos pontok részletes leírásait. Mindegyik tartalmazza azokat a html tag-eket, melyekből egy POI konverter képes lehet kiszedni minden fontos adatot az Aeromap számára. (Erre tett már kisérletet GYS online letöltésre, ami elég időigényes. Ez azonban sokkal gyorsabb lehet, hiszen a leszedett html file gyorsan kezelhető.)

 Jól megfér egymásmellett az SD-n a Biblia és a GC és POI adatbázis.
Megjegyzem, a Biblia.doc verzióban kifagy PC-n Winword alatt.
Itt simán lapozom...

Leírások letöltése

Az alábbi linkekről a "Fájlformátum:" lenyíló listájában a "Klasszikus ládalista html-ben" menüt kell választani, minden más beállítás maradjob eredetiben.

A GC mérete 5.4MB, a POI mérete 2.5MB (2005.10.28-i adat alapján). A kettő együtt .zip-ben 2.5MB, elfér az SD-n. Az uBook gyorsan olvassa így is. Kirpóbáltam MS Reader féle .lit file típus kezelését, azonban az egy halál ilyen méreteknél.

  • Az uBook demo verziója letöltése - A demo is elfut bármeddig!!!

Használatakor néha felugrik egy regisztrációt javasló felirat. Felugrás után eltűnik azonnal, ha a PDA gombjaival lapozol. A progit nem árt beállítani (ne legyen skin, lehet magyar menü annak letöltése után, arial kontrasztos kis betü beállítás, stb...). Leszedi a formázást elég jól. Van keresés funkció. Kicsit néha várni kell, hogy beolvassa a tartalmat. A linkek működnek benne, így a tartalom műxik a lista elején. Bár biztos jót tenne egy html formátum ritkítás a file méretnek, és így a keresési sebességnek is. Csak az már macera lehet. Nnna, ismét tettünk valamit az emberiségért.

Linkek összefoglalva

Amennyiben most mentettem meg az életedet, vagy végre örülsz neki, hogy a Bibliát viheted a PDA-n is vasárnapokon, vagy bármi, akkor írj bátran a fórumba!

2006. március 15.

Szintvonalas turista térkép és a Russa

A GIS Russa szoftverbe hogyan szerkesszük be a http://www.turistautak.hu szintvonalas turista térképeit? Egy új módszert írok le, mely segít a gyors konverzióhoz. Vannak más eljárások is, más felhasználási módokra. Tehát nem ez az etalon! Azonban minden lépés fontos!

Nemrég egybefésülték a Garmin szintvonalas térképet a turistautak térkép szelvényekkel. Így jelentősen megkönnyíti a Russa felhasználó életét azok felhasználásra történő előkészítése. Ja, és kiszedték a geoláda adatbázist is a térképből.

Az új térkép konverzió menete

  • A letöltött térképszelvényeket egy helyre kicsomagolod egy " \maps" nevű könyvtárba.
  • A GPSMapEdit telepítése után a ConvertToRus script-et a "\maps" könyvtártól egyel kijebb kicsomagolod (tehát ahol a "\maps" van, de ne tedd bele a \maps"-ba).
  • Elindítod a script-et (lehet, hogy a Windows védelmi rendszere a futtatáshoz engedélyt kér, add meg nyugodtan).
  • Ha jó helyen vannak a file-ok, akkor a script elindítja a háttérben a GPSMapEdit-et konvertálásra. Ezt láthatod lent a tálcán, hogy egy példány fut éppen belőle. Lassabb gépeken perceket is elvihet a konverzió!
  • A konvertálás ha kész, üzenetet kapsz: "Converting maps is completed!"
  • Az .img file-ok mellett a "\maps" könyvtárban megtalálod a .rus file-okat is.
  • Az összes .rus file-t bemásolod a PDA-dra egy könyvtárba, és Atlaszt készítesz belőlük a Russa megfelelő menüjével.
  • Megnyitod az elkészített atlaszt az Atlasz menüből, és jó esetben ezt látod nagyítgatásnál:
Animáció betöltése folyamatban...
Animált GIF a 2006.03.13. napi
turistautak térkép frissítésről.
  • A geoládákat (www.geocaching.hu) kiszedték az új térképekből, és külön kell letölteni. Russa alá a legpraktikusabb ezt megtenned .mps formátumban. Az aktuális adatbázist innen töltsd le.
  • Keresd a "Pontok letöltése különböző formátumokban" menüt a lap közepén.
  • A "Fájlformátum" lenyíló listában keresd az ".mps Garmin MapSource" menüt.
  • Nyomd meg a "Letöltés" gombot.
  • A letölött file-t mentsd PDA-ra.
  • Nyisd meg Russa-ban az "Útpontok..." menüt, és importáld be a lementett .mps file-t.
  • Így már látod a GC adatbázist is az új térképen.

Amennyiben nem tetszik a módszer, vagy az eredménye, olvasd el a régi eljárásomat. Abból kisilabizálhatod, mit kell tenni akkor, ha pl. nem akkor jelenik meg egy adott nagyításon az országhatár, amikor szeretnéd (lásd level átállítás).

Szerintem az új térkép sokkal szebb lett. A konverziója is sokkal könnyebb, és így a kezelése is. Érdemes gyakran frissítgetni, mert a srácok már a betonozott utakat rajzolgatják befelé!

Irány kirándulni!

A régi leírás

Forrás file a Turistautak weboldal Garmin .img file-jai: Kattints ide
(Már nincsen fent külön a szintvonalas és a turistautas szelvény, ezért kicsit értetlen lehetsz, ha ezt elolvasod!)

Fogom a szintvonalakat (ezt egyszer kell megcsinálni, mert ez ugye változatlan), és betöltöm a GPSMapEdit-be. A Map Properties menüben a Levels fülön ellenőrzöm, hogy 3db layer van, melyek közül a 21-t 22-re, a 23-t 24-re állítom át. Ezután elmentem .mp formátumba, és lezárom.

Ha nem a hazai szintvonalakat nézed, az a lényeg, hogy ne legyen több 4-5 layer-nél, és vagy páros, vagy páratlan layer-ek legyenek, attól függően, hogy a térkép majd páros vagy páratlan lesz, ugyanis azonos layer-eken kell lenniük, hogy nagyításnál egyszerre tűnjenek elő. A hazaiban nem, de más esetén előfordulhat, hogy az utolsó layer nem számít, azaz nem is tudod törölni, de ez nem baj, maradhat. Ez maradhat az 5. layer.

Fogom a térképet, térkép szeleteket, megnyitom, és ugyanazt megteszem, amit a szintvonalakkal. Esetünkben a páratlan layer-eket törlöm (úgy is sok van). Max. 4-5 layer maradjon, és mindegyik páros legyen. Ezután elmentem .mp formátumba, és lezárom.

Ezután a szintvonal és a térkép .mp file-okat egyszerre nyitom meg együtt (ugye a szintvonalakat már nem kell megcsinálnom, mert korábban elkészítettem, és azt nem kell mindig újra készíteni, csak ennél a lépésnél betölteni). Leellenőrzöm, hogy mikor elkezdek zoom-olni, viszonylag rendben jelennek meg a dolgok. Pl. mindig a Balaton északi partján lévő dombokkal tesztelek. Egy bizonyos szint után megjelennek a turistautak, majd jönnek elő sorra a szintvonalak, és nem tűnnek el.

Ha ez működik, akkor ezután elmentem külön file-ba az egészet .mp formátumba, és lezárom(!).

Fel kell szeletelni két részre az egész file-t, mert a GPSMapEdit csak 16MB-os .rus file-t képes kezelni. Ezért megnyitom az előbb lezárt file-t. Az olló ikont választom a toolbar-ról. Csinálok egy kijelölő négyzetet a bal alsó sarokból a 19° jobb felső sarkáig; azaz kijelölöm levágásra a kép bal oldalát. Hogy pontosan vágjak, lent nézem a koordinátákat, és a négyzet jobb szélének finom húzogatásával utólag beállítom E19.000352°-ra. Képernyő felbontástól függően ez az érték változhat, az a lényeg, hogy könnyen megjegyezhető legyen ez az érték, mert majd a másik felét is le kell vágnod. Ezután a kijelölt területen jobb egér gombot nyomok (ha a bal szélre és felső és alsó szélekre is kihúztam a négyzet széleit a kijelöléshez), és a Trim Outside menüt választom. Ekkor letörli a kijelölés körüli területet. Az egészet elmentem más néven (pl. 20060118a) .rus formátumba. Lezárom a file-t, és újra betöltöm az egybe .mp file-t, és levágom a jobb oldalt is a E19.000352°-ra beállítva.

Ezután ez a két .rus file (pl. 20060118a.rus és 20060118b.rus) már betölthető Atlaszként a Russa-ba.

Valami ilyesmire gondolok

Hajrá!

Ui.: Akinek ez alapján nem megy, inkább ne szerkesszen még ilyet.

Az eredeti

GYS AMTweaker frissítés

Aeromap skin és hang profil cserélő V2 és VR3 verziókhoz. Használata Aeromap tulajoknak ingyenes. Ha tetszik a program, vagy bármilyen hasznos tapasztalatod van, írd meg a fórumban!
Frissítés (régi felhasználóknak a változások)
  • 2006.02.19. Beletettem ma syaky saját keretes POI ikonját, és jelenleg csak V2-ben használható nem annyira szép, de jól látható, és keveset kitakaró HUD ikonját is.
  • 2006.03.14. Beletettem Csongor saját készítésű HUD és NavBar terveit VGA és QVGA képernyőkre. Ami a különleges a sok szép grafikán túl, az az, hogy külön-külön ki tudod választani, melyik HUD és melyik NavBar tetszik éppen. Lásd piros részt lent!

Főbb funkciók (AMT51107.20060314)

  • V2 és VR3 választás
    - v2.66 és v2.72 verziókkal tesztelve
  • Színprofil és skin csere
    - 18 skin profil
    - 3 POI profil
    - 14 csak HUD QVGA
    - 16 csak HUD VGA/QVGA
    - 8 csak NavBar QVGA
    - 6 csak NavBar VGA/QVGA
    - Előmegtekintés
    - Megtekintés zoom
    - Nagyított kép mozgatható
    - Szín, HUD, NaviBar, POI csere külön
    - Leírásra kattíntva bővebb leírás
    - Profil tárolás .xml-ben
  • Hangprofil csere
    - 5 hangprofil
    - Hang lejátszás
    - Hang kiválasztás, és csere külön is
  • Előzmények
    - Kereső mezők tartalma külön
    - Sablon kezelés
    - Lista rendezés, szerkesztés
  • Regisztráció backup/restore
    - Javasolt első alkalommal nem "éles" helyzetben kipróbálni
  • Telepítés (ha nem .cab installer)
    - kitömörítés után másolás a PDA-ra
    - A mérete miatt érdemes SD vagy CF tárhelyre (4.5MB!)

Letöltés

Képek a programból


Jó szórakozást! Ja, és el ne felejtsük; köszönjük szépen GYS-nek!

2006. március 11.

Zenekészítés és a PDA V. - Pocket Clanger Theremin

A szöveg centrikus (értsd botfülű) zenészeket is izgatja az a kérdés, hogy vajon ha beszerezünk egy PDA-t, akkor azon lehet-e zenét írni? A botfülűbbnél kicsit értőbbek talán rá is keresnek a fórumokban és a keresőkben a témára "music creator for pocket pc", aztán végigklikkelgetik a programokat, melyeket megtalálnak. Jómagam is ebbe a körbe tartozom. Így akadtam jó pár zenekészítő programra, melyekről tapasztalataimat közre adom egy cikk sorozatban.
Határeset. Ha lenne a zenekészítő eszközök között olyan kategória, hogy "idegesítsd halálra környezetedet", akkor ez lenne az egyik, ami besorolható lenne oda. Ráadásul ingyenes teljesen. Leírni a hangját olyan, mint festészetről táncolni. Azért megpróbálom. Fogod a PDA cerkád, és a képernyőn huzogatod egy rácson. A rács helyzetétől függően a PDA egy vinnyogó hangot ad ki különböző frekvenciákon. A beállításoktól függően visszhangzik a vinnyogás. Nézzük azért részletesen; hátha most alakít erre a Pocket Clanger Theremin hangszerre szóló karriert.

Kis történelmi kitérő!
Mi az a Theremin?
Idézet az eredeti hangszerről: "A Thereminen úgy kell játszani, hogy kezünket két fém antenna közelében mozgatjuk: az egyik a hang-magasságot, a másik a hangerőt szabályozza. Az antennák két oszcillátor frekvenciáját változtatják. A hang egy rögzített s egy változtatható hangmagasság-oszcillátor közötti különbség felerősítése révén jön létre."
Lev Termen orosz fizikusról, és Leon Theremin amerikai fejlesztőről bővebben a Google segít a témában tovább okosodni.
Nna, akkor ez most húrós, billentyűs, vagy milyen hangszer?
Használat
Telepítés és indítás után megjelenő felületen két fő rész látunk. Állítsuk be a hangzásunkat. Mindegyik állító gomb cerka fel/lehuzogatásra reagál. A felső csíkban van pár belőlük. Alatta található a rácson a hangkeltést segítő felület.
A kütyü állító mezőben fent a visszhangosító ismétlési időközét, és a visszhang lecsengési mértékét lehet beállítani (DELAYTIME és DELAY FBK% ahol FBK=fadeback). A CLR törli az éppen nagyon sokáig vinnyogó hangot. A FEED kikapcsolása után pedig csak addig szól a megszólaltatott hang, amíg taperoljuk a képernyőt. A jobb szélen látható két kis ikon közül a bal oldali funkcióját tényleg zenészek "érzik" csak. A kotta jelképecske bekapcoslásakor a frekvencia változás félhangonként, nem folyamatosan történik. Azaz diszkrét lépésekben történik a hangmagasság kezelés. Magyarán ki/bekapcsolja a bundokat. A kis emberkés ikon egy emblémát kapcsol ki/be.

A második kezelő sorban lévő LOW FREQ és HIGH FREQ állítja be a kezelő felület bal és jobb széle közötti frekvencia átfogási tartomány beállítását teszi lehetővé. A RESP minimum értékben lágyabb felfutást és lecsengést, maximum értékben durva indítást és lecsengésmentes hangzást ad. A DEPTH és RATE tekerők a tremoló (lebegtető) hangzás beállításáért felelnek (tremoló mélység és sebesség).
Az alsó, rácsos rész felel azért, hogy ha balról jobbra húzzuk a PDA cerkát, akkor mélyből magasba vándoroljon a frekvenica. Amennyiben a PDA alsó részén nyúlunk a táblához, akkor halkabb jelet kapunk, míg feljesbb haladva hangosodik a jelünk.
FIGYELEM! A PDA saját hangszórója nem képes 30..50Hz alatti frekvenciákat hallhatóan leadni. Így a LOW értéket felesleges 0-ra letekerni. Már csak azért is, mert amennyiben hangfalra kötjük a kimenetet, az 50Hz alatti hangok tönkre vághatják a mélysugárzónkat, fejhallgató esetén pedig a fülünket! A HIGH értéket amennyiben 1000 fölé húzzuk (ez már 10x 1000 = 10kHz!), nem tudjuk jól kihasználni a taperoló teret. Ugyanis 10kHz felett már régen nincsen zenei hang. A kis kotta gombot ha bekapcsolva tartjuk, akkor nem is mászik feljebb a hang! Ha kikapcsoljuk a kis kotta gombot, akkor feljebb mászik, és maxmumim azzal szórakozhatunk, hogy hány kHz-t hall még a fülünk. Hangfalra kötve tönkretehetjük a magas sugárzókat ezzel! Ugyanis annyira béna az ember, hogy ugyan nem hallja, de jól felhanogosítja az erősítőjét. Pedig az iszonyat hangerőn dolgozik a denevéreknek. A magas pedig kiég...
Én szóltam!
Jó idegesítést kívánok mindenkinek! Ha sikerült valaki felidegesítened, és ez tetszett Neked, írd meg!
  • Verzió: v1.02
  • Licenc: Freeware
  • Ár: -
Elérés: http://www.pocketpcfreewares.com/en/index.php?soft=1127

2006. március 10.

Kedvenc cikkek máshonnan

Gyakoribbak lehetnek a GPS-t is zavaró geomágneses viharok klikk ide
Ilyenkor döbbenek rá újra és újra, mennyire kis légypiszok az ember a cuccaival ebben a nagy világmindenségben. Lassan majd megjelennek a PDA-ra az időjárás jelentős programok felhőcskéi és napocskái mellett a napkitörésecskék is a GPS-es modellekben...

Már régóta érdekelt, mióta lesz kishazánkban dugó figyelés autósoknak. Nem csak úgy, hogy bemondja a Kossuth Rádió, hanem hogy a kütyüben a néni úgy tervezi át az utat, ahogy éppen beáll a forgalom reggel a Szentendrei úton befelé. Nem kell "sokat" várnunk. Erről szól az alábbi cikk is:
Mikor lesz itthon is TMC szolgáltatás? - riport klikk ide
TMC és telematika - avagy hogyan navigáljunk dinamikusan? klikk ide

lfGPSMap - új térkép szoftver születik

Voltál már apás szülésen? Próbáld ki! Hihetetlen boldogító érzés egy emberi élet születéstől számított kezdetét meglátni. Ha nem is ilyen, de szintén bizsergető az, amikor látod, hogyan jön létre egy új alkotás, még akkor is, ha az éppen nem emberi élet. Egy PDA-ra szabott GPS térkép szoftver születését követheted nyomon az egyik fórumban. Majdnem az első pillanattól kezdve sikerült bekapcsolódnom a vajjúdás folyamatába. Most egy kis beszámolót írok a szülőszobáról.

A GPSMap szoftvert szgt fejleszti. Nagyon ráér. Úgy döntött, hogy olyan szoftvert készít magának, mely szkennelt térképeket képes kezelni (hasonló az Ozi Explorer és a GPS Tuner is). Egy PC-n futó kalibrátort is gyorsan írt hozzá. Amint kitalálja az ember, hogyan működik a program (nekem kellett egy kis segítség, de ez nem jelent semmit), abban a pillanatban könnyen és gyorsan kezelhető az egy file-ból álló kis alkalmazás.

Aki azonnal nekiesik, itt vannak a fő dolgok:

A grafikus motorja hasonló a TomTom vagy olyan alkalmazásokéhoz, melyek képernyőjét nem lehet screencapture-rel csak úgy leszedni. Emiatt az itteni képeim elég vacakok. Cserébe mocskos gyorsan pörgeti a bejövő GPS jel határásra a képernyőt a fordulókban a több éves iPAQ H3970 PPC2003 gépem is. Jelenleg igazán csak Pocket PC 2003 verziótól felfelé fut, 2002-n nem fut. Bár lehet, hogy befordítja a kolléga arra is.

Rövid ismertető

Nincsen túlvariálva, egy újjal elkezelhető. Van pár főbb képernyő. Már kalibrált térkép nélkül is fut, és vele is kalibrálhatsz terepen térképet. Nem részletezem, hogyan. Erre az inkább jelenleg csak menü ismertetős manual elolvasása adhat iránymutatást. Ja, meg a fórumon ugye ott a fejlesztő, lehet zaklatni.

A kalibrátor indítása után betöltesz egy jpeg szkennelt képet. Bejelölsz rajta két távoli sarokban egy-egy GPS koordinátát (három féle alakban is megadhatod). Ha van arról a területről .mps file-od (Garmin tracklog, de a Russa is ilyet állít elő), akkor azt rátöltheted a képre, és behúzhatod rá. Ebben az esetben is a tracklog legalább két pontját rá kell kattintani a képre. Ha ez megvan (bármelyik kalibrációs mód legyen is az), akkor elmentheted a képet. Lesz két file-od. Egy jpeg-t kapsz, melynek a file név végződése A0.jpg lesz (A1, A2, ... ha túl nagy és darabol), és lesz egy .xlf file is, mely a kalibrációt tartalmazza. Nna, ezeket másold a PDA-ra a GPSMap.exe mellé.

MapCalibrator kalibráció közben.

A PDA-n egy könyvtárba bemásolt GPSMap.exe és a jpeg és a hozzájuk tartozó .xlf file-ok nem baj, ha egy helyen vannak, hogy később ne kelljen variálni sokat. Hamar úgy juthatsz betöltött kalibrált térképhez, ha legalább egyszer megérteted a programmal a kalibrációs file-okat. Tehát nem a képet kell betölteni, hanem a kalibrációs file-t kell hozzáadni az agyához. Ezután a jobb felső X-szel klipsz, és GPS vétel esetén azt a kalibrált térképet tölti be a program, ahol éppen vagy. Részletek a használati útmutatóban.

Ha terepen szeretnél kalibrálni, azt is megteheted. EKkor a képet kell betölteni, és a betöltést követően szerkesztő módban kint a terepen bemozgatod a térképet a megfelelő helyre. A jobb felső piros/sárga/zöld kör-gomb segít ebben. Részletek a használati útmutatóban.

  • Otthoni teszteléshez javaslom a GPSGate programot. Van egy pár napos verziója. A terepen felvett NMEA log-t betöltötd otthon, és lejátszod, és a térképen követed otthon a korábbi mozgásod. Megéri megvenni, állat hasznos.
  • Szkennelt térképek hiányában javaslom a Google Earth ingyenes műholdkép kezelő program használatát GPS TrackMaker programmal együtt, főleg ha vannak Garmin tracklog-jait, vagy letöltesz tracklog-t a http://www.turistautak.hu/ oldalról.
  • Ez esetben pl. nagyon jól megoldható, hogy a lementett műhold képre rátöltöd a letöltött tracklog-t, és azzal kalibrálod be. A műhold képek nagyon látványosak, a turistautak pedig nagyon pontosak.

Képek a kézikönyvből

A sebesség képernyő és a mű hód képernyő. Aranyosak a kis hódok.
Egy szkennelt térkép nagyüzemben. A GPS beállító képernyő.
A file kezelő képernyő.

Én is készítettem képeket a fényképezőmmel, amint éppen megy egy Google Earth-ból kikapott, korábban GIS Russa-val rögzített tracklog alapján GPS TrackMaker-rel kalibrált térkép mászkál. Jól összetaperolt a képernyő...

Sok sikert a fejlesztőnek. A többieknek jó tesztelést kívánok!

Megjegyzések

A következő módosítások jelentek meg a fenti cikk megírása óta:

  • Nem lép ki bármilyen gombra.
  • Nyelv kiválasztás a régió beállítás alapján.
  • Színek állítási lehetősége.
  • A napló írását a programból is lehet kapcsolgatni.
  • A file-kezelő ott nyitott, ahol utoljára volt.
  • GPS.TXT néven a PDA gyökérbe mentett NMEA log file hatására teszt üzemódba rakható a GPS.
  • Demo térkép kipróbáláshoz: http://sancho.hu/files/more/lfgpsmap-example.zip

2006. március 9.

Dinamikus DNS nem fix IP címes Pocket PC-re

Mmmii van? - kérdezi a laikus. Az van, hogy mikor el akarja valaki érni a gépedet, be kell diktálnod az IP címedet. Ha csak nem fut egy name server a gépeden. Hogy futna? Meg ráadásul állandóan változik a gép IP címe is. Ráadásul Pocket PC-m van. De azért jó lenne, ha valaki el tudná érni Remote Desktop, VNC vagy FTP, vagy Web Server miatt.
Van megoldás! Klikk ide:

Dynamic DNS and No-IP Clients for PocketPC

Mi a hóhér ez?

Beregisztrálsz egy dinamikus domain nevet magadnak (pl. a www.dyndns.com web helyen), majd letöltesz egy DynDNS updater programot a PC-dre, vagy a fent látható linkről Pocket PC-re. Ezután beállítod a DynDNS updater programba a beregisztrált domain neved (pl. masina.mine.nu - másodlagos domain nevet lehet csak ingyen regisztrálni). Ezután pedig vársz egy kicsit. Ezután már be tudsz lépni a gépedre a masina.mine.nu címen. Így a rendszergazda beléphet rendet rakni a gépedre.

Érdekes. Nna, van ilyen is.

Amúgy a www.dyndns.com oldalon találsz PC-re és minden féle op.rendszerre DynDNS updater alkalmazást.

Dinamikus DNS készítése

  1. Az email-ben kapott Account-t fogadd el egy a levélben kapott linkkel.
  2. Azt használd egy DnyDNS updater-rel (ha nem Pocket PC-n szeretnéd használni):
    http://www.dyndns.com/support/clients/third-party.html

2006. március 6.

MobSync - Szinkronizálj bármilyen file-t!

Egy ideje kerestem már a megoldást arra, hogyan lehet file-t szinkronizálni nem \My Documents könyvtárban. Menneisyys adott egy frankó tippet, mely nagyon jól beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A MobSync alkalmazást javasolta céljaimra. A PC-n futtaható egyszerű program nem tesz mást, mint az ActiveSync mintájára file-okat szinkronizál. Bármilyen Pocket PC könyvtár tartalmát képes egyeztetni, konvertálni a bármilyen Windows PC könyvtárral.

A program letöltését kicsit megnehezítette, hogy számos oldalon a letöltés kérésekor nem jön semmi. Más oldalon japán vagy kínai karakterkészlet fogadott. Sőt! Volt, ahol a legújabb verzió már shareware verzióban érhető csak el. Végül sikerült megtalálnom egy viszonylag friss (v1.0.2) trial változatot, mely 30 napig működik. Persze a Google segített ebben szokás szerint. Én innen töltöttem le: http://doosoft.up.seesaa.net/files/MobSyncSetup102.exe Az a fura, hogy az oldalon más nincsen, csak ez a file. Ehhez a verzióhoz az ActiveSync 4.1 verzióját javasolják. Az 1.0 alatti verziók még freeware-nek tűnnek. Találtam olyan verziót is, amit nem kellett telepíteni, csak simán egy .exe volt az egész, és azonnal indult dolgára. Szóval letöltöttem, telepítette, nna.

Egy saját példán keresztül bemutatom, hogyan is működik a MobSync. A telepítést követően az itt látható főképernyő ugrik fel, mely erősen hasonlít az ActiveSync képernyőre. Annyira nem, hogy össze lehessen keverni őket. A Tools > Options menüben (az itt látható verzióban szétesett kicsit a képe) beállítható a szinkronizálás gyakorisága; a szinkron start késése; az automatikus csatlakozás készülék dokkoláskor; a programból kilépés dokkolás megszüntetésekor. Külön fülön beállítható, hogy a kukába bekerüljön-e a törlésre kerülő file; PDA esetén pedig egy PDA könyvtár állítható be lokális kukának.

Szinkronizálásra beállítva az Aeromap PDA és PC verziói
Szétcsúszott beállítás ablak

A Job menüből hívható meg az Add menüvel az a funkció, mely segít hozzáadni szinkronizációs mappákat a MobSync-hez (CTRL+A). Egész ügyes kis relációkat készíthetünk. Egy korábbi verzióban még a kizárást kell megadni, itt azonban már külön fülre tették azt. Miután beállítottuk, mely PC könyvtárat mely Pocket PC könyvtárral fogunk szinkronizálni (SD hely is lehet!), akkor tovább finomíthatjuk a hangolást. Így beállítható mondjuk az, hogy az Aeromap VR3 szoftver tracklog file-jai közül csak a 2006 kezdetűeket szinkronizálja a PC-re telepített Aeromap PC térkép szoftver tracklog-jaival. Lehetne még más relációkat is állítani. Pl. 2003-asokat igen, de azokat ne, aminek nem .trk a végződése. Szóval lehet trükközni. Az Exceptions fül segíti ezt a bővítést. A szinkronizálás módját is be lehet állítani a két gép között (Action fül), ahogy azt az ActiveSync is megengedi. Továbbá konverziókat is megadhatunk (Conversion fül). Azt is beállíthatjuk még, hogy az adott esemény mindig lefusson időzítés szerint, vagy csak akkor, ha kérjük. Ezt jelzi a fenti képen a MAP könyvtár kis kék/sárga almája. Mert ugye, mi a hóhérnak szinkronizáljunk mindig térkép file-okat?

Vad bőven állítási lehetőség a file-ok frankó szinkronizálására
Eksön!

