2006. szeptember 27.

Hogyan cseréljünk beépített akkumulátort a PDA-ban?

A gépet hagyjuk 5-10 órát megszakítás nélkül a dokkolóban, hogy az akkumulátor feléledjen. Ne vegyük ki közben! Sőt, sokkal jobb, ha addig be sincsen kapcsolva a gépünk. Esetleg ezt még a biztonsági mentés visszaállítása előtt tegyük meg! Azaz akkor cseréljünk akkut, ha nagyon ráérünk.

Nagyon sok PDA készülékben fix akkumulátort rak a gyártó. Így házilag az átlag felhasználónak nem könnyű megoldania annak cseréjét. Cserébe a gyártási költségek csökkennek, hiszen egy puha kiépítésű akkumulátor kerül a házba, melyre nem kell védett nyílást szerelni. A következő írásban bemutatom, hogyan kell kicserélni egy iPAQ H3970 gép gyári akkumulátorát egy utángyártott típusra. A cserét jelen esetben az indokolta, hogy az elmúlt három évben a telep kapacitása lecsökkent, már nem képes olyan tartósan ellátni a feladatát, mint új állapotában. A PDA-mat rendszeresen tisztítom belül időszakosan, így gondoltam, hogy nem lesz nagy feladat, és nem viszem el szervizbe a készüléket a cserére.

Az utángyártott akku csomag


Tehát beszereztem egy 1600mA Li-Polymer (3800-3900 családhoz alkalmas) típust. Az eredeti nem ezzel a kapacitással bír, hanem kisebb (1400mAh tudtommal). A kiválasztott típushoz a csomagban kaptam egy csavarhúzót is, mely kompatibilis a gépházat összetartó csavarokkal. Az iPaq 3800-3900 sorozathoz ez a típus a megfelelő: {megszűnt}

Az akkumulátor kibontva

A mellékelt csavarhúzó

A legelső lépés a biztonsági mentés készítése a PDA-nkról. Az ActiveSync és a beépített Backup funkciót az SD kártyára egyaránt lefuttatom. Hiszen ki tudja, melyik miért nem akar majd visszatelepülni. Fő a biztonság!

Az iPAQ beépített Backup programja futás közben

A következő lépés szereléskor mindig a tiszta munkaasztal biztosítása. Ez azért fontos, mert a kis csavarok ha elgurulnak, nem könnyű megtalálni. Ennek esélye akkor a legnagyobb, ha egy asztal szélén szorongva szerelünk, és nem a lap közepén. A gépet felfektetjük az asztalra, egyik kézzel lefogjuk, és úgy csavarjuk ki az első csavart. Nem, nem emelgetjük fel a gépet, mert a csavarok kihullhatnak, a gép leeshet a kezünkből, stb...



Mindegyik csavar ki fog jönni teljesen, mert a szerszám hegye ha mágneses, könnyen kiszedhetőek. Ne hagyjuk benne, mert ha a házat feszítéssel sikerül kinyitni, azok kipattanhatnak. Ugye, nem is az elektronika a bonyolult dolog, hanem négy csavar összehalászása az asztal alól. A csavarozás után a gépházat finoman szétfeszítjük. A képen azért merek a fémcsavarhúzóval hozzányúlni, mert van annyi rutinom, hogy ne nyomjam bele a gépbe, ezzel zárlatot okozva. Azonban senki más ne így hajtsa végre a műveletet, inkább kerítsen egy vékony műanyag lapot, mely befér a résen, és segít kinyitni. Másrészt a kemény fémtárgyak az esetleg műanyag gépházat is elcsúfítják az illesztések mentén.


A teljes felnyitás előtt nyúljunk valami nagyobb fémtárgyhoz, és földeljük le magunkat. Különben esetleg egy kis kisülés a gép nyitott állapotban történő fogdosása közben rólunk a gépbe szaladva tarolhat az elektronikán. Ilyen nagyobb fémtárgy egy fém számítógépház a közelben, mely védőföldes tápellátást kap. Az alábbi képeken látszik, ahogy az akkumulátor rá van ragasztva a fém hátlapra. Erről finoman vegyük le úgy, hogy közben nem tépjük le a tápcsatlakozót a panelokról. Figyelem! Az akkumulátoron lévő csatlakozás nem túl erős! Hiszen ez nem egy kemény sarukkal ellátott cserélhető akku, hanem egy beépített változat. A második képen látható jobbra a már leszedett hátlap.



