2000. július 17.

APSLive analóg I/O

Végre van rendes analóg ki/bemenet az APSLive kártyához! Hogy mi is az az APSLive, arról itt olvashatsz!

  • Ami új az APSLive v1.5 driver-hez képest

Az analóg bemenetek élnek végre, de nem egyszerre. Egy új kis alkalmazás indul el a gép indításakor a tray icon-ok közé. Ez a Rec Control (az AC'97 áramkör bemenetére egy kis segédlet), melyen kiválasztható, hogy az APS mixer-en megjelenő analóg bemenet melyik legyen a Live! fizikai bemenetei közül. Eddig a Line és Mic bemeneteket teszteltem. Tapasztalatom szerint a Rec Control-on az Input Gain potmétert elég lehúzni nullára. A kis segédprogramról van egy leírás ac97live.rtf néven, melyet a célkönyvtárba rak az install. Beállítási lehetőségeiről ott ír bővebben.

Az APS mixer-en az A1 és az A2 analóg bemeneteken jelenik meg a sztereó analóg bemenet jobb és bal oldala külön külön. Tehát érdemes jobbra-balra kihúzni a parametriákat, és egybelinkelni a hangerő potikat. Persze, ha nem mono eszközök mennek be a Line vagy Mic két oldalán. A mono eszköz felhasználók örülhetnek az A1 és A2 külön mono bemeneteknek, mert külön effektezhető így a jobb és bal analóg bemenet! Állat! :) Természetesen ha felvenni szeretnél az analóg bemenetről, akkor lehet külön A1 vagy A2 vagy A1+A2 a Rec Mode (Master potméter felett balra).

A kimenetek közül a zöld jack az analóg Out1+2 nevezettel ellátott. Végre elég jó nagy jelszinttel szólal meg a korábbihoz képest. Amennyiben szeretnénk használni még a fekete jack kimenetet is, akkor a legjobb, ha pl. az aux buszon effekt helyett az egyik helyre az Out7+8 kimenetet (a régebbi kisebb jelszinttel) kiválasztjuk (itt nem felejti el a mixer mentést, a master-re kiválasztva viszont továbbra is igen). Ez például arra jó, hogy egy külső sztereó effektre kiküldjük az adott hangot, és aux effektként visszakössük az analóg Line bemenetre.

Másik felhasználási lehetőség egy külön monitorozási lehetőség, bár ekkor ugye megeszünk mindenhol egy aux csatornát. Mivel van egy analóg bemenetünk élőben, ezért ha például 2 db Live! van a gépben, akkor S/PDIF kábellel összekötve az APSLive-t az SB Live!-val, és az APS kimenetét hallgatva az SB Live! is használható effektprocesszorként külön. Tehát így az egyik aux-ra kiválasztjuk a DOut1-t, és a Live! digitális bemenetén fogadjuk a kikevert APS aux hangot, melyet megeffektezünk (direkt hang 0%, míg effekt hang 100% legyen, hogy tisztán effektgép csak most a Live!), és a Live! digitális kimenetét rádugjuk az APS D1 bemenetére. Így elérhető a Live! effektjei közül akár a Vocal Morpher, vagy a Ring Modulator is, és a Freq Shifter is (nem a Pitch Shifter-re gondolok!), melyek nincsenek az APS-sen meg. A perverzek így elhasználhatják insert effektre az APS-sen a reverb vagy delay effekteket, és berakhatnak így reverb-t és delayt-t külön a Live!-on át is. Persze arra figyelni kell, hogy azért nem egy stúdió, de nagyot ugrott a lehetőség a Live! kártyás zenéléssel!

Tehát nem kell még egy Live! ha nem akarja a pénztárca engedni, vagy ha már megvan, akkor van két SoundFont szinti a gépben, vagy egy plusz effekt proci, vagy egy független analóg bemenet is, és nem kell fűzni a két kártyát, hogy halljuk őket, hanem egy külső analóg mixer-en is keverhetjük. Nekem nem sikerült 2 db APS-t használni, a driver megy, de a mixer program nem fogja fel, hogy kétszer indítsam el.

Az APS mixer-en a Gain nem él, hanem a Rec Control-t használd erre, mely 0..+25dB között nyomat pluszban.

* * *

APSLive1.84 már elérhető innen!
Livedrive és WinME támogatás.
Ha a link nem él, akkor a http://come.to/sblive címre látogass el.
Fejlesztéssel kapcsolatos dolgok találhatóak még az EIP oldalain is.
Érdekes a TTT project is!

Aktuális új dolgok:
  • Analóg ki/bemenetek:
    • (APS Mixer) Analogue Out 1&2 -> (SBLive!) Front Channel Analogue Output
    • (APS Mixer) Analogue Out 7&8 -> (SBLive!) Rear Channel Analogue Output
    • (APS Mixer) Analogue In 1 -> (SBLive!) APSLive! Mapped Input
    • (APS Mixer) Analogue In 2 -> (SBLive!) APSLive! Mapped Input
    • és az összes analóg bemenet a megkötésekkel (lásd lent a segéd mixer alkalmazásokat)
  • APStoy
  • CrosStudio Mixer
  • Live Mixer
  • CrosStudio v2.0
  • CrosStudio v3.1
  • AC97 codec