  • Milyen a stabilitása? Kicsit hülyült még az elején, aztán elmúlt. Valami miatt a 'Retrieving Subdirectories' beállítástól behülyültek az esemény beállítások. Biztos azért, mert nem volt alkönyvtár az adott helyen.
  • Mennyire gyors? Amennyire az ActiveSync.
  • Tényleg figyeli, ha módosítok egy file-t? Mint a szél. Én pont arra kerestem megoldást, hogy ha egy POI adatot az Aeromap PC verzióban kijavítok, vagy felveszek, akkor az az Aeromap VR3-ban gond nélkül megjelenjen. Tesztelve, műxik oda-vissza. Akár az ActiveSync.
  • Mielőtt nekiesel a tesztelésnek, azért a fontos adataidról készíts mentést!
  • Arra figyelj, hogy ne szinkronizálj az ActiveSync-kel azonos könyvtárban!
  • A file-jaid dátumai ha fontosak, akkor ne engedd rá a MobSync-t!
  • ...és különben is!

Sok sikert!

Ha segítettem, vagy nem, akkor kommmentáld lécci a fórumban értékes hozzászólásaiddal a világ és béke alakulását. Meg hova tovább!

2006. március 5.

Solar GPS - napelemmel sokáig

Egy tavalyi cikkben hírt adott a portál egy napelemmel működő GPS-ről. A tajvani f-tech Corporation termékéről új hírek reppentek fel. Személyesen a gyártó egyik tervező mérnökével sikerült beszélgetnem párszor. Nelson Yang örömmel nyilatkozott a több körös chat-elés kapcsán. Ebből idézek szerkesztett formában. Engem is, mint GPS-t használó navigátoros őrültet, izgatnak az ilyen technikai újdonságok, és szerettem volna megtudni, mikor jelenik meg esetleg a hazai piacon termékük? Cserébe Nelson a hazai GPS és PDA felhasználói szokásokról faggatott. Lássuk hát a kérdéseimre a válaszokat (N: Nelson, S: Sancho).
Solar GPS ezüst és fekete kivitelben

S: Mi változott a 2005-ös PDAMániás cikkben megjelent típus óta? Történt-e egyáltalán módosítás a készüléken, vagy van-e valami új típusotok?

N: A korában még 8 csatornás magot idő közben SiRF Start III chipset-tel bíró, 20 csatornás magra cseréltük. Ez egy nagyon fontos lépés volt marketing aktivitásunk megtartásához. Bár a készülék nevén nem változtattunk, maradtunk a Solar GPS elnevezésnél.

S: Hazánkban nem ismernek benneteket, mit tudnál elmondani röviden magatokról?

N: Az f-tech professzionális RF (rádió frekvenciás) rendszerintegrációval foglalkozik pár éve; de legfőképp GPS-ekkel. Termékpalettánkat megnézve látható, hogy érdekes, egyedi fejlesztésekkel foglalkozunk. A Solar GPS az egyik ilyen konstrukciónk.

S: Térjünk akkor vissza a termékre, melyre az olvasók is kíváncsiak lehetnek. Ahogy láthatod, a PDAMánia Webáruháza is tele van nagyon sok fajta hordozható GPS-szel. Mi az a mondjuk öt jellemző tulajdonság, amivel meg tudnád különböztetni a többi átlag GPS vevőkészüléktől a Solar GPS-t?

N: A BlueTooth-s GPS-ekhez hasonlítanám készülékünket, hiszen a Solar is BT. Lássuk csak.

  • A SiRF III mag kiválóan alkalmas városi (szűk házak közötti)és kanyon nyomkövetésre.
  • A 20 csatornás "mindent látó" nyomkövetés érzékenysége -159dBm.

    (Nekem egy Leadtek BT GPS-em van, melyben még SiRFStarIIe/Lp mag van, ennek ez az értéke -142 dBm, azaz 17dBm-mel rosszabb, és csak a fixet követően áll be -158dBm érzékenységre. Lazán fogalmazva: hamarabb beáll a jobb jel, ennyit is jelent az új mag.)
  • A napcellák teljesítménye a belső akkumulátor teljesítményét 20-30%-al növeli meg.

    (Katalógus adat alapján 12 óra helyett 15 órát üzemel a készülék, mely egy túrás napon nem jön rosszul. Ez azt jelenti, hogy kb. 15mA-rel járul hozzá az akkumulátor áram leadásához a napcella.)
  • A napcellák automatikusan töltenek, ha a ki van kapcsolva a készülék.
  • A készülék "smart power managment"-tel rendelkezik; a GPS automatikusan lekapcsol, ha nincsen BT kommunikáció.

S: Nagyon jó képeket küldtél lapunknak a készülékről, és a teljes csomag tartalmáról. Már a honlapotokon is feltűnt korábban - nem csak nekem -, hogy a Solar GPS igen nagy méretű. Mi ennek az oka?

N: A hatékony napcelláknak is van egy bizonyos mérete, mely garantálja a készülék működéséhez szükséges teljesítményt. Tehát a napcelláknak kell a nagy felület. Ezért nagyobb a ház egy szokásos BT GPS-hez képest.

S: Látok a készülék házán egy mini USB csatlakozót. Mire jó ez? Ez egyben adatcsatoló is?

N: Nem, a mini USB csatlakozó, mely egy kis gumi védőfül mögött van, a készülék tápbemenete.

S: Jómagam városi közlekedő is vagyok. Én biztos kihasználnám az autóban is egy ilyen napcellás készülék előnyeit, főleg a nyári beton őrületben. Egyel kevesebb eszköz, amit csatlakoztatni kell a szivargyújtóra. Ezért felmerült bennem a kérdés, mennyire fogja vissza egy átlagos gépjármű ablak a nap töltő erejét?

N: Tesztjeink alapján az ablaküveg a gépjárműben nem befolyásolja a napcella hatékonyságát.

S: Valahol azt olvastam, hogy a készülékben van egy kis mágnes. Mennyire alkalmas ez arra, hogy az autóban tartva, annak fémvázán fennmaradjon a készülék az utazás közben?

N: A mágnes valóban ezért van a gumi radír alá beépítve. Azonban erősen ajánljuk, hogy vedd le onnan, amikor kiszállsz a kocsiból.

S: Persze, persze, közbiztonság. Kint a szabadban, természetben is sokat szoktam járni. Mennyire bírja a készülék háza a vizet, az esőt? Vízálló a berendezés?

N: A Solar GPS nem vízálló, de azért nem probléma neki, ha használat közben +60..80°C fok is van.

S: Akkor kint hagyhatom a napon... Erre tényleg praktikusabb az ezüstös ház, mint egy hővezető fekete kivitel. Bár ha jól látom, mindkettőt forgalmazzátok. A legtöbbeket mégis az érdekelhet, mennyibe kerül az Európai piacon a készüléketek?

N: Mivel még nem rendelkezünk kiépített partner hálózattal se az EU-ban, és hazátokban sem, ezért nem szabnék egy rossz korlátot az áraknak.

S: Ez érthető, gondolom a kereslet függvényében alakítható ki a korrekt területi ár. Addig is a keresők által megadott tengerentúli árakra hagyatkozhatunk, ami nem tűnik túl magasnak, sőt ahogy egyik alkalommal mondtad, tényleg sima BT GPS árban mozoghat. Mikor lesz kapható a készülék nálunk is?

N: Amint sikerül a megfelelő értékesítési csatornát kiépíteni országotokban, illetve Európában. John Yang (sales manager) és Sammy Lee (sponser sales) munkatársaim szívesen veszik az ez irányú megkereséseket.

(Tudtommal már megtörtént a riport megjelenése kapcsán egy ilyen megkeresés hazánkból, és talán demó darabot is rendeltek.)

S: Hát akkor reméljük a legjobbakat! Köszönöm, hogy válaszoltál kérdéseimre. Mivel írtad, hogy éppen most vagytok úton családoddal az ünnepek miatt, ezért engedd meg, hogy boldog Kínai Holdújévet kívánjak! (Mikor még ez a riport készült...)

N: Köszönjük! Megyek is, és játszom egyet a gyerekeimmel, majd meghajtom a 4WD-met.

(Hozzá tartozik a fenti beszélgetéshez, hogy közben Nelsonnal jól összehaverkodtunk, és a családi fotó cseréje, valamint a napi gyermeknevelési kérdések mellett a hobbinkról is néha eszmét cserélük.)

Mivel megkaptam a készülék angol nyelvű felhasználói kézikönyvét, ezért átböngésztem, hátha megtudok még valami hasznosat. Rögtön megtudtam belőle, hogy kétféle csomagban forgalmazzák. Az egyikben alap kiépítésben benne van a Solar Bluetooth GPS vevő, egy akkumulátor, egy telepítő CD. A másik verzióban pluszban még olyan dolgok vannak, mint egy autós töltő, és egyutazós töltő.

Ez van a dobozban - jajj de kézbe venném!

A beüzemelés és üzemeltetés nem bonyolult, elfér 18 oldalon. Bőszen képekkel taglalja a különböző funkciók működését, és még a BT beállítást is megmutatja Pocket PC és Windows XP alá is. A szintén képekkel illusztrált "mikor nincsen jó GPS vétel" ajánlások, hasznos tanácsok sem maradnak el a készülék használatában még nem jártas felhasználók számára.

A hideg indítás 42s alatt van, a meleg indítás 38s alatti, a forró start kevesebb, mint 1s. Külső tápról a szokásos DC5V-ról üzemeltethető a kábelével. Az akku szintén szabványos, 3.7V-os. Az áramfelvétele 85mA, és kb. 4 órát kell tölteni az akkut töltőről, hogy teljesen kész legyen a 12 órás, napmentes üzemre. Az NMEA 0183-at 9600bps-sel nyomja. Fizikai méretei: 103mm× 55 mm× 22 mm, 85g akku nélkül. A belseje -10°C és +70°C között üzemképes, és a ház -40°C és + 85°C között védi meg az eszközt. A páratartalom (ha valaki azt is képes mérni) 5% és 95% közötti lehet. Külső antennát természetesen lehet rádugni (MMCX).

A működést három LED (piros, kék, zöld) jelzi vissza. A kék a BT működését, a zöld az akkumulátor töltöttségét, és a piros a pozíció fixen tartást jelzi (fura, mert általában a piros a gyenge akku szokott lenni). A ki/bekapcsoló gomb a szokásos 1-2 másodperces megnyomással aktiválódik.

A gyártó Web oldalán természetesen más termékeik is megtekinthetőek. Várjuk az Európai megjelenést!

2006. március 4.

Aeromap Európa?

Fórumról Sebiferi adatai alapján:

Utca-házszám szinten:
- Andorra
- Ausztria
- Belgium
- Csehország
- Dánia
- Egyesült Királyság
- Finnország
- Franciaország
- Görögország
- Hollandia
- Írország
- Lengyelország
- Luxemburg
- Magyarország
- Németország
- Norvégia
- Olaszország
- Portugália
- San Marino
- Spanyolország
- Svájc
- Svédország
- Szlovákia
Horvátország és Szlovénia fő és fontos utjai.

- 280.000 település
- 1.300.000 POI

Mindez 500MB-ba belefér. Állítólag.

Az árak (by Sebiferi):

Új liszensz:
- Aeromap 2006 EU áttekintő: 19.000,- Ft + ÁFA = 22.800,- Ft
- Aeromap 2006 EU részletes: 33.000,- Ft + ÁFA = 39.600,- Ft

Upgrade:
- Aeromap V2-->EU részletes: 16-18e Ft + ÁFA
- Aeromap Vénusz-->EU részletes: 20-22e Ft + ÁFA

- Aeromap 2006 EU áttekintő-->EU részletes: 16-18e Ft + ÁFA

Ezek nem pontosak de csak kis mértékű eltérés valószínű!

2006. március 2.

Aeromap Európa?

Egy szemfüles fórum tag akadt rá egy webáruházban az Aeromap már elvileg rendelhető Európa verziójára. Két változatot találtunk: Európa részletes és áttekintő. A részletes brutál olcsónak tűnik ahhoz képest, hogy elvileg teljes nyugateurópa utca/házszám szinten megvan benne. Köztük cseh, szlovák, görög, horvát, és magyar térkép. A verzió számozásban a 2006 sorszámot kapta. Az áttekintő verzió ugyanazon áron fut kb., mint egy korábi V2+VR3beta10. Ebben az áttekintő verzióban az említett országok főútvonal szinten vannak csak meg, és kishazánk részletes "csak".
Ez a korábbi verzió tokja,
még nem tudni, hogyan néz ki az új.

Nagy titok és - szó szerint - várakozás előzi meg az Aeromap új verzióját. A fórumokon a fejlesztő (BadGe) néha elkotyog ezt-azt. Talán most szándékosan nem írt előre le olyanokat, melyeket nem tud a felhasználók által elvárt időn belül produkálni (lásd anno VR3 tervek nagy port kavartak). Azért olyanokat elcsíphettünk, mint hogy állítólag az EU belefér 500MB-ba; megszűnik a layer-ezés probléma, és átírta emiatt a térkép kezelést is. Azaz ismét formátum váltás történik.

Annyit sikerült még megtudni, hogy elvileg lesz egy nagyon jó kis upgrade a korábbi felhasználóknak, Arról viszont még nincsen hír, mikor és milyen feature-ök várhatóak.

Nna, izgulunk, min' állat!

2006. március 1.

Zenekészítés és a PDA IV. - Z4Soft Z4Music

A szövegcentrikus (értsd botfülű) zenészeket is izgatja az a kérdés, hogy vajon ha beszerezünk egy PDA-t, akkor azon lehet-e zenét írni? A botfülűbbnél kicsit értőbbek talán rá is keresnek a fórumokban és a keresőkben a témára "music creator for pocket pc", aztán végigklikkelgetik a programokat, melyeket megtalálnak. Jómagam is ebbe a körbe tartozom. Így akadtam jó pár zenekészítő programra, melyekről tapasztalataimat közre adom egy cikk sorozatban.

Minimál, főleg techno és dnb alapok gyártáshoz hasznos utazó sequencer. Kevés erőforrás igénye van, és gyors az ablakkezelése. Cserébe nincsenek sampler paraméterek, effektek, virtuális hangszerek, se paraméterváltozás, csak hangerő.

A leglátványosabb képernyője a programnak

Olyasmi a működése, mint a Fruity Loops v1.2 ősrégi dob editornak, csak ez a program nem fog ebben a tempóban kifejlődni FL Studio v6 produkciós környezetté. Mindennek ellenére az árából egy nagyon olcsó sampler-t kapunk, melybe szabadon tölthetjük be SD kártyánkra mentett wave file-jainkat. A kiválasztott pattern-re beütögethetjük ceruzával az adott ütemre a hangjainkat, melyek hangmagassága beállítható. A pattern hosszúsága is beállítható. Így triolás és egyéb perverz ütemhosszok is összehozhatóak. A hangerő és a balansz paraméteren mellet már csak a tempót variálhatjuk.

A túlvezérlés elkerülésére egy hangerő LED-sor szerűség áll rendelkezésünkre. A szerkesztést segíti, hogy a loop elejét és végét kijelölhetjük. Ezzel könnyen megszerkeszthető egy kisebb részlet, miközben szól körbe-körbe, idegesítve a buszon mellettünk ülőket. A kész nótát elmenthetjük, és exportálhatjuk wave formátumba a remekművet. Van egy Save new version menünk, mely nagyon hasznos a gyors mentéshez olyan formában, hogy megmaradjon az előző projektünk, de azért egy mentésünk legyen a jelenlegi állapotról. Így nem kell bepötyögni mindig az új file nevet, ha verziókövetést szeretnénk.

Nincs túl sok ablak.
Doboljunk, azt kész.

A Liveact mode ad lehetőséget arra, hogy lejátszás közben variálhassunk a dalunkon. Például összejövünk egy unalmas házibulin, ahol van egy gitáros és egy gitár, és a PDA-t erősítőre dugva valami alapot kezdünk összerakni, a gitáros meg rájátszik. Ha nem vagyunk bénák, a halgatóság még élvezheti is. Na jó, táncolhat is.

A nem túl erős PDA-kon jól jön a CPU indikátor, mely jelzi, ha már szaggatna a lejátszás hangja. Bár ezt úgy is hallani lehet. Ki tudja? Lehet, hogy annyira performanszos a zenei a történet, hogy fel sem tűnne; ekkor tényleg jól jöhet. Beállítható egy rendszerkésés (latency) paraméter is. Aki gyakorlott zenész PC-n, tudja mennyire jól jön ez gyengébb gépeken, vagy nagyon sok számítási igényt követelő műveknél. Ha a CPU indikátor rendszeresen jelez, és már semmi féle program nem fut a háttérben, akkor a latency idő értékét kell megnövelnünk. Így a zene indításától számítva később szólal meg a dal, viszont nem fog recsegni, mert van ideje kiszámolnia a processzornak a hangszerek együttes hangzását, és átadnia a PDA hangkártyájának.

Főleg liveact zenészeknek ajánlom, akik sokat gondolkoznak utazás közben a dob loop-jaikon. :-)

  • Verzió: v1.5
  • Licenc: Trial
  • Ár: $14,-

Elérés: http://www.z4soft.com/z4music/

Az eredeti