Egymásra raktam a régi és az új verziót, és látszik, hogy a régebbi nagyobb egy fél centivel. Mivel nem fix helyre kell bepattannia, hanem egy ragasztó csík tartja bent a panelekre beszorítva, ezért a méret tekintetében nem lesz gond a beszereléssel.


A régi akkumulátorról nem minden esetben könnyű lehúzni a sarut. Egy kis patent fogja, melyet finoman érdemes körömmel felfeszíteni. Ha nem engedi, akkor csak óvatosan segítsünk valami műanyag tárggyal, különben szakad a kábel. A fémtárgy ha megcsúszik, zárlatot okozhat. Eltávolítás után érdemes szájjal kifújkálni a gépházat, kirázni belőle óvatosan a nagyobb piszkot, mely az aktív használat mellett belekerült. Ne fogdossuk a paneleket, és alkatrészeket! Szakértelem nélkül egyetlen ujjal tönkretehetjük a gépet! Veszélyes játék!

Ha sikerrel jártunk, az új akkura finoman rányomhatjuk a sarut. Mivel nem egy vakon is eltalálható USB csatlakozóról van szó, ezért figyeljünk a polaritásra, és arra, hogy ne erőltessük a csatlakozást.


Az akkut tapasszuk fel a hátlapra, és forgassuk rá a gépre úgy, hogy közben a gép képernyővel felfekszik az asztalra. Így két kézzel tudjuk pontosan pozicionálni vissza a helyére. Fogjuk össze óvatosan a gépházat, és fordítsuk meg. Sok gép az akku behelyezését követően a hardver reset utáni képernyőjét adja be. A képen az iPaq gépé látható. Ha ez megvan, akkor lehet csavarozni.


A gépet addig kapcsoljuk ki, és helyezzük kijelzővel lefelé vissza az asztalra. A csavarokat úgy tegyük vissza, hogy a mágneses végű csavarhúzóval felvesszük azokat, és úgy rakjuk lyukra.


A gépet még ne tegyük a dokkolóba, és ne csatlakoztassuk a PC-hez, és ne futtassuk le még a biztonsági mentés visszaállítását! Előbb állítsuk be a régiót a Start menü Settings > System > Regional Settings menüjében Hungarian beállításra. Ezt követően állítsuk be a pontos dátumot és időt, illetve a GMT-t a Start menü Settings > System > Clock > Time menüben. Ezután futtatható a biztonsági mentések visszaállításának valamelyik formája. ActiveSync esetén érdemes Guest módban belépni, és úgy visszaállítani az adott image fájlt. Így nem fog a gép sikítani, hogy nem ezen a gépen volt korábban elnevezve a PDA. Elképzelhető, hogy az első Outlook szinkronizálás esetén az ActiveSync kombinálni akarja az összes fájlt és címet a meglévő visszaállított állapottal. Döntsük el, melyiket választjuk, de ez már nem a cikk témaköre.


A gépet hagyjuk 5-10 órát megszakítás nélkül a dokkolóban, hogy az akkumulátor feléledjen. Ne vegyük ki közben! Sőt, sokkal jobb, ha addig be sincsen kapcsolva a gépünk. Esetleg ezt még a biztonsági mentés visszaállítása előtt tegyük meg! Azaz akkor cseréljünk akkut, ha nagyon ráérünk.

:) Jó feltöltődést kívánok!

FIGYELEM! A fenti műveletsor elolvasása nem jelenti azt, hogy nem követhetünk el végzetes hibát az akku cseréjekor. Ezért a cikk nem helyettesíti a biztonságos PDA szerelő műhely szolgáltatásainak igénybevételét! Az akkumulátor kiválasztásakor bizonyosodjunk meg arról, hogy a készülékünkkel kompatibilis verziót választottuk!

A rossz és feleslegessé vált akkumulátort vigyük el, és adjuk le egy használt akkumulátorokat átvevő helyen. Ne szennyezzük vele a környezetet!


(A bejegyzést eredetileg a PDAMániára írtam anno